Haven i marts – gøremål der gør forårshaven klar

Foråret venter lige om hjørnet, og i marts kan du give haven et løft ved at klippe hække og buske, rive plænen med en mosrive og ikke mindst plante krukkerne til med forårsblomster. Mange blomster klarer sig nemlig fint ved de lave temperaturer og et strejf af frost.

Sådan gør du haven forårsklar i marts

12 nyttige tips

  • Vand rododendron, hvis de hænger med bladene.
  • Flyt fejlplacerede buske og stauder.
  • Del sommer- og sensommerblomstrende stauder.
  • Riv græsplænen grundigt igennem med en mosrive.
  • Klip stedsegrønne hække og buske i facon.
  • Sæt kartofler til forspiring et lyst sted.
  • Vær omhyggelig med vandingen af de planter, du plantede i efteråret.
  • Grav tuer af vintergækker op, del dem, og plant igen med det samme.
  • Giv plænen gødning.
  • Plant barrodede hækplanter.
  • Trim planter, der har været i vinterhi inden døre. Giv dem gradvist mere vand og gødning.
  • Fjern alt ukrudt i køkkenhaven, riv og gentag efter et par uger

Dræbersneglene bliver aktive i haven i marts

De såkaldte dræbersnegle bliver aktive igen, så snart temperaturen stiger, og inden længe vil de være klar til at lægge æg. Derfor er det en god idé at begynde bekæmpelsen nu. Er du snegleramt, kan et sneglehegn rundt om fx køkkenhaven skabe en sneglefri zone i din have, hvor du kan ha’ salaten i fred. Ferramol er et effektivt sneglebekæmpelsesmiddel.

Foto: Lotte BjarkeDet nemme tip – beskæring af klematis

Beskæring af klematis er omgærdet med en del mystik. Det skyldes, at beskæringsmetoden afhænger af blomstringstidspunktet, der varierer mellem de forskellige arter.

Haven i marts er tiden til at beskære de klematis, der blomstrer senest, det vil sige juli-september. Alle de gamle skud klippes ned til 10-20 cm over jorden. Klip lige over en knop. Beskæringen bør ske, før de nye skud for alvor begynder at strække sig.

Foto: Lotte BjarkeDet svære tip – bekæmpelse af skvalderkål

Rodukrudt som skvalderkål, ensidig klokke (havepest) og kvik kan kun bekæmpes, hvis alle rødder fjernes. Enhver rodstump, der efterlades, udvikler sig til en ny plante. Derfor skal du ikke gå løs på jordstykket med fræser eller spade, der findeler rodnettet og gør problemet endnu større.

Grav med en greb, og træk så lange rodstykker op af jorden som muligt. Luger du hver gang, der er et nyt skud, udmagres rodsystemet gradvist.

Forårsblomster i krukkerne

Forårsblomster, som klarer sig fint ved de lave temperaturer, findes der masser af i haven i marts. Det gælder for eksempel løgvækster som perlehyacinter, narcisser og vibeæg, og det gælder bellis, primula, hornviol og anemone. Så der er al mulig grund til at fylde nogle steder i haven med blomster, der skaber ekstra forårsstemning.

Foto: Lotte BjarkeForårsblomsterne er nemme

Forårsblomsterne kan du plante i krukker, og takket være de lave temperaturer i haven i marts har du flere muligheder for at lege med forårsblomsterne. De forbruger nemlig kun ganske lidt vand ved de lave temperaturer. De passer i det store hele sig selv, så du kan bruge tiden på at være kreativ.

Når du planter om, så plant altid i samme dybde som hidtil. Du kan roligt plante tæt, for konkurrencen om vand og næring er minimal.

Læs også: Her er Danmarks skønneste forårsblomster

Blomsterne holder længere ude end inde

En ekstra sidegevinst ved at dække op til forår i haven i marts er, at blomsterne holder utroligt meget længere ude under åben himmel end inde i en varm stue, hvor de hurtigt strækker sig.

Forårsplanterne tåler også et strejf af frost, men er der udsigt til hård frost, skal de beskyttes for eksempel med et stykke fiberdug, der lægges løst over planterne som en lun dyne, indtil frostrisikoen er ovre.

Forårsrengøring af drivhuset

Forudsætningen for succes i drivhuset er, at dine planter ikke angribes af sygdomme og skadedyr. 

Derfor er der god fornuft i at investere i en hovedrengøring af drivhuset en lun forårsdag. Svampesporer såvel som insektæg kan nemt have overvintret under de beskyttede forhold bag glasset. En gulvsvaber og varmt sæbevand er en god cocktail, og så gælder det om at komme helt ud i krogene. 

Først og fremmest fjernes alt gammelt plantemateriale. Sprosser, revner og sprækker skal skures. Skyl efter med vand og giv ydersiden samme tur. Der sætter sig altid alger på glasset, og det går ud over både lysindstrålingen og udseendet.

Drivhuset er som nyt efter sådan en omgang, og er klar til at give årets drivhusplanter en god start. 

Mest læste artikler