Foto: PR

Sådan gør du haven helt vinterklar

Havens planter kan have svært ved at tackle den nattefrost, der lurer lige om hjørnet. Få haveekspertens fem gode råd til at gøre haven vinterklar her.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 14. oktober 2019

Når bladene på havens træer skifter til røde og gule farver, er de ved at forberede sig på den kommende vinter. Træer og buske, der findes naturligt i det danske klima, er nemlig vant til de årlige temperaturskift og kan derfor selv klare forberedelser.

Det er straks værre med de planter, som ikke oprindeligt høre til i den danske natur. Det fortæller Per Normann, der er hus- og haveekspert hos Biltema.

– Nogle krydderurter, buske og blomsterarter er vant til et varmere klima, og derfor er de ikke lige så omstillingsparate, når det bliver vinter herhjemme. Hvor planter, som oprindeligt vokser i den danske natur, sørger for at trække næring tilbage til rødderne, så de kan overleve vinteren, har andre planter brug for hjælp for at klare de koldere temperaturer i vintermånederne, siger han i en pressemeddelelse. 

Ifølge Per Normann behøver du dog ikke bruge mange timer i det kolde efterårsvejr for at gøre haven vinterklar.

Han giver her fem gode råd her:

Sådan gør du haven vinterklar

1. Slå græsset for sidste gang og fjern visne blade

I oktober skal græsset slås for sidste gang. Riv også bladene sammen, så de ikke forhindrer græsset i at få ilt. De nedfaldne blade kan også bruges i din kompostbunke, og har du ikke sådan en, er efteråret et godt tidspunkt at starte en kompost op. Brug gerne en lukket kompostbeholder, der sikrer, at der ikke kommer skadedyr i komposten.

2. Tjek kompostbunken

Er din kompost klar til brug – det vil sige, at stort set alt plantemateriale er blevet omsat – kan du lægge den ud i køkkenhaven, omkring roserne og ved frugtbuskene. Det beriger jorden, så planterne gror bedre. Er komposten ikke klar endnu, skal du vende den, så den får luft, eller køre den gennem en kompostkværn, så du får færdig kompost klar til at beskytte havens planter.

3. Fjern ukrudt

Frosten kan tage dele af ukrudtet, men der er stor sandsynlighed for, at noget af det overlever til foråret. Brug gerne en havegreb til at komme godt ned omkring rødderne, så du får det hele med. 

4. Tag sarte planter ind

Nogle planter kan ikke holde til frostgraderne og har derfor bedst af at komme indendørs henover vinteren – eventuelt i et drivhus eller en havestue. Det gælder for eksempel citrustræer, oliventræer, amaryllis og pelargonier. Pas dog på med ikke at stille dem for varmt.

5. Beskyt mod frost

Mange planter kan sagtens holde til at stå ude vinteren over, men vil have godt af at have et dække omkring sig, for eksempel jutevæv, som beskytter mod kulde og blæst. Du kan med fordel også lægge en fiberdug henover dine bede, så planterne beskyttes mod frosten.

14. oktober 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Havekalender

Derfor skal du lægge alle kræfter i efterårshaven

Havearbejde forbindes typisk med foråret, men faktisk er efteråret den bedste årstid til at plante, beskære og luge. Lægger du alle dine kræfter i efterårshaven, får du meget mere tid til at nyde den til foråret. Find ud af, hvordan kræfterne skal fordeles i efterårshaven.

Derfor SKAL du feje efterårets blade væk fra fortovet

Det er ikke kun i sne og frost, at du som grundejer har et ansvar for at holde dit fortov rent. Det gælder hele året – og altså også nu,...

3 tips til efterårshaven: Det skal du gøre nu

Efteråret byder på masser af hyggelige haveopgaver. Her er tre ting, du bør gøre i haven nu.

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne...

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas på gråskimmel. Du kan plante stauder, der forlænger perioden med blomster i haven.

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.