Det er ikke helt slut med grønt i haven, selvom sommeren nærmer sig enden.
Det er ikke helt slut med grønt i haven, selvom sommeren nærmer sig enden. Foto: GettyImages

Derfor skal du så nyt i køkkenhaven i august

Du kan stadig nå at så bladgrønt i sensommerhaven. Går du i gang med at så i køkkenhaven i august, kan du nå at høste endnu en gang i år. Se hvordan, og få andre gode tips til den sidste sommermåned i køkkenhaven her. 

Af: Lotte Bjarke & Nanna Danborg-Aamand, 23. juli 2019

Få en omgang bladgrønt mere i køkkenhaven

I takt med at salaten og ærterne i køkkenhaven bliver spist, bliver der mere og mere bar jord, der ligger ubrugt hen. Men sæsonen for friskhøstede grøntsager af egen avl behøver ikke være forbi endnu. En lang række bladgrøntsager kommer så hurtigt fra start, at du sagtens kan nå et hold mere, før det bliver for koldt til dyrkning. Det gælder fx salat, spinat, endivie, rucola og radiser.

Orientalske bladgrøntsager

Når køkkenhaven er høstet for de almindelige køkkenurter, kan frø fra Østen nu også få plads. Østens urter har fået en fast plads i danske frøkataloger, og forberedelser til såning kan ske i august måned. Enkelte bladgrønsager kan sås løbende hver uge til langt hen i september.

Se, hvilke af østens urter som for eksempel mibuna og pak choy, der er gode at så sent her.  

Sådan sår du frøene

Begynd med at rense jorden for ukrudt og udtjente grøntsager. Tilfør eventuelt velomsat kompost, så jordens næringsreserver bliver fyldt lidt op. Så frøene i render efter anvisningerne på posen. En god tommelfingerregel er, at frø skal dækkes af et jordlag i samme tykkelse som frøets diameter. Det er ikke ret meget for fx salatfrø. Vand efter såning, og hold øje med, at jorden ikke tørrer ud i fremspiringsfasen. 

Dæk med fiberdug

Nogle af de orientalske bladgrøntsager – fx mizuna, bladsennep og vinterkarse – tåler endda en hel del kulde, før de går til, og du kan forlænge sæsonen yderligere ved at dække rækkerne med fiberdug eller lignende, når kulden begynder at melde sig.

Find frem til frøposerne

Mange supermarkeder har fjernet frøstativerne på denne årstid, så planteskoler og havecentre er et bedre bud. Alternativt er der efterhånden mange frøbutikker på nettet, der leverer hele året. Halvtomme frøposer fra forårssåningen er selvfølgelig også anvendelige, hvis de har været opbevaret, så frøene stadig er spiredygtige. Dvs. mørkt, tørt og køligt.

Forlæng jordbærsæsonen

I august er jordtemperaturen højest, og det skal du udnytte til at give dine jordbærplanter den bedste start. Når du planter jordbærplanter i august, når de at gro godt til og danne blomsteranlæg i efteråret, så du allerede den første sommer efter udplantningen kan få en god høst af røde, saftige bær. 

Du kan enten købe nye jordbærplanter eller indsamle udløbere fra dine gamle planter. Udløberne er lange stilke, der slår rod lidt væk fra den gamle plante.

Du behøver ikke en kæmpe køkkenhave for at dyrke jordbær. Planterne trives fint i krukker. En sidegevinst er, at “krukkebærrene” altid er fine og rene, fordi de ikke er i direkte kontakt med jorden.

23. juli 2019 Lotte Bjarke & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Havekalender

Derfor skal du lægge alle kræfter i efterårshaven

Havearbejde forbindes typisk med foråret, men faktisk er efteråret den bedste årstid til at plante, beskære og luge. Lægger du alle dine kræfter i efterårshaven, får du meget mere tid til at nyde den til foråret. Find ud af, hvordan kræfterne skal fordeles i efterårshaven.

Derfor SKAL du feje efterårets blade væk fra fortovet

Det er ikke kun i sne og frost, at du som grundejer har et ansvar for at holde dit fortov rent. Det gælder hele året – og altså også nu,...

3 tips til efterårshaven: Det skal du gøre nu

Efteråret byder på masser af hyggelige haveopgaver. Her er tre ting, du bør gøre i haven nu.

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Sådan gør du haven helt vinterklar

Havens planter kan have svært ved at tackle den nattefrost, der lurer lige om hjørnet. Få haveekspertens fem gode råd til at gøre haven...

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne sæson. Læs hvordan nogle af sæsonens planter skal håndteres nu, og hvordan du får gratis planter.

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke ukrudtet.

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det bedst at vande, når det regner – læs om hvorfor her. Og så er det nu, du kan plante majs ud i bedet, men du skal plante dem rigtigt for at få succes med dem. 

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.