Foto: Lotte Bjarke

Haven i maj

Havekalender

Se hvilke gøremål, du kan udføre i haven i slutningen af maj måned.


Plant krukkerne til

Nu kan krukkerne endelig fyldes med sommerblomster. Det betaler sig at gøre lidt ekstra ud af både indkøb og plantearbejde, for så kan man glæde sig over krukkerne hele sommeren. Tjek planterne, før du køber. De skal være velforgrenede og saftspændte. Vælg hellere planter med god forgrening og mange knopper end planter i fuldt flor. Gi’ om muligt rødderne et kvalitetstjek. Friske hvide rødder er et sundhedstegn.

Spul lusene
Hvis du opdager store bladluskolonier i skudspidserne på fx roserne, kan du spule dem af med en målrettet stråle fra vandslangen og på den måde holde bestanden nede.

De kuldskære grøntsager Fotos: Lotte Bjarke
Jorden i køkkenhaven er nu blevet lun nok til, at du kan så nogle af de mere kuldskære grøntsager som squash, majs og artiskok. Det er alle grøntsager med et anseligt pladsbehov, så de skal endelig ikke sås for tæt. Specielt for majs gælder det, at de altid skal sås i flere rækker frem for én lang, for at sikre god bestøvning af alle kolbens kerner. Squash og artiskok behøver 1-2 kvadratmeter pr. plante. Så et par frø eller tre sammen og fjern den svageste plante, hvis der kommer flere op.

Klip blomsten
Du kan forlænge den periode, hvor du kan høste friske rabarber, hvis du fjerner de imponerende blomsterstængler, så snart de dukker op.

Stauder med støttepædagogFotos: Lotte Bjarke
Ridderspore er en af de stauder, der altid vælter, hvis den ikke får støtte. Den bedste måde at støtte dem på, er at give hver enkelt stængel sin egen støttepædagog. Hvis du synes, livet er for kort til at binde stauder op, men trods alt holder af ridderspore, så plant de høje stauder i læ og mellem andre planter, der kan yde lidt støtte.

RavsneglTekst og foto: Emil lütken
Ravsneglen er en lille landsnegl med et gyldenbrunt, ægformet hus, som kan blive godt to cm langt og én cm bredt. Den trives kun i fugtige miljøer og findes særlig hyppigt i vegetationen omkring søer og vandløb, men den er også almindelig i mange planteskoler. Derfor følger den ofte med planter til haven, men det sker der ikke noget ved, for den kan normalt ikke klare sig i det lange løb. Ravsneglen laver i øvrigt sjældent større skader på vegetationen, fordi den mest lever af, hvad den kan raspe af overfladen på blade og grene. I Danmark findes fire arter, som ligner hinanden til forveksling.

Netop nu!
  • Stik velforgrenede grene i jorden omkring de nysåede ærter, så de har noget at klatre i, når de kommer op.
  • Trim de stedsegrønne, der har fået frostskader med en let klipning.
  • Afblomstrede forårsløg i krukkerne plantes ud i haven. l Vand frugtbuskene, hvis måneden er tør.
  • Klip visne blomsterstande af de tidligste stauder, der nu er afblomstret. Det pynter på bedet.
  • Så stauder til et nyt staudebed – de blomstrer først fra næste sommer.

Pas på de sarte rødderFotos: Lotte Bjarke
Det er nemmere at holde rent end at gøre rent. Det gælder også i køkkenhaven, hvor det er en god idé at gøre det til en ugentlig rutine at gå rækkerne efter med et hakkejern, så grøntsagerne ikke skal kæmpe med ukrudtet om vand og gødning. Pas på mellem jordbærrene, der har et øverligt rodsystem, der nemt lider skader. Her, og mellem grøntsagsplanterne i selve rækken, er fingerlugning at foretrække.


Plant porrer i render Fotos: Lotte Bjarke
Porre er en lækker grøntsag. De lækreste porrer har et langt, hvidt skaft. Det opnår du ved at plante små planter i løs jord i bunden af en rende. I takt med, at planterne vokser, skraber du jord hen omkring dem. Når renden er fyldt, kan du fortsætte, så der danner sig en vold omkring planterne. Jo mere af porren, der vokser under jorden, jo længere bliver det hvide skaft. Men du skal ikke skrabe så meget jord om planterne, at der kan komme jord ned mellem bladene.

Ud under åben himmel Fotos: Lotte Bjarke
Nu er tiden inde til, at din børnehave af forspirede planter kan flytte fra vindueskarmen og ud under åben himmel. Chancerne for en vellykket flytning er størst, hvis de små planter gradvist kan vænne sig til det. Begynd med at tage dem ud nogle timer midt på dagen, når det er lunest, og stil dem i læ og uden for direkte sol. Forlæng opholdet i det fri gradvist over nogle uger, før du planter ud. Lige efter udplantning kan du beskytte planterne med et minidrivhus.
5. maj 2008

Redaktøren anbefaler

Mere om Havekalender

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

Havekalender I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Gøremål i haven i oktober

Havekalender Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

Havekalender September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste tomaterne, lægge blomsterløg og sætte plæneklipperens højde op.

Grønne tips til haven i juni

Havekalender Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Havekalender Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

Havekalender I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det nemt at få flotte krukker i haven på grund af den lavere temperatur. Det er også nu, du kan lægge hvidløg i jorden og nyde dem i næste havesæson.

Få haven i form efter ferien - haven i august

Havekalender Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig,...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Havekalender Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Havekalender Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Havekalender Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Gode tips til efterårshaven

Havekalender Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Havekalender Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

Haven i september

Havekalender Læs hvad der sker i haven i september.

Haven netop nu

Havekalender Juni er måneden uden begrænsninger, og de lange dage giver os masser af tid.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.