Oprydning i haven er en dejlig forårsbeskæftigelse.
Oprydning i haven er en dejlig forårsbeskæftigelse. Foto: iStockphoto

Gør haven klar i påsken

Forår er lig med lysere dage, glæden over det snart er sommer og ikke mindst, at det er tid til at komme ud i haven. Men inden du kan nyde livet udenfor, er der der nogle ting, der skal ryddes op i, så haven er klar til foråret.


Drivhuset rengøres
Inden arbejdet i drivhuset for alvor går i gang, har det brug for en grundig nedvaskning. Vask alle dele med sæbevand for at fjerne eventuelle plantesygdomme og overvintrende skadedyr. Tjek også om drivhusets udluftningssystemer og temperaturreguleringer fungerer, som de skal.

Forspir dine frø
Har du ikke sået dine sommerblomster endnu, er det ved at være på tide. Du kan blande frøene med en spiseskefuld sand. Det gør det lettere at så tyndt. Husk at småbitte frø kun skal dækkes af et meget tyndt lag jord. Nogle frø bl.a. lathyrus og blomsterkarse skal stå i blød i koldt vand 24 timer inden såning. Det fremmer spiringen. Dæk potten eller bakken med gennemsigtig plastik, fx en frysepose. Stil frøbakkerne lunt. Når frøene er spiret, skal de have masser af dagslys, men temperaturen skal sænkes. Tynd ud, hvis de står for tæt.

Terrassefliser renses for alger
Vinteren har været mild i år, og det har givet algerne gode betingelser. Gør terrassen klar til de dejlige solskinsdage med grill og hygge. Du kan komme algerne til livs ved hjælp af en stiv kost, en spand rent vand, og en vis portion knofedt til at skrubbe de inficerede områder. Hvis du vil hjælpe processen lidt på vej, kan du skrubbe med sand, der nærmest sliber algerne væk.

Lug det værste ukrudt
Hvis der ikke er frost i jorden i påskedagene, er det en god idé allerede nu at luge ud i det værste ukrudt. Så slipper du for at bruge så meget tid på ukrudet senere hen, og chancerne for at holde ukrudtet i skak er også større.

Forårsklargøring af redskaber
Nåede du ikke at gøre dine haveredskaber vinterklare, trænger de sikkert nu til en kærlig behandling. Rens skærene med en stålbørste og olier skafterne. Gå dine haveredskaber igennem og tjek hvilke nyanskaffelser, du har behov for, så du er klar, når sæsonen for alvor går i gang.

Trillebøren tunes
Tjek trillebørens tilstand – trænger hjulet til at blive pumpet, og sidder der gamle jordrester i ladet, så sæt den i stand nu og gør den klar til en ny tørn i haven.

Væn planterne til udelivet
Står påsken på lunt vejr, er det på tide at vænne potteplanterne til udelivet. Er der plads i drivhuset, kan overgangen lettes ved at sætte dem der. Ellers kan du stille dem et sted, hvor der ikke er blæst og direkte sol. Begynd med en time den første dag og gå gradvist frem med en time mere om dagen. Tag dem ind om natten. Efter ca. 14 dage er de akklimatiserede, og er der ikke lave nattetemperaturer, kan de nu blive ude.

Trim stueplanterne
Flere af stueplanterne trænger også til en trimning. Især pelargonierne er blevet lange og ranglede. Benyt også lejligheden til at potte dem om, men vælg en pottestørrelse, der ikke er mere end 1-2 cm større.

15. februar 2008
Mere om Havekalender

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Gøremål i haven i oktober

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste tomaterne, lægge blomsterløg og sætte plæneklipperens højde op.

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det nemt at få flotte krukker i haven på grund af den lavere temperatur. Det er også nu, du kan lægge hvidløg i jorden og nyde dem i næste havesæson.

Få haven i form efter ferien - haven i august

Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig,...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Haven i maj

Se hvilke gøremål, du kan udføre i haven i slutningen af maj måned.

Gode tips til efterårshaven

Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

Haven i september

Læs hvad der sker i haven i september.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.