Gøremål i haven i september

Det er i september de stedsgrønne planter skal flyttes, rødbederne graves op og tyndes ud i figentræet. Få idéer til gøremål i haven med idényts haveekspert.

Lad frøstanden stå i staudebedet
Visne blomster er normalt ikke noget, der er eftertragtet i staudebedet, men faktisk er der mange stauder, der kan kunsten at ældes med ynde. Fx er kombinationen af gyldenris og solhat i fuldt flor smuk. Frøstandene er dekorative langt hen på vinteren og indeholder også frø, der er gode på fuglenes vintermenu, så vent med nedklipning til foråret.

Visne blomster er normalt ikke noget, der er eftertragtet i staudebedet

Foto: iStockphotoTynd ud i figentræet
Tiden er inde til, at du roligt kan fjerne de sene frugter på figentræet, så planten kan bruge energien på at udvikle den kommende sommers frugter. Der dannes figner i hele vækstsæsonen. De første kan nå at modne, mens de seneste først modner næste år. Hvis de altså ikke fryser væk, hvilket de som regel gør hos os, fordi træet er på sin nordgrænse her.

Foto: Lotte BjarkeArtiskokker på det rigtige tidspunkt
Artiskok kræver god plads, men kan sagtens indgå som en del af et staude- eller blomsterbed. Egentlig er artiskok en staude, men den er på sin nordgrænse i Danmark og fryser derfor ofte væk om vinteren. Heldigvis kan du sagtens nå at høste lækre artiskokker, hvis du planter ud først i maj. Kunsten er at høste blomsterne på det rigtige tidspunkt. Det vil sige, mens de er helt faste, og før de begynder at springe ud. Skær stænglen over helt oppe under blomsten. Høst ikke blomster, der er begyndt at springe ud – lad dem stå i haven, eller sæt dem i en vase.

Lav flere pelargonier
Lad den gamle pelargonie blive til mange flere til næste års krukker. Tag stiklinger af planten: Klip stiklingen af friske skud (uden blomster), klip lige under et bladpar og fjern de to blade, sæt stiklingerne i potter med spiremuld, sæt en plastikpose over, og placér dem lyst og køligt.

Foto: Lotte BjarkeRødbederne skal op af jorden
Rodfrugter som persillerod, pastinak og rødbede kan høstes over en lang periode sommeren igennem, men bliver ved med at vokse indtil september-oktober. Hvis du graver rødbederne op sidst på sæsonen, kan du lægge dem på lager og blive selvforsynende til langt hen på vinteren. Grav dem op med en gravegreb, og skær toppen af. Lad rodspidsen være, så du ikke sårer selve rodfrugten. Opbevares godt i kasser med let fugtigt sand et frostfrit, men køligt sted.

Netop nu i haven:

  • Plant eller flyt stedsegrønne planter.
  • Anlæg ny græsplæne.
  • Læg løg af vibeæg, kejserkrone og prydløg.
  • Vend rundt i kompostbunken. Det sætter gang i komposteringsprocessen. Hvis komposten er meget tør, er det en god idé at vande den.
  • Nyd de første sommeræbler straks, de egner sig ikke til lagring.

Mest læste artikler