Der er ingen, der har sagt, at du ikke må dyrke blomster i køkkenhaven. Fordelen ved at så nogle rækker blomster mellem salaten og gulerødderne, er at de tiltrækker nyttige insekter, der holder skadedyr nede.
Der er ingen, der har sagt, at du ikke må dyrke blomster i køkkenhaven. Fordelen ved at så nogle rækker blomster mellem salaten og gulerødderne, er at de tiltrækker nyttige insekter, der holder skadedyr nede.

Gøremål i haven i april-maj

Inden sommeren for alvor sætter ind, så er der mange ting, der kan gøres i haven. Få en oversigt fra idényts haveekspert.


Foto: iStockphoto
Aparges kommer igen
Asparges er noget af det sikreste, du kan dyrke, for de kommer igen af sig selv år efter år. Køb planterne nu, og plant dem i render, der er så dybe, at den hvide top af planten kommer fem cm under jorden. Lav små tuer i renden, bred aspargesplantens blæksprutteagtige rødder ud over tuen, og fyld derefter renden op med jord. Ca. 40 cm mellem de enkelte planter.


Foto: Lotte BjarkeVand er vigtig
Nyspirede grøntsags- og blomsterfrø har deres rødder i det øverste jordlag. Derfor er risikoen for udtørring i den første tid efter spiring stor. Det er altså meget vig-
tigt at holde jorden i de ny-tilsåede bede fugtig. Derfor er vanding en forudsætning for succes efter såning og nyplantning, medmindre en regnvandsperiode klarer det.Foto: Lotte BjarkeGenvej til grøntsager
Skyd genvej til en frodig køkkenhave: Køb grøntsagsplanter klar til udplantning. Du slipper dog ikke for at gøre jorden i køkkenhaven klar. Planterester fra sidste år, ukrudt og sten fjernes. Jordknolde slås i stykker. Riv derefter jorden godt igennem, og brug rivens skaft til at lave riller med. Tag forsigtigt planterne ud af bakken, og skil dem fra hinanden, så de alle har en pæn rod. Plant straks, så planterne ikke tørrer ud. Undgå at bøje rødderne, når du putter dem ned i plantehullet. Husk at vande grundigt efter plantning.

Giv planterne i krukkerne en madpakke
Alle krukkeplanter har brug for gødning for at vokse og udvikle sig godt, men det kan være svært at huske og svært at dosere. Giv derfor planterne en madpakke med, når du planter dem, i form af langtidsvirkende gødningspiller, der frigiver gødningen i takt med, at planterne får brug for den.

Foto: Lotte Bjarke
Kant med duft
Blomsterbedet kommer automatisk til at se pænt og mere velholdt ud, hvis det bliver afgrænset af en tæt kant. Citrontimian (Thymus x citriodorus) er en af flere gode kantplanter. Det er en lav og meget tæt mikrobusk, der danner en fin, hæklignende kant, der oven i købet dufter skønt, når du kommer til at strejfe den i forbifarten.

Haven netop nu
Giv rododendronbedet rododendrongødning, hvis buskenes blade ser blege ud.
Sæt gradvist højden på plæneklipperen ned.
Klip lavendlerne ned, men kun så langt, at der stadig er grønne blade på skuddene.
Luk hullerne i staudebedet ved at så sommerblomster direkte på voksestedet.
30. marts 2011
Mere om Havekalender

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Gøremål i haven i oktober

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste tomaterne, lægge blomsterløg og sætte plæneklipperens højde op.

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det nemt at få flotte krukker i haven på grund af den lavere temperatur. Det er også nu, du kan lægge hvidløg i jorden og nyde dem i næste havesæson.

Få haven i form efter ferien - haven i august

Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig,...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Haven i maj

Se hvilke gøremål, du kan udføre i haven i slutningen af maj måned.

Gode tips til efterårshaven

Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

Haven i september

Læs hvad der sker i haven i september.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.