Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.


Det ER forår

Termometeret vil ikke så gerne over de ti grader, men hvis du vender ryggen til og snuser ind, så kan du dufte foråret, og vinden mod kinderne føles også rigtig: let og blød.

Selv om sommertiden ikke er indtrådt, kan du godt finde havestolene frem. Er de af plastik, så er sæbevarmt vand, en blød børste eller klud og en god gang bilvoks bagefter det, der får møblerne til at smile igen.

Er have-bordet af træ, trænger det nok også til kærlig pleje. Et godt tips, som oven i købet er gennemprøvet af redaktionen i adskillige sæsoner, er at fremstille en sæbegrød til bordet. Sæben mætter overfladen, så væske- eller madrester ikke trænger ned i træet og laver pletter, når måltiderne for alvor rykker udenfor. Samtidig beskytter fedtet i sæben træet.

Sådan laver du sæbegrød

  • 1 håndfuld hvide sæbespåner
  • 1/2 kop varm vand

Sæbespånerne piskes grundigt, mens du tilsætter vand lidt ad gangen. Resultatet skal blive en “sej” grød. Grøden smøres på bordet. Du skal ikke gnide den ind, blot stryge den på. Lad nu grøden trække ind i træet. Tilsæt mere grød, indtil træet ikke absorberer mere. Eventuelle rester fjernes med en blød klud. Nu kan du godt gnide eller nærmest polere overfladen. Nu er bordet klar til endnu en havesæson.

Grene fra haven

Påsken er også godt på vej. En nem måde at pynte op derhjemme er allerede nu at gå i haven og klippe grene ind. Tag gerne fra forskellige træer og buske. Forsythia og æblegrene er oplagte. De blomstrer tidligt. Men det er også fint med andre grene, der i vasen blander sig med de blomstrende.

Skal der farvede æg på bordet, så kog æggene med løgskaller i vandet. Det giver en smuk farve. Er I mere “vilde”, kan I eksperimentere med rødbede, eller tilsæt frugtfarve, så er der fuld knald på påske-morgenbordet.

Og når vi nu er ved det kulinariske, så er her et lidt anderledes forslag til stenbiderrognen. Den er god med cremefraiche, men dette forslag får varmen frem i kinderne. Husk blot at børnene skal have et andet tilbud.

Cognac-rogn i tre glas

Rist rugbrød i kvarter. Find tre snapsglas frem. Top det første (2 cl) med de rensede rogn. I det andet snapsglas anbringes en rå æggeblomme (brug gerne pasteuriseret æggeblomme). Det tredje snapsglas fyldes med cognac. Når rognene skal spises, vendes først rognene ud på tallerknen, derefter æggeblomme og endelig cognac. Server klippede purløg, hakkede løg, salt, peber og de ristede rugbrødstrekanter til.

Velbekomme!

Mest læste artikler