Annoncen sagde “hårdttræ”, men stolen rådnede efter to år.
Annoncen sagde “hårdttræ”, men stolen rådnede efter to år. Foto: Lise Mortensen Høy

Godt træ til dine havemøbler

Tropisk hårdttræ, FSC-træ, teak, hardwood. Det er vigtigt, at vælge det rigtige træ til havemøblerne, hvis du gerne vil have, at de holder længe. Se her, hvordan du finder rundt i de forskellige træsorter.


Svært at vide, hvad man køber
Betegnelserne på træsorten i havemøbler er mange, og det kan være svært at vide, hvad du egentlig får med hjem, når du køber nye møbler. Men én ting er sikkert. Havemøbler står ude i al slags vejr. De bliver indtørret af solen og fugtet af regnen, og belastet af at blive siddet på og flyttet på hele sommeren.

Du ved det først efter fem år
Så hvis træet ikke er i god kvalitet, og hvis møblerne er konstrueret dårligt, så de begynder at rokke, holder de ikke ret længe. Det kan være vanskeligt at tjekke kvaliteten af havemøblerne af træ – du kender den i realiteten først, når du har haft dem i fem år. Så det bedste råd er at købe dem fra en anerkendt producent med en veldokumenteret beskrivelse af materialerne.

Stil spørgsmål

Stil spørgsmål der, hvor du køber møblerne, kig dem nøje
efter i samlingerne – og tjek materialerne.
Her er nogle af de ting, du kan spørge om/tjekke selv:

Tjek træsorten
Første vigtige spørgsmål er: Hvilken træsort er havemøblerne lavet af. Her er der bogstaveligt talt tale om en jungle, som kan være svær at gennemskue, ofte er træsorten ganske enkelt ikke opgivet.

Betegnelsen “hårdttræ”

Betegnelsen “hårdttræ” eller “tropisk hårdttræ” er hverken en anerkendt træsort eller et kvalitetsstempel. Betegnelsen kan dække over mange forskellige træsorter; og de behøver ikke være egnede til havemøbler i dansk klima!

FSC-mærket
At træet er FSC-certificeret har ikke noget med træets holdbarhed at gøre. FSC-mærket, der står for Forest Stewardship Council, fortæller udelukkende, at træet er skovet på lovlig, miljørigtig og bæredygtig vis – men derfor behøver det hverken at være i god kvalitet eller egnet til havemøbler. Faktisk er dokumentationen for de mere ukendte FSC-certificerede træarters egenskaber ofte direkte mangelfuld i forhold til danske normer.

Kernetræet bedst
Det er vigtigt, at havemøblerne er af kernetræ. Hold­bar­heden for en træsort er altid bedst for kernetræet, og ved udendørs formål er det derfor afgørende, at træet har en høj kerneandel.

Kend dit træ
  • Teaktræ Er den mest holdbare træsort til udendørs brug, da træet i sig selv er olieholdigt og svampenedbrydende. Men også her kan der være tale om forskellige kvaliteter. Det billige teaktræ er ofte unge, tynde træer med meget splintved. Det giver træ, der kan sprække, og hvor holdbarheden er tvivlsom.

  • Jatoba Træet er orange til mørkbrun – splinttræet er gråbrunt til pink. Jatoba er en hård og tung træsort med god holdbarhed i dansk klima. Jatoba skal overfladebehandles.

  • Rød meranti Træet er rødligt til rødbrunt og er middel tungt. Jo dybere farvetone – jo længere holder træet. Træet kræver overfladebehandling med olie/maling/træbeskyttelse.

 • Nyatoh Træet er gulbrunt til rødbrunt. Holdbarheden over for vejrlig, svampe og insekter er moderat og kræver god vedligeholdelse med olie/maling/træbeskyttelse for at klare sig i haven.

 • Sipo Træet har en dyb, mørk, rødbrun farve. Træet er middel tungt. Kerneveddet har god holdbarhed, når det bliver overfladebehandlet med olie/maling/træbeskyttelse.

 • Robinie Lyst Gyldent træ med meget lang holdbarhed. Kan enten stå ubehandlet, hvor det med tiden bliver sølvgråt – eller det kan holdes gyldent med olie.

 • Europæisk lærk Lærketræ er en lys træsort. Træet har god holdbarhed men bør grundbehandles og gerne passes med olie eller evt. males. Bliver dog ofte sort af skimmel.

 • Nåletræ Havemøbler af fyr og gran klarer sig udmærket i danske haver, hvis de bliver grundigt overfladebehandlet med træbeskyttelsesmiddel eller maling, der også gør det væsentligt nemmere at holde overfladen ren og pæn.

Tjek træet

Tropisk træ er ikke nødvendigvis holdbart. Der er tre vigtige rettesnore for, om træet er egnet til havemøbler:
 • Densitet – der er træets tæthed. Angives som kilo pr. kubikmeter. Når træet har en vis tyngde, giver det fingerpeg om, at det er hårdt og ikke så nemt bliver skrammet.

 • Naturligt olieindhold/modstandsdygtighed – der gør træet vejr-, svampe og insektbestandigt.

 • Hvor meget træet udvider sig / krymper, når luftens fugtighed ændrer sig.
23. april 2009
Mere om Havemøbler

10 hængekøjer - inspiration til havens hyggelige hængemøbel

Her finder du din næste hængekøje. Se galleri med alt fra enkle hængekøjer fra Jysk og Silvan til king size luksuskøjer med stativ og telthængekøjer til træerne.

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

Havemøbler, der er (næsten) vedligeholdelsesfrie

idényt har samlet en række nye havemøbler, der er hårdføre og kan tåle at stå ude i det danske vejr. Vi præsenterer bl.a. betonfiber som...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til at eje. Se tidens mest populære og praktisk havestole fra Ikea, Jysk, Ilva og andre store og mindre bolighuse.

Vedligeholdelsesfri havemøbler - fra rattan til rustfrit stål

Det boomer med havemøbler, som du hverken behøver at bruge tid eller kræfter på at vedligeholde. For eksempel møbler til haven lavet af...

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Smid ikke plastik havemøbler ud, fordi de er blevet nussede at se på. Med ganske få midler kan de shines op igen - og et af dem hører faktisk til bilen.

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Giv de slidte havemøbler et nyt look med pensel og maling. Vi viser her, trin for trin, hvordan du renser, grunder og maler havemøbler af...

Projekt havemøbel

Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien...

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Byg dit eget lille bord til haven

Har du bare lidt tæft for at arbejde i træ, kan du kaste dig ud i opgaven og snedkerere dit eget praktiske bord til haven.

Flyt rundt på havemøblerne - sommer på hjul

Havemøbler, der kan flyttes rundt efter solen, regnen eller antallet af gæster til havefesten, er et hit. Vi har samlet et udvalg af borde, en solseng, hyndeboks, læskærm og et grillbord. 

Byg en bænk til dine havefester

Til grillfesten, barnedåben, den runde fødselsdag eller klassefesten – der er mange anledninger, hvor det er godt med ekstra siddepladser...

Få en seng i haven

En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.