Både sommerhindbær og efterårshindbær skal beskæres i oktober.
Både sommerhindbær og efterårshindbær skal beskæres i oktober. Foto: Lotte Bjarke

Gøremål i haven i oktober

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål, haven inviterer til i oktober.

Af: Lotte Bjarke, 12. oktober 2015

Beskær dine hindbærbuske

Hvis du dyrker sommerhindbær, skal de skud, der har båret i år, fjernes, så der bliver plads til nye skud fra grunden. Det er de skud, der bærer næste års hindbær. Tynd ud i skuddene, så der er seks til otte skud pr. plante. Efterårshindbær bærer på årets skud. Det betyder, at du skal skære alle skud ned til grunden. Nye skud dukker frem til foråret.

Søde efterårskrukker med alpeviol

Alpeviol, der hedder Cyclamen på latin, er en populær stueplante i efterårsmånederne, men de kønne planter i rosa, røde og hvide farver er også meget velegnede som krukkeplanter. Så længe det ikke fryser hårdt, holder de bedre ude ved de kølige temperaturer end inde i stuen. Brug dem i søde efterårskrukker sammen med andre af sæsonens kuldetålende krukkeplanter. Stil krukken under et udhæng i meget regnfulde perioder, så planterne ikke får for meget vand, men sørg for at holde jorden jævnt fugtig. 

Nu skal du samle frø

Havens blomster og stauder sætter masser af frø nu. Nulr frøstanden mellem fingrene, så frøene drysser ud. Næste sommer har du gratis planter. Du kan selvfølgelig samle frøene ind, så du har helt styr på, hvor de nye planter kommer, men du kan også drysse frøene ud over et område, hvor beplantningen gerne må være lidt tilfældig.

Vælg en dag med tørt vejr til din frøjagt, og læg frøene til tørre efter høst, før du fylder dem i papirposer. Fugtige frø rådner let, og så får du ikke noget ud af dem. Læg eventuelt en lille pakke silicagel, som dem du finder i nye tasker og pilleglas sammen med dine frø. Det opsuger eventuel fugtighed.

Læg tulipanløg nu

Det ser smukt ud, når løgblomsterne spiller sammen med de farver, der i øvrigt præger bedet. Tulipanløg lægges i huller, der er tre gange løgets højde i dybden. Læg et løg i hvert hul med spidsen op og dæk med jord. Det er en god idé at lægge tulipanløgene mellem stauder, der kan dække for løgtoppen, når den efter afblomstring skal visne.

Mos i potterne

Når du køber en plante, kan du opleve, at jordoverfladen i potten er helt dækket af flade, grønne blade, hvorfra der nogle gange rejser sig tynde stilke med stjerneformede strukturer på toppen. Der er tale om almindelig lungemos, der tilhører gruppen af levermosser. Moslaget er et tegn på, at planten har stået længe i potten, men gør ikke som sådan skade på planten. Hvis moslaget er meget kraftigt, er det en god ide at tjekke plantens generelle tilstand en ekstra gang, så du ikke får en plante, der fx lider af næringsmangel, med hjem. Det er nemt at fjerne lungemos laget i forbindelse med plantningen, og det volder ikke efterfølgende problemer i haven.

Flere tips i oktober:

 • Klip græsset for sidste gang i år
 • Det er årets bedste plantetid lige nu
 • Tiden er inde til at plante hvidløg
 • Forårsblomstrende stauder kan deles nu
 • Ryd op i køkkenhaven, efterhånden som grøntsagerne høstes. Planterester gør gavn i komposten, og du kan spare dig selv for meget lugearbejde til foråret, hvis du rydder op nu.
 • Gør rent i drivhuset – ud med planterne og vask glas og sprosser.
 • Giv nyplantede træer en støttende pæl til hjælp i de kommende efterårsstorme.
 • Lugesæsonen er ikke forbi – det betaler sig at gøre en indsats: Det ukrudt, du luger nu, kommer ikke igen
 • Flyt de sarte planter ind i varmen
 • Høst æbler og prøv opskriften med hasselback-æbler
 • Destruer frugtmumier
 • Destruer sygdomsramte rosenblade12. oktober 2015 Lotte Bjarke
Mere om Havekalender

Derfor skal du lægge alle kræfter i efterårshaven

Havearbejde forbindes typisk med foråret, men faktisk er efteråret den bedste årstid til at plante, beskære og luge. Lægger du alle dine kræfter i efterårshaven, får du meget mere tid til at nyde den til foråret. Find ud af, hvordan kræfterne skal fordeles i efterårshaven.

Derfor SKAL du feje efterårets blade væk fra fortovet

Det er ikke kun i sne og frost, at du som grundejer har et ansvar for at holde dit fortov rent. Det gælder hele året – og altså også nu,...

3 tips til efterårshaven: Det skal du gøre nu

Efteråret byder på masser af hyggelige haveopgaver. Her er tre ting, du bør gøre i haven nu.

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Sådan gør du haven helt vinterklar

Havens planter kan have svært ved at tackle den nattefrost, der lurer lige om hjørnet. Få haveekspertens fem gode råd til at gøre haven...

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne sæson. Læs hvordan nogle af sæsonens planter skal håndteres nu, og hvordan du får gratis planter.

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke ukrudtet.

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det bedst at vande, når det regner – læs om hvorfor her. Og så er det nu, du kan plante majs ud i bedet, men du skal plante dem rigtigt for at få succes med dem. 

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.