Så længe du skal rive og slide i æblet for at få det til at slippe træet, er det ikke færdigt med at danne de sukkerstoffer, der giver smag og sødme. Æblet er først perfekt, når det slipper træet, når du giver det et let vrid.
Så længe du skal rive og slide i æblet for at få det til at slippe træet, er det ikke færdigt med at danne de sukkerstoffer, der giver smag og sødme. Æblet er først perfekt, når det slipper træet, når du giver det et let vrid. Foto: Lotte Bjarke

Gøremål i haven i september

Havekalender

Det er i september de stedsgrønne planter skal flyttes, rødbederne graves op og tyndes ud i figentræet. Få idéer til gøremål i haven med idényts haveekspert.

Foto: Lotte BjarkeLad frøstanden stå i staudebedet
Visne blomster er normalt ikke noget, der er eftertragtet i staudebedet, men faktisk er der mange stauder, der kan kunsten at ældes med ynde. Fx er kombinationen af gyldenris og solhat i fuldt flor smuk. Frøstandene er dekorative langt hen på vinteren og indeholder også frø, der er gode på fuglenes vintermenu, så vent med nedklipning til foråret.

Foto: iStockphotoTynd ud i figentræet
Tiden er inde til, at du roligt kan fjerne de sene frugter på figentræet, så planten kan bruge energien på at udvikle den kommende sommers frugter. Der dannes figner i hele vækstsæsonen. De første kan nå at modne, mens de seneste først modner næste år. Hvis de altså ikke fryser væk, hvilket de som regel gør hos os, fordi træet er på sin nordgrænse her.

Foto: Lotte BjarkeArtiskokker på det rigtige tidspunkt
Artiskok kræver god plads, men kan sagtens indgå som en del af et staude- eller blomsterbed. Egentlig er artiskok en staude, men den er på sin nordgrænse i Danmark og fryser derfor ofte væk om vinteren. Heldigvis kan du sagtens nå at høste lækre artiskokker, hvis du planter ud først i maj. Kunsten er at høste blomsterne på det rigtige tidspunkt. Det vil sige, mens de er helt faste, og før de begynder at springe ud. Skær stænglen over helt oppe under blomsten. Høst ikke blomster, der er begyndt at springe ud – lad dem stå i haven, eller sæt dem i en vase.

Lav flere pelargonier
Lad den gamle pelargonie blive til mange flere til næste års krukker. Tag stiklinger af planten: Klip stiklingen af friske skud (uden blomster), klip lige under et bladpar og fjern de to blade, sæt stiklingerne i potter med spiremuld, sæt en plastikpose over, og placér dem lyst og køligt.

Foto: Lotte BjarkeRødbederne skal op af jorden
Rodfrugter som persillerod, pastinak og rødbede kan høstes over en lang periode sommeren igennem, men bliver ved med at vokse indtil september-oktober. Hvis du graver rødbederne op sidst på sæsonen, kan du lægge dem på lager og blive selvforsynende til langt hen på vinteren. Grav dem op med en gravegreb, og skær toppen af. Lad rodspidsen være, så du ikke sårer selve rodfrugten. Opbevares godt i kasser med let fugtigt sand et frostfrit, men køligt sted.

Netop nu i haven:

  • Plant eller flyt stedsegrønne planter.
  • Anlæg ny græsplæne.
  • Læg løg af vibeæg, kejserkrone og prydløg.
  • Vend rundt i kompostbunken. Det sætter gang i komposteringsprocessen. Hvis komposten er meget tør, er det en god idé at vande den.
  • Nyd de første sommeræbler straks, de egner sig ikke til lagring.
5. september 2011
Mere om Havekalender

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

Havekalender I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Gøremål i haven i oktober

Havekalender Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

Havekalender September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste tomaterne, lægge blomsterløg og sætte plæneklipperens højde op.

Grønne tips til haven i juni

Havekalender Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Havekalender Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

Havekalender I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det nemt at få flotte krukker i haven på grund af den lavere temperatur. Det er også nu, du kan lægge hvidløg i jorden og nyde dem i næste havesæson.

Få haven i form efter ferien - haven i august

Havekalender Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig,...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Havekalender Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Havekalender Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Havekalender Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Haven i maj

Havekalender Se hvilke gøremål, du kan udføre i haven i slutningen af maj måned.

Gode tips til efterårshaven

Havekalender Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Havekalender Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

Haven i september

Havekalender Læs hvad der sker i haven i september.