I de varme måneder er det bedst at vande, når det regner.
I de varme måneder er det bedst at vande, når det regner. Foto: Lotte Bjarke

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det bedst at vande, når det regner – læs om hvorfor her. Og så er det nu, du kan plante majs ud i bedet, men du skal plante dem rigtigt for at få succes med dem. 

Af: Lotte Bjarke, 1405, 12. juni 2014

Planterne får de bedste vilkår

Foto: Lotte BjarkeDu får en bedre høst, hvis du tynder ud i planterne i juni. Baggrunden er, at frugt og grøntsager har brug for både lys, vand og næring nok, hvis de skal udvikle sig optimalt. Det betyder, at der skal tyndes ud i rækkerne af fx gulerod, rødbede, pastinak, selleri og fennikel. Lug forsigtigt de overskydende planter væk med fingrene og tryk jorden let på plads. De lugede minigrøntsager er både delikate og dekorative i salatskålen.

Der skal være plads mellem frugterne

Det samme gælder æble-, pære- og blommetræer. I begyndelsen af juni aborterer de en del af de overskydende frugter, men ofte er der stadig for mange tilbage. Da må de overskydende frugter knibes eller klippes bort, selv om det gør helt ondt. Husk, du får færre men større og bedre frugter ud af øvelsen. Brug den tommelfingerregel, at der skal være cirka en håndsbredde mellem de tilbageværende frugter.

Vand haven i regnvejr

Det bedste tidspunkt at vande have på, er faktisk, når det regner. Dels sparer det på vandet, fordi fordampningen er i bund, dels får du en bedre vanding ud af det, fordi regnvand og vandingsvand i fællesskab fylder rodzonen op.

Det er langt bedre for planterne sammenlignet med sporadisk sjatvanding, der typisk kun gør det øverste jordlag vådt. Dermed søger rødderne ikke i dybden, og dermed er de langt mere følsomme for efterfølgende udtørring end grundigt vandede planter, hvis rodnet har søgt i dybden.

Plant majs i grupper

Foto: Lotte BjarkeMajs er ligesom squash og bønner varmekrævende grøntsager, men nu er tiden omsider inde til at så eller plante forspirede planter ud under åben himmel. Det er ikke svært at dyrke majs, men det kræver lidt kendskab til majsplanternes biologi.

Majsblomsterne bestøves af vinden, der bærer pollen fra plante til plante. Hvis planterne står på række, og den fremherskende vindretning i bestøvningsperioden er på tværs af rækken, flyver pollenet bort til ingen verdens nytte, og du får ingen majskerner. Sørg derfor for at så eller plante majs i grupper i stedet for på række. Der skal være 40-50 cm mellem planterne.

Grønne tips nu

Foto: Lotte BjarkeDæk kålplanter med insektnet 

Hyp kartoflerne

Hold ukrudtet nede

Gød krukkeplanterne

Knib tomatplanternes sideskud

Knib visne blomster af sommerblomster

Fjern vildskud fra roser

Gød plænen

Foryng forsytia

Høst krydderurter til tørring

Beskær rododendron

Plant dahlia ud

Knib første blomst i peber og chili

 

12. juni 2014 Lotte Bjarke, 1405
Mere om Havekalender

Derfor skal du lægge alle kræfter i efterårshaven

Havearbejde forbindes typisk med foråret, men faktisk er efteråret den bedste årstid til at plante, beskære og luge. Lægger du alle dine kræfter i efterårshaven, får du meget mere tid til at nyde den til foråret. Find ud af, hvordan kræfterne skal fordeles i efterårshaven.

Derfor SKAL du feje efterårets blade væk fra fortovet

Det er ikke kun i sne og frost, at du som grundejer har et ansvar for at holde dit fortov rent. Det gælder hele året – og altså også nu,...

3 tips til efterårshaven: Det skal du gøre nu

Efteråret byder på masser af hyggelige haveopgaver. Her er tre ting, du bør gøre i haven nu.

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Sådan gør du haven helt vinterklar

Havens planter kan have svært ved at tackle den nattefrost, der lurer lige om hjørnet. Få haveekspertens fem gode råd til at gøre haven...

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne sæson. Læs hvordan nogle af sæsonens planter skal håndteres nu, og hvordan du får gratis planter.

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke ukrudtet.

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.