Så længe du skal rive og slide i æblet for at få det til at slippe træet, er det ikke færdigt med at danne de sukkerstoffer, der giver smag og sødme. Æblet er først perfekt, når det slipper træet, når du giver det et let vrid.
Så længe du skal rive og slide i æblet for at få det til at slippe træet, er det ikke færdigt med at danne de sukkerstoffer, der giver smag og sødme. Æblet er først perfekt, når det slipper træet, når du giver det et let vrid. Foto: Lotte Bjarke

Gøremål i haven i september

Det er i september de stedsgrønne planter skal flyttes, rødbederne graves op og tyndes ud i figentræet. Få idéer til gøremål i haven med idényts haveekspert.

Af: Lotte Bjarke, 1108, 5. september 2011

Foto: Lotte BjarkeLad frøstanden stå i staudebedet
Visne blomster er normalt ikke noget, der er eftertragtet i staudebedet, men faktisk er der mange stauder, der kan kunsten at ældes med ynde. Fx er kombinationen af gyldenris og solhat i fuldt flor smuk. Frøstandene er dekorative langt hen på vinteren og indeholder også frø, der er gode på fuglenes vintermenu, så vent med nedklipning til foråret.

Foto: iStockphotoTynd ud i figentræet
Tiden er inde til, at du roligt kan fjerne de sene frugter på figentræet, så planten kan bruge energien på at udvikle den kommende sommers frugter. Der dannes figner i hele vækstsæsonen. De første kan nå at modne, mens de seneste først modner næste år. Hvis de altså ikke fryser væk, hvilket de som regel gør hos os, fordi træet er på sin nordgrænse her.

Foto: Lotte BjarkeArtiskokker på det rigtige tidspunkt
Artiskok kræver god plads, men kan sagtens indgå som en del af et staude- eller blomsterbed. Egentlig er artiskok en staude, men den er på sin nordgrænse i Danmark og fryser derfor ofte væk om vinteren. Heldigvis kan du sagtens nå at høste lækre artiskokker, hvis du planter ud først i maj. Kunsten er at høste blomsterne på det rigtige tidspunkt. Det vil sige, mens de er helt faste, og før de begynder at springe ud. Skær stænglen over helt oppe under blomsten. Høst ikke blomster, der er begyndt at springe ud – lad dem stå i haven, eller sæt dem i en vase.

Lav flere pelargonier
Lad den gamle pelargonie blive til mange flere til næste års krukker. Tag stiklinger af planten: Klip stiklingen af friske skud (uden blomster), klip lige under et bladpar og fjern de to blade, sæt stiklingerne i potter med spiremuld, sæt en plastikpose over, og placér dem lyst og køligt.

Foto: Lotte BjarkeRødbederne skal op af jorden
Rodfrugter som persillerod, pastinak og rødbede kan høstes over en lang periode sommeren igennem, men bliver ved med at vokse indtil september-oktober. Hvis du graver rødbederne op sidst på sæsonen, kan du lægge dem på lager og blive selvforsynende til langt hen på vinteren. Grav dem op med en gravegreb, og skær toppen af. Lad rodspidsen være, så du ikke sårer selve rodfrugten. Opbevares godt i kasser med let fugtigt sand et frostfrit, men køligt sted.

Netop nu i haven:

  • Plant eller flyt stedsegrønne planter.
  • Anlæg ny græsplæne.
  • Læg løg af vibeæg, kejserkrone og prydløg.
  • Vend rundt i kompostbunken. Det sætter gang i komposteringsprocessen. Hvis komposten er meget tør, er det en god idé at vande den.
  • Nyd de første sommeræbler straks, de egner sig ikke til lagring.
5. september 2011 Lotte Bjarke, 1108
Mere om Havekalender

Derfor skal du lægge alle kræfter i efterårshaven

Havearbejde forbindes typisk med foråret, men faktisk er efteråret den bedste årstid til at plante, beskære og luge. Lægger du alle dine kræfter i efterårshaven, får du meget mere tid til at nyde den til foråret. Find ud af, hvordan kræfterne skal fordeles i efterårshaven.

Derfor SKAL du feje efterårets blade væk fra fortovet

Det er ikke kun i sne og frost, at du som grundejer har et ansvar for at holde dit fortov rent. Det gælder hele året – og altså også nu,...

3 tips til efterårshaven: Det skal du gøre nu

Efteråret byder på masser af hyggelige haveopgaver. Her er tre ting, du bør gøre i haven nu.

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Sådan gør du haven helt vinterklar

Havens planter kan have svært ved at tackle den nattefrost, der lurer lige om hjørnet. Få haveekspertens fem gode råd til at gøre haven...

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne sæson. Læs hvordan nogle af sæsonens planter skal håndteres nu, og hvordan du får gratis planter.

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke ukrudtet.

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det bedst at vande, når det regner – læs om hvorfor her. Og så er det nu, du kan plante majs ud i bedet, men du skal plante dem rigtigt for at få succes med dem. 

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.