Foto: Ann-Sofie Ostenfeld

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien er nu et skridt nærmere fra skrot til Amager slot.

Af: Ann-Sofie Ostenfeld, 8. april 2015

Påskesolskin og nyt havesæt

Vi har haft fem dages påskeferie i det dejligste forårsvejr med adskillige timer tilbragt i vores have (jeg er allerede helt euforisk over den!). De første to dage stod på oprydning og familiefrokost. Lørdag skulle tilbringes derhjemme uden nogen rigtig planer, og da solen stod højt på en skyfri himmel lørdag formiddag besluttede jeg mig for, at det var på tide at købe en havebænk, så vi kunne komme ud og sidde i haven. Der skulle ikke mere end en halv time foran computeren før, jeg havde fundet det fineste trekantede bord-bænke sæt på dba, til den nette sum af 500 kr. Det stod i Liseleje, så Rolf og jeg kørte afsted mod nord og hentede sættet. Det var et rigtig fint sæt, dog i fyrretræ, hvilket hverken Rolf eller jeg er store fans af, så vi var ret hurtigt enige om at det skulle behandles med enten bejdse eller maling. Det også for at beskytte træet, og dermed give det en længere levetid.

Søndag kørte vi derfor i Flügger, som havde åbent i deres Valby afdeling henover Påsken. Her købte vi facaderens "facade clean", sandpapir kornstørrelse 100, grundolie "wood tex grundolie" og til sidst "wood tex udendørsmaling" i farven "rød marmor".

Facaderens er også god til træmæbler

Vi startede med at vaske alle delene ned i facaderens, som også er god til at rense udendørs træmøbler. Rensen skulle vaskes grundigt af med vand efterfølgende samt tørre inden slibning, og vi nåede derfor ikke meget længere om søndagen.

Mandag morgen gik vi så igang med at slibe alle overflader med rystepudser og med sandpapir og klods i de skæve vinkler, så træet var klar til videre behandling. Hernæst grundede vi træet med grundolie inden malingen, for at beskytte træet mod fugt. Grundolien påførte vi nemt med en pensel - og handsker, da det var noget giftigt klistret stads.

Olien skulle tørre ca. 6 timer. Til sidst den eftermiddag fik vi malet det første lag maling, og sat alle delene til tørring natten over. Malingen skulle tørre ca. 12 timer før overmaling, så vi blev nødt til at vente med at male anden gang, selvom det var næsten en umulig opgave for frk. Utålmodig her.

Onsdag eftermiddag efter arbejde var vi derfor på den igen, og fik malet alle delene anden gang, så farven dækkede godt og er mere modstandsdygtig for fugt og snavs. Torsdag eftermiddag samlede vi så alle delene, stærkt hjulpet af byggemand Johs på tre år, der syntes at det var en fantastisk underholdende leg. Til sidst tog jeg nedenstående billede af resultatet, jeg synes selv at man kan kalde det for vellykket, og et skridt nærmere "fra skrot til Amager slot".

God bag-påske til jer alle.

8. april 2015 Ann-Sofie Ostenfeld
Mere om Havemøbler

5 smukke måder du kan sætte ild til din have

Hygge, varme og snobrød – der er ikke noget, der samler familien som levende flammer i haven. Se her, hvilken løsning der passer bedst til dig og din have.

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthæ...

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til at eje. Se tidens mest populære og praktisk havestole fra Ikea, Jysk, Ilva og andre store og mindre bolighuse.

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde, en solseng, hyndeboks, læskærm og et grillbord. 

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Plej dine træhavemøbler, så holder de længere

Det er ikke til at komme udenom: Træhavemøbler har en charme, som plastikmøblerne bare ikke har. Og så længe du husker at pleje dine træhave...

Shop havemøbler af granit

Stenarten granit kan mildest talt holde til lidt af hvert. Massive havemøbler af granit har eksisteret længe, men i år er der også kommet en tyndere og lettere udgave på havemøbelmarkedet.

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.

Sådan laver du bænken om træet

Du kan selv lave en hyggelig “sladrebænk” rundt om et træ i haven. Følg anvisningen trin for trin, og bænken bliver flot.