En hængekøje kan nemt sættes op på pæle i jorden.
En hængekøje kan nemt sættes op på pæle i jorden. Foto: Kochs Canvas

Få en hængekøje på terrassen, i haven eller indendørs

Brug en hængekøje til afslapning eller lad ungerne bruge den som et legeredskab. Du behøver ikke egnede træer i haven, men kan fx grave pæle ned til den. Se her, hvordan du sætter dem op, og find ud af, hvilken slags hængekøje du skal vælge.

Foto: Berit Viuf
Sådan fæstner du hængekøjen. Læg et tov sammen, så du har en løkke. Tag løkken rundt om stammen/pælen og før enden igennem løkken. Fæst nu øjet i hængekøjen med et flagknob.
Foto: Berit Viuf

Pæle i jorden, kroge i facaden eller på stel

Har du ikke egnede træer i haven til en hængekøje, kan du grave to pæle ned. Eller du kan skrue nogle solide kroge ind i en bjælke på redskabsskuret eller i facaden på dit hus. Du kan også købe hængekøje på stel, som kan placeres hvor som helst på terrassen eller haven. En hængekøje på et mobilt stativ er dog ikke egnet til, at børn kan lege i den. En hængekøje egner sig til skygge eller til et sted, hvor du kan nyde en god udsigt. Vær dog opmærksom på, at det ikke er et sted, der blæser meget.

Brug også hængekøjen indendørs

Hængekøjen er ikke kun god i haven eller på terassen. Den kan også fint bruges i stuen, på børneværelset eller i hjemmekontoret til pauserne. Du kan sætte kroge i væggen, som du kan sætte din hængekøje op i. Du skal dog sikre dig, at krogene er fæstnet solidt.

Forskellige typer af hængekøjer

Hængekøjer findes både i net og stof. De mexicanske net-hængekøjer er fremstillet af bomuldstråde, der er snoet ind i hinanden, uden at der fæstnes med knuder. Det giver en behagelig elastisk og fleksibel hængekøje. Brasilianske hængekøjer er lavet af bomuldsstof, der giver en fastere understøttelse af kroppen. Disse hængekøjer er mere solide til leg. Der findes også danskproducerede hængekøjer af materialer, der tåler det danske klima og derfor kan hænge ude hele sommeren, uden de mørner.

Foto: brugskunst.dk
En hænge­køjestol er
god, hvis du har lyst til at læse.
Foto: brugskunst.dk

Bred hængekøje giver mere komfort

Du kan få hængekøjer, der kun er beregnet til en person, og du kan få familiekøjer, der er ekstra brede, så der er plads til mange. Generelt set får du større komfort, hvis du vælger en bred hængekøje, hvor der er plads til, at du kan ligge diagonalt. Med meget stof tilpasses trykket efter din krop. I en smal hængekøje vil det i højere grad være kroppen, der skal tilpasse sig hængekøjen.

Sådan sætter du pæle op til hængekøjen

1. Brug to pæle af fugtbestandigt træ (robinie, varmebehandlet eller imprægneret).

2. Pælene skal være tre meter lange og have en diameter på mindst 12 cm.

3. Brug et pælebor til at grave to huller med en dybde på en meter og en afstand på 4-5 meter.

4. Placer pælene i hullet, så 2/3 af pælen stikker op, og fyld op med grus eller støb dem fast.

5. Du kan også vælge at placere nogle cementrør i hullerne, som du kan sætte dine stolper ned i og fæstne med kiler. På den måde kan du flytte pælene, hvis du skal bruge pladsen til noget andet.


29. marts 2012
Mere om Havemøbler

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthængekøjer til træerne.

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

Havemøbler, der er (næsten) vedligeholdelsesfrie

idényt har samlet en række nye havemøbler, der er hårdføre og kan tåle at stå ude i det danske vejr. Vi præsenterer bl.a. betonfiber som...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til at eje. Se tidens mest populære og praktisk havestole fra Ikea, Jysk, Ilva og andre store og mindre bolighuse.

Vedligeholdelsesfri havemøbler - fra rattan til rustfrit stål

Det boomer med havemøbler, som du hverken behøver at bruge tid eller kræfter på at vedligeholde. For eksempel møbler til haven lavet af...

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Smid ikke plastik havemøbler ud, fordi de er blevet nussede at se på. Med ganske få midler kan de shines op igen - og et af dem hører faktisk til bilen.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien...

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde, en solseng, hyndeboks, læskærm og et grillbord. 

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.