Få dine plastik havemøbler rene og pæne til sommeren.
Få dine plastik havemøbler rene og pæne til sommeren. Foto: iStock

Sådan gør du dine plastik havemøbler klar til sommeren

Bliv klar til sommeren på terrassen med disse 5 geniale tips til, hvordan du får dine havemøbler i plastik rene og pæne igen. 

Bliv klar til sommeren på terrassen

Havemøbler i plastik er både billige og nemme at opbevare, men som de fleste andre havemøbler bliver plastikmøbler desværre slidte og beskidte at se på med tiden.

I stedet for at skille dig af med dine plastikmøbler til haven, så prøv disse 5 smarte tips til hvordan du får dine havemøbler i plastik pæne og rene igen. 

1. Mild rengøring af havemøbler

Ligegyldigt hvor beskidte dine havemøbler er, bør du som udgangspunkt altid først forsøge at rengøre dine havemøbler med en mild sæbeblanding – blandt andet for at skåne dem.

Fremgangsmåde

Bland en spand varmt vand med lidt opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel, og vask dine møbler med en skuresvamp eller en klud.

Er skidtet på møblerne ikke til at fjerne med sæbeblandingen, eller vil du gerne af med de misfarvninger, sæbeblandingen ikke kan få bugt med, skal du ty til skrappere midler.

2. Miljøvenlig rengøring af havemøbler med eddike

Fordelen ved at bruge hvid eddike til at rengøre dine havemøbler er ikke bare, at det er effektivt og billigt, men det er også miljøvenligt. 

Fremgangsmåde

Bland hvid eddike og vand i forholdet 1:4, 1:3, 1:2 eller 1:1, afhængig af hvor beskidte møblerne er. Brug en skuresvamp, klud eller børste til at vaske plastikmøblerne i eddikefortyndingen og slut af med at skylle efter med vand.

3. Mild rengøring af plastikmøbler med natron

Fordelen ved at rengøre med natron er, at det fungerer som skånsomt slibemiddel til lidt sværere opgaver. Desuden er natron ikke giftigt at anvende, hvilket både skåner dig og miljøet, når du skal gøre dine plastikmøbler rene.

Fremgangsmåde

Drys en teskefuld natron på en våd skuresvamp og gnub forsigtigt på pletterne. Ønsker du at vaske større overflader, kan du også opløse 6 spiseskefulde natron i en halv liter varmt vand.

4. Rengøring af plastikmøbler med Wienerkalk

Wienerkalk er et slibe- og poleremiddel, der velegner sig særdeles godt til rengøring af plasthavemøbler og giver dem nyt liv.

Fremgangsmåde

Kom husholdningssprit på en klud og dyp den hereafter i Wienerkalk. Poler dine plastmøbler til skidt og pletter er løsnet, og skyld herefter med vand.

Gentag eventuelt til det ønskede resultat er opnået, men undgå at påføre Wienerkalk på en våd overfalde, da Wienerkalken opløses af vand. 

5. Kemisk rengøring af havemøbler i plastik

Opnår du ikke den ønskede effekt ved ovenstående tips, er en sidste mulighed at rengøre dine havemøbler med klor. Sørg for altid at bruge handsker, og undgå på anden måde at komme i direkte kontakt med det kemiske produkt.

Fremgangsmåde

Bland 1 dl klor i 4 dl vand. Brug en almindelig skuresvamp til at vaske dine plastikmøbler med blandingen – og husk handsker. Lad herefter blandingen sidde i cirka 10 minutter og vask så igen. Skyld afslutningsvist grundigt efter med rent vand. 

Sådan vedligeholder du dine havemøbler i plastik

For at undgår at dine plastikmøbler hurtigt bliver beskidte og grimme at se på igen, er der 3 grundlæggende ting du kan gøre:

1. Voks dine plastikmøbler

For at få dine plastikmøbler til at have en glat og skinnende overflade igen, kan du efterbehandle med voks, hvilke desuden vil give dine havemøbler et beskyttende lag mod vind og vejr.

2. Vask dine havemøbler i ny og næ

Tag skidtet i opløbet og giv dine plastikmøbler en hurtig, mild vask i ny og næ.

3. Opbevar dine havemøbler ordenligt

Sørg for at opbevare dine plastikmøbler overdækket gennem efteråret og vinteren. På denne måde undgår du unødvendig slid og misfarvning forårsaget af vind og vejr. 

Kilde: hoo.dk

13. februar 2018
Mere om Havemøbler

5 smukke måder du kan sætte ild til din have

Hygge, varme og snobrød – der er ikke noget, der samler familien som levende flammer i haven. Se her, hvilken løsning der passer bedst til dig og din have.

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthæ...

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

Havemøbler, der er (næsten) vedligeholdelsesfrie

idényt har samlet en række nye havemøbler, der er hårdføre og kan tåle at stå ude i det danske vejr. Vi præsenterer bl.a. betonfiber som nyt materiale i kollektionerne af havemøbler. Og der er naturligvis en masse dansk design i teak og rattan til de mere romantiske. 

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til...

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Smid ikke plastik havemøbler ud, fordi de er blevet nussede at se på. Med ganske få midler kan de shines op igen - og et af dem hører faktisk til bilen.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien...

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde, en solseng, hyndeboks, læskærm og et grillbord. 

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.