Det er ikke helt slut med grønt i haven, selvom sommeren nærmer sig enden.
Det er ikke helt slut med grønt i haven, selvom sommeren nærmer sig enden. Foto: Lotte Bjarke

Så bladgrønt i august - og få masser af andre tips til sensommerhaven

Du kan stadig nå at så bladgrønt i sensommerhaven - i august er der masser af tage sig til i haven, selvom sæsonen lakker mod enden. Går du i gang med at så i køkkenhaven i august, kan du nå at høste endnu en gang i år. Se hvordan, og få andre gode tips til den sidste sommermåned.

Få en omgang bladgrønt mere i køkkenhaven

I takt med at salaten og ærterne i køkkenhaven bliver spist, bliver der mere og mere bar jord, der ligger ubrugt hen. Men sæsonen for friskhøstede grøntsager af egen avl behøver ikke være forbi endnu. En lang række bladgrøntsager kommer så hurtigt fra start, at du sagtens kan nå et hold mere, før det bliver for koldt til dyrkning. Det gælder fx salat, spinat, endivie, rucola og radiser.

Dæk med fiberdug

Nogle af de orientalske bladgrøntsager – fx mizuna, bladsennep og vinterkarse – tåler endda en hel del kulde, før de går til, og du kan forlænge sæsonen yderligere ved at dække rækkerne med fiberdug eller lignende, når kulden begynder at melde sig.

Sådan sår du frøene

Begynd med at rense jorden for ukrudt og udtjente grøntsager. Tilfør eventuelt velomsat kompost, så jordens næringsreserver bliver fyldt lidt op. Så frøene i render efter anvisningerne på posen. En god tommelfingerregel er, at frø skal dækkes af et jordlag i samme tykkelse som frøets diameter. Det er ikke ret meget for fx salatfrø. Vand efter såning, og hold øje med, at jorden ikke tørrer ud i fremspiringsfasen.

Find frem til frøposerne

Mange supermarkeder har fjernet frøstativerne på denne årstid, så planteskoler og havecentre er et bedre bud. Alternativt er der efterhånden mange frøbutikker på nettet, der leverer hele året. Halvtomme frøposer fra forårssåningen er selvfølgelig også anvendelige, hvis de har været opbevaret, så frøene stadig er spiredygtige. Dvs. mørkt, tørt og køligt.

Det nemme og det svære havetip til august

Foto: Lotte BjarkeDet nemme tip - Lug svampe i græsplænen:
Når sensommeren melder sig med køligere temperaturer og mere fugt i luften, dukker der pludselig og som ud af ingenting paddehatte op i græsplænen. – fx støvbolde, blækhatte og champignon. De forvolder ikke skade på græsset, men hvis du vil af med dem, skal du fjerne paddehattene så hurtigt som muligt, og i hvert fald før de når at kaste de sporer på lamellernes indersider, der er svampens frø. Det kan også minimere men ikke forhindre hekseringe.

Foto; Lotte BjarkeDet svære tip - Trim taksen:
Stedsegrønne buske som taks og thuja, der er klippet mere eller mindre i facon, trænger til en trimning nu. Årets unge friske skud har pyntet hele sommeren, men hvis den stramme form skal bevares, er det nødvendigt at klippe årligt. Efter klipning reagerer planten med at danne nye skud. Derfor er det vigtigt, at de ikke klippes senere end august.

To-do-liste august

  • Fjern ribs- og solbærbuskens tre ældste og mørkeste grene ved basis efter høst.
  • Knib afblomstrede blomster af dine dahlia og forlæng blomstringen.
  • Høst løg, når løgtoppen vælter, og læg dem til tørring.
  • Majsen er moden, når de silkefine tråde i kolbens spids begynder at visne.Foto: Lotte Bjarke
  • Klip topskuddet af tomatplanterne.
  • Frisk krukkeplanterne op ved at knibe alle visne blomster af.
  • Giv krukkerne gødning.
  • Tag stiklinger af pelargonier til næste års planter.
  • Lug blomsterbede og køkkenhave jævnligt, så ukrudtet ikke når at kaste frø.
  • Del forårsblomstrende stauder.
  • Luft ud i drivhuset dagligt.
  • Klip blåregnens sideskud til 20 cm.
  • Støt frugttræer, der er overbebyrdede af frugt.
26. juli 2017
Mere om Havekalender

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne...

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas på gråskimmel. Du kan plante stauder, der forlænger perioden med blomster i haven.

Gøremål i haven i oktober

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke ukrudtet.

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Få haven i form efter ferien - haven i august

Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig, fordi du ikke har været hjemme til at standse det. Her får du en række gode råd til, hvordan du kan hjælpe haven på fode igen efter ferien. 

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i blomsterbedet. Fjern visne blomster af sommerblomsterne – så kan du holde gang i blomstringen lidt længere. Knib sideskud i tomatplanternes bladhjørner i takt med, at de dukker op.

Gode tips til efterårshaven

Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.