Gøremål i haven i oktober

Havekalender

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål, haven inviterer til i oktober.

Både sommerhindbær og efterårshindbær skal beskæres i oktober.
Både sommerhindbær og efterårshindbær skal beskæres i oktober. Foto: Lotte Bjarke

Beskær dine hindbærbuske

Hvis du dyrker sommerhindbær, skal de skud, der har båret i år, fjernes, så der bliver plads til nye skud fra grunden. Det er de skud, der bærer næste års hindbær. Tynd ud i skuddene, så der er seks til otte skud pr. plante. Efterårshindbær bærer på årets skud. Det betyder, at du skal skære alle skud ned til grunden. Nye skud dukker frem til foråret.

Søde efterårskrukker med alpeviol

Alpeviol, der hedder Cyclamen på latin, er en populær stueplante i efterårsmånederne, men de kønne planter i rosa, røde og hvide farver er også meget velegnede som krukkeplanter. Så længe det ikke fryser hårdt, holder de bedre ude ved de kølige temperaturer end inde i stuen. Brug dem i søde efterårskrukker sammen med andre af sæsonens kuldetålende krukkeplanter. Stil krukken under et udhæng i meget regnfulde perioder, så planterne ikke får for meget vand, men sørg for at holde jorden jævnt fugtig. 

Nu skal du samle frø

Havens blomster og stauder sætter masser af frø nu. Nulr frøstanden mellem fingrene, så frøene drysser ud. Næste sommer har du gratis planter. Du kan selvfølgelig samle frøene ind, så du har helt styr på, hvor de nye planter kommer, men du kan også drysse frøene ud over et område, hvor beplantningen gerne må være lidt tilfældig.

Vælg en dag med tørt vejr til din frøjagt, og læg frøene til tørre efter høst, før du fylder dem i papirposer. Fugtige frø rådner let, og så får du ikke noget ud af dem. Læg eventuelt en lille pakke silicagel, som dem du finder i nye tasker og pilleglas sammen med dine frø. Det opsuger eventuel fugtighed.

Læg tulipanløg nu

Det ser smukt ud, når løgblomsterne spiller sammen med de farver, der i øvrigt præger bedet. Tulipanløg lægges i huller, der er tre gange løgets højde i dybden. Læg et løg i hvert hul med spidsen op og dæk med jord. Det er en god idé at lægge tulipanløgene mellem stauder, der kan dække for løgtoppen, når den efter afblomstring skal visne.

Mos i potterne

Når du køber en plante, kan du opleve, at jordoverfladen i potten er helt dækket af flade, grønne blade, hvorfra der nogle gange rejser sig tynde stilke med stjerneformede strukturer på toppen. Der er tale om almindelig lungemos, der tilhører gruppen af levermosser. Moslaget er et tegn på, at planten har stået længe i potten, men gør ikke som sådan skade på planten. Hvis moslaget er meget kraftigt, er det en god ide at tjekke plantens generelle tilstand en ekstra gang, så du ikke får en plante, der fx lider af næringsmangel, med hjem. Det er nemt at fjerne lungemos laget i forbindelse med plantningen, og det volder ikke efterfølgende problemer i haven.

Flere tips i oktober:

 • Klip græsset for sidste gang i år
 • Det er årets bedste plantetid lige nu
 • Tiden er inde til at plante hvidløg
 • Forårsblomstrende stauder kan deles nu
 • Ryd op i køkkenhaven, efterhånden som grøntsagerne høstes. Planterester gør gavn i komposten, og du kan spare dig selv for meget lugearbejde til foråret, hvis du rydder op nu.
 • Gør rent i drivhuset – ud med planterne og vask glas og sprosser.
 • Giv nyplantede træer en støttende pæl til hjælp i de kommende efterårsstorme.
 • Lugesæsonen er ikke forbi – det betaler sig at gøre en indsats: Det ukrudt, du luger nu, kommer ikke igen
 • Flyt de sarte planter ind i varmen
 • Høst æbler og prøv opskriften med hasselback-æbler
 • Destruer frugtmumier
 • Destruer sygdomsramte rosenblade12. oktober 2015
Mere om Havekalender

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

Havekalender I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Haven i september - det skal du nå

Havekalender September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Havekalender Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke ukrudtet.

Haven i marts - det skal du gøre

Havekalender Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

Havekalender I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Få haven i form efter ferien - haven i august

Havekalender Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig, fordi du ikke har været hjemme til at standse det. Her får du en række gode råd til, hvordan du kan hjælpe haven på fode igen efter ferien. 

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Havekalender Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Havekalender Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

Netop nu - haven i juni

Havekalender Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i blomsterbedet. Fjern visne blomster af sommerblomsterne – så kan du holde gang i blomstringen lidt længere. Knib sideskud i tomatplanternes bladhjørner i takt med, at de dukker op.

Haven i maj

Havekalender Se hvilke gøremål, du kan udføre i haven i slutningen af maj måned.

Gode tips til efterårshaven

Havekalender Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Havekalender Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

Haven i september

Havekalender Læs hvad der sker i haven i september.

Haven netop nu

Havekalender Juni er måneden uden begrænsninger, og de lange dage giver os masser af tid.