Foto: Emil Lütken

Haven i februar

Se hvad haven bringer af gøremål i februar måned.


Smukke blomster
Februar kan være sej at komme igennem med sne, frost og kulde. Men der er planter, der sætter kulør på årstiden, når de blomstrer midt i vinterkulden. Samtidig får de forårs-humøret til at stige et par grader, så hvis de ikke allerede er i din have, er det værd at notere nu, så du kan få dem plantet, så snart det bliver plantetid. En planteslægt, der er storleverandør af vinterblomstrende arter, er Helleborus med julerosen som den mest kendte.


Klip 2 gange om året
Blåregn kan drille lidt, når det gælder blomstring. Den bedste blomstring opnår du ved at klippe den to gange om året. Første gang midt på sommeren og anden gang her i februar. Nu skal du afkorte skuddene, så de kun har 3-4 knopper tilbage. Det giver plads til, at de lange blomsterklaser kan hænge frit ned og for alvor komme til deres ret. Du kan klippe de sideskud, der er dannet i løbet af den seneste sommer, mens ældre skud danner plantens skelet.Kræsne egern
Egernet har ry for at plyndre fuglereder for æg og unger. Men det er noget ufortjent, for meget tyder på, at det kun er et lille mindretal, der plyndrer reder. Egernet er overvejende vegetar. Frø og knopper fra nåletræer udgør det meste af føden, men også bog, agern og nødder er vigtige fødeemner. Egern gæster gerne foderpladser, og overraskende nok har det vist sig, at mange egern foretrækker solsikkefrø frem for både hassel- og jordnødder. Som et af de eneste danske pattedyr er egernet aktivt i dagtimerne.

Gi’ en hånd
Is og sne er hård kost for træer og buske. Det tynger grenene især på stedsegrønne, så de kan knække. Gi’ planterne en hånd og børst nyfalden sne af, før den bliver til tung tøsne.

Forår i posten
Foråret kommer med posten, hvis du bestiller spændende frø fra frøkatalogerne, der lige er udkommet, eller fra en af de mange internetbutikker.

Tidligt forår inden døre
Mens du venter på, at havens forårsblomstrende buske og træer springer ud, kan du snuppe dig et lille forskud på fornøjelserne. Ude i haven venter planterne på, at temperaturen stiger, men de er faktisk klar til at springe ud. Der-for er det ingen sag at drive grene af fx forsytia, blodribs, japankvæde, fuglekirsebær og magnolie. Klip grenene af med en beskæresaks men undgå at øve vold mod busken. Stil vasen køligt et par dage, før du tager den ind i den varme stue.


Pebret fornøjelse
Det er ikke indviklet at dyrke sine egne peberfrugter og chilier. Men hvis du vil dyrke dem fra frø, skal du i gang i go’ tid. Planterne er nemlig længe om at udvikle sig, så hvis man kommer for sent i gang, kan de simpelthen ikke nå at bære frugt. Så frøene i fugtig spiremuld. Dæk med plast. Stil potterne lyst ved stuetemperatur.

Flotte ben
Vinterhalvåret er velegnet til udføring af beskæringsarbejde. Opstamning er en særlig form for beskæring, der kan give haven helt nyt liv. Store, gamle buske og dominerende stedsegrønne kan med enkle midler forvandles til graciøse træer med stamme(r) og krone. Find grensaven eller -saksen frem og begynd nedefra med at fjerne grenen helt inde ved stammen. Sørg altid for at klippe parallelt med ringen, der dan-ner en krave omkring grenens basis. Det sikrer, at såret, der opstår, når grenen fjernes, hurtigt heles. Fortsæt med at fjerne de nederste grene, til du er tilfreds.


Perlehyacinter på spring
Hvis man en gang har sat løg af perlehyacint i sin have, kan man glæde sig over de søde blå blomster år efter år. Og glæden vokser, for de breder sig flit-tigt. Derfor kan man roligt grave små klynger af perlehyacinter op for at sætte lidt fart i tingene med tilskudsvarme. Selv om der er et stykke tid til planternes naturlige blomstringsperiode, er de lette at finde, for de grønne blade skyder tidligt frem. Sådan en klynge perle-hyacinter pynter inden døre eller i en krukke ved hoveddøren, hvor blomsterne efter et kortvarigt varmetilskud fx i en udestue holder sig længe.

Netop nu!
  • Tjek de overvintrende dahliaknolde tit og fjern straks knolde, der viser tegn på råd.
  • Velomsat kompost gør nytte omkring roser og andre af havens buske – dog ikke i surbundsbedet.
  • Så snart frosten slipper sit greb, fjernes vinterdække omkring planterne.
  • Undgå al færdsel på græsplænen i frostvejr.
  • Lad de afblomstrede erantis udvikle frø, der kan sprede sig i haven.
  • Husk at fodre fuglene og stil friskt vand ud.
4. januar 2008
Mere om Havekalender

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne...

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas på gråskimmel. Du kan plante stauder, der forlænger perioden med blomster i haven.

Gøremål i haven i oktober

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke ukrudtet.

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Få haven i form efter ferien - haven i august

Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig, fordi du ikke har været hjemme til at standse det. Her får du en række gode råd til, hvordan du kan hjælpe haven på fode igen efter ferien. 

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i blomsterbedet. Fjern visne blomster af sommerblomsterne – så kan du holde gang i blomstringen lidt længere. Knib sideskud i tomatplanternes bladhjørner i takt med, at de dukker op.

Gode tips til efterårshaven

Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.