Havemøbler af træ skal behandles med olie, så det ikke møblerne ikke tørrer ud.
Havemøbler af træ skal behandles med olie, så det ikke møblerne ikke tørrer ud.

Plej dine træhavemøbler, så holder de længere

Det er ikke til at komme udenom: Træhavemøbler har en charme, som plastikmøblerne bare ikke har. Og så længe du husker at pleje dine træhavemøbler rigtigt, så kan de faktisk holde i mange år.

Af: Mariette Tiedemann, 8. april 2010

Vedligeholdelse forlænger havemøblernes levetid
De fleste havemøbler af træ kræver pleje og vedligeholdelse. Men hvis du hvert år bruger lidt tid og knofedt på at rense dem og udbedre skader, vil de holde i lang tid og få en stadig smukkere patina.

Inde om vinteren
Træmøbler bør opbevares inden døre om vinteren i et uopvarmet rum. Er der for megen varme, kan møblernes samlinger løsne sig. Alternativt kan du stille møblerne på terrassen og dække dem til med en solid presenning.

Giv træet olie

Havemøbler af træ (bortset fra dem af teaktræ) bør mindst en gang om året behandles med en hærdende træolie for ikke at udtørre og revne. Husk at rengøre overfladerne omhyggeligt før olien kommes på, så du undgår, at snavs og skidt giver grobund for sporsvampe, som efter oliebehandlingen vil vise sig som sorte pletter. Det hænder, at havestolene med tiden får en lidt ru overflade, som ikke er rar at sidde på. Så skal du slibe træet med mellemfint sandpapir og dernæst give det den overfladebehandling, du ønsker.

Hold møblerne rene
Eventuelt snavs og alger skal med mellemrum fjernes fra de malede træmøbler. Skaller malingen, skal du slibe de beskadigede steder glatte med mellemfint sandpapir og dernæst male dem over igen. Er overfladen slemt krakeleret, skal du slibe i bund og male hele møblet om. Møbler af trykimprægneret træ kræver ikke den store vedligeholdelse, men skal bare tørres af med lidt vand engang imellem.

Efterspænd skruerne på havemøblerne
Husk om foråret at efterspænde skruer og beslag på møblerne, før de igen tages i brug. Smør ligeledes de bevægelige beslag med olie.

8. april 2010 Mariette Tiedemann
Mere om Havemøbler

5 smukke måder du kan sætte ild til din have

Hygge, varme og snobrød – der er ikke noget, der samler familien som levende flammer i haven. Se her, hvilken løsning der passer bedst til dig og din have.

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthæ...

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til at eje. Se tidens mest populære og praktisk havestole fra Ikea, Jysk, Ilva og andre store og mindre bolighuse.

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien er nu et skridt nærmere fra skrot til Amager slot.

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.   

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde,...

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Shop havemøbler af granit

Stenarten granit kan mildest talt holde til lidt af hvert. Massive havemøbler af granit har eksisteret længe, men i år er der også kommet en tyndere og lettere udgave på havemøbelmarkedet.

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.

Sådan laver du bænken om træet

Du kan selv lave en hyggelig “sladrebænk” rundt om et træ i haven. Følg anvisningen trin for trin, og bænken bliver flot.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.