Haven nu

Oktober byder faktisk på en hel række spændende haveaktiviteter.


Tekst og Foto: Jean Frey, idényt nr. 9, 2006

Så er det tid at tænke på næste forår – hvis man vil mødes af blomstrende narcisser, tulipaner og andre sæsonbebudere. Det er allersidste chance med løg til narcisser, som kræver en noget højere temperatur end tulipaner for at udvikle deres rødder.

Når de valgte løg er kommet i jorden dækkes stedet med let materiale. Husk: er frosten først kommet i jorden, vil vinterdækning ikke have nogen virkning.

De, der skal op af jorden
Der skal også tænkes på de løg- og knoldvækster, der ikke er tilstrækkeligt hårdføre til at tilbringe vinteren i jorden. Det er fx dahlia, gladiolus, knoldbegonie, haveranunkel og montbretia. Når løgene er gravet op, skal de tørres og opbevares køligt på et luftigt sted. Undtaget herfra er haveranunkel. Løgene her må ikke opbevares køligere end 15°.

Frosten ligger på lur
Sidste oktober havde vi en gennemsnitlig døgntemperatur på hele 11°. Når vi samtidig ved, at gennemsitsnedbørsmægden ligger på 80 mm, er oktober en god måned at plante i. Det gælder både for barrodsplanter som hække og roser og for pottedyrkede planter i almindelighed.

Husk, at de roser, der plantes om efteråret, har god tid til at etablere deres rødder. Til foråret skal roserne ikke bruge energi til det. Derfor får de roser, der plantes nu og senere på efteråret, et forspring. Ingen oktober uden frost siger erfaringen os. Derfor skal du holde øje med vejrudsigten, så frostfølsomme planter kan tages ind, før de får frostskader.

Det er ikke alle planter, der kræver de samme betingelser for at overvintre, men har du et lyst rum, hvor temperaturen holdes på ca. 10°, vil det gå for de fleste. Jo køligere planter overvintrer, desto mindre skal de vandes.

Husk iøvrigt:
• At græsset klippes, så længe det vokser.
• At frugt bedst opbevares i læ udendørs, så længe der er plusgrader.
• At du kan sprede halvomsat kompost mellem planterne.
30. september 2006
Mere om Havekalender

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne...

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas på gråskimmel. Du kan plante stauder, der forlænger perioden med blomster i haven.

Gøremål i haven i oktober

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke ukrudtet.

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Få haven i form efter ferien - haven i august

Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig, fordi du ikke har været hjemme til at standse det. Her får du en række gode råd til, hvordan du kan hjælpe haven på fode igen efter ferien. 

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i blomsterbedet. Fjern visne blomster af sommerblomsterne – så kan du holde gang i blomstringen lidt længere. Knib sideskud i tomatplanternes bladhjørner i takt med, at de dukker op.

Gode tips til efterårshaven

Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.