Haven nu

Havekalender
Oktober byder faktisk på en hel række spændende haveaktiviteter.


Tekst og Foto: Jean Frey, idényt nr. 9, 2006

Så er det tid at tænke på næste forår – hvis man vil mødes af blomstrende narcisser, tulipaner og andre sæsonbebudere. Det er allersidste chance med løg til narcisser, som kræver en noget højere temperatur end tulipaner for at udvikle deres rødder.

Når de valgte løg er kommet i jorden dækkes stedet med let materiale. Husk: er frosten først kommet i jorden, vil vinterdækning ikke have nogen virkning.

De, der skal op af jorden
Der skal også tænkes på de løg- og knoldvækster, der ikke er tilstrækkeligt hårdføre til at tilbringe vinteren i jorden. Det er fx dahlia, gladiolus, knoldbegonie, haveranunkel og montbretia. Når løgene er gravet op, skal de tørres og opbevares køligt på et luftigt sted. Undtaget herfra er haveranunkel. Løgene her må ikke opbevares køligere end 15°.

Frosten ligger på lur
Sidste oktober havde vi en gennemsnitlig døgntemperatur på hele 11°. Når vi samtidig ved, at gennemsitsnedbørsmægden ligger på 80 mm, er oktober en god måned at plante i. Det gælder både for barrodsplanter som hække og roser og for pottedyrkede planter i almindelighed.

Husk, at de roser, der plantes om efteråret, har god tid til at etablere deres rødder. Til foråret skal roserne ikke bruge energi til det. Derfor får de roser, der plantes nu og senere på efteråret, et forspring. Ingen oktober uden frost siger erfaringen os. Derfor skal du holde øje med vejrudsigten, så frostfølsomme planter kan tages ind, før de får frostskader.

Det er ikke alle planter, der kræver de samme betingelser for at overvintre, men har du et lyst rum, hvor temperaturen holdes på ca. 10°, vil det gå for de fleste. Jo køligere planter overvintrer, desto mindre skal de vandes.

Husk iøvrigt:
• At græsset klippes, så længe det vokser.
• At frugt bedst opbevares i læ udendørs, så længe der er plusgrader.
• At du kan sprede halvomsat kompost mellem planterne.
30. september 2006
Mere om Havekalender

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

Havekalender I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Gøremål i haven i oktober

Havekalender Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

Havekalender September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste tomaterne, lægge blomsterløg og sætte plæneklipperens højde op.

Grønne tips til haven i juni

Havekalender Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Havekalender Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

Havekalender I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det nemt at få flotte krukker i haven på grund af den lavere temperatur. Det er også nu, du kan lægge hvidløg i jorden og nyde dem i næste havesæson.

Få haven i form efter ferien - haven i august

Havekalender Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig,...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Havekalender Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Havekalender Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Havekalender Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Haven i maj

Havekalender Se hvilke gøremål, du kan udføre i haven i slutningen af maj måned.

Gode tips til efterårshaven

Havekalender Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Havekalender Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

Haven i september

Havekalender Læs hvad der sker i haven i september.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.