Haven netop nu

Juni er måneden uden begrænsninger, og de lange dage giver os masser af tid.


Tekst og Foto: Jean Frey, idényt nr. 6, 2006

Roserne vil snart indfri deres løfte og give os mange måneders glæde. Nu er tiden inde til at gøde dem for anden gang, medmindre de har fået langtidsvirkende organisk gødning, hvor hele den anbefalede mængde kan gives på én enkelt gang.

Roser, der kun har én blomstring, behøver ikke så megen næring og kan nøjes med det, de fik i foråret. Jorden omkring dem løsnes regelmæssigt med en håndkultivator. Svampesygdomme forebygges ved at sørge for, at roserne hverken sulter eller tørster. Juni kan være sparsom, hvad nedbør angår, og vandmangel hos roserne er knap så synlig som hos stauder eller sommerblomster.

Hækken i rigtig form
Er din hæk lige blevet plantet, eller har den kun få år på bagen, så lad endelig være med at klippe den i toppen endnu.

Toppen skal først klippes, når den ønskede højde er opnået. De normale 1,80 m opnås på 4-5 år. Indtil da klippes den kun i siderne og sådan, at den bliver smal i toppen og bredere forneden. Venter du med at klippe hækken til engang i juli, slipper du for endnu en klipning i september.

Husk i øvrigt
• At tynde ud i frugter på både æble, pære og blomme.
• At binde høje stauder op.
• At beskære gyvel efter blomstring for blomster næste år.

Plant og vand
Pottedyrkede planter og planter med klump kan fortsat plantes, og nu hvor nedbøren er sparsom, skal du være omhyggelig med vanding før og efter plantning.

Græsset skal klippes mindst en gang om ugen, men lad endelig være med at klippe for kort. Det resulterer i et kort rodnet, og derved er planternes mulighed for at opsuge vand ringere, og græsset vil visne hurtigere i en tørkeperiode i løbet af sommeren.

Rododendron skal nippes
Efterhånden som rododendron afblomstrer, og i det omfang det kan lade sig gøre, fjernes de afblomstrede stande. Det gøres forsigtigt med to fingre.

Pas på ikke at knække de nye fremspirede skud. Dette gøres for at undgå, at planterne bruger kræfter på at udvikle frø.
10. juni 2006
Mere om Havekalender

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Gøremål i haven i oktober

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste tomaterne, lægge blomsterløg og sætte plæneklipperens højde op.

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det nemt at få flotte krukker i haven på grund af den lavere temperatur. Det er også nu, du kan lægge hvidløg i jorden og nyde dem i næste havesæson.

Få haven i form efter ferien - haven i august

Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig,...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Haven i maj

Se hvilke gøremål, du kan udføre i haven i slutningen af maj måned.

Gode tips til efterårshaven

Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

Haven i september

Læs hvad der sker i haven i september.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.