Som grundejer har du pligt til at holde fortove og stier foran dit hus rene.
Som grundejer har du pligt til at holde fortove og stier foran dit hus rene. Foto: GettyImages

Derfor SKAL du feje efterårets blade væk fra fortovet

Det er ikke kun i sne og frost, at du som grundejer har et ansvar for at holde dit fortov rent. Det gælder hele året – og altså også nu, hvor nedfaldne blade kombineret med regn og fugt kan gøre fortovene glatte som sæbe.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 14. oktober 2019

Som husejer er det en fast del af opgaven at rydde sne og is fra fortovet udenfor din grund. Falder postbuddet, skraldemanden eller en forbipasserende, fordi du ikke har saltet eller ryddet sne, kan du nemlig blive dømt til at betale erstatning.

Men vidste du, at du faltisk også har pligt til at ordne fortovet, hvis det er glat, selvom der ikke er faldet sne?

Efteråret giver glatte fortove

Ifølge Vejloven omfatter en grundejers renholdelsespligt renholdelse af blandt andet fortove og stier, som kan give anledning til besvær for færdslen på de pågældende arealer.

Derfor gælder reglerne altså også her i efterårsmånederne, hvor nedfaldne blade kombineret med regn og fugt kan gøre fortove og stier til en ren glidebane for forbipasserende.

Dit ansvar at holde fortove og stier rene

Som grundejer har du pligt til at holde fortove og stier foran dit hus rene. Hvis nogen falder og kommer til skade, fordi du ikke har holdt fortovet rent, vil du kunne komme til at hænge på regningen. Og ifølge Erstatningsgruppen, som er specialiserede i personskadeerstatning, kan det blive dyrt.

- Hvis der er et erstatningsansvar, gælder erstatningspligten uanset, om der alene er tale om en tingsskade som for eksempel et par ødelagte briller, eller en personskade, hvor skadelidte for eksempel brækker lårbenet, fortæller advokat Stine Lindbæk Luk fra Erstatningsgruppen i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Hvis du har en grundejeransvarsforsikring, er det forsikringen, der i sidste ende skal betale erstatningen for de skader, som sker som følge af et glat fortov. Der er dog ofte en selvrisiko på forsikringen, så du kan som grundejer komme til at hænge på en del af regningen.

Gælder også offentlige veje

Det er naturligvis ikke kun private grundejere, der har pligt til at holde fortove rene, så færdsel kan foregå forsvarligt. Reglerne gælder også offentlige veje, og hvis du falder og kommer til skade på et offentlig fortov, er det den pågældende kommune, du skal rette kravet mod.

3 gode råd, hvis du falder

Er uheldet ude, falder du og kommer du til skade på et fortov på grund af nedfaldne, glatte blade, er det dig, der skal bevise, at din skade skyldes faldet på det glatte fortov.

Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig kontaktinformationer på eventuelle vidner eller tager billeder af fortovet, hvor de nedfaldne, glatte blade tydeligt ses.

  • Sørg for at få lægelig dokumentation på dine skader fra skadestuen eller din egen læge
  • Ret dit krav mod rette vedkommende
  • Anmeld skaden til din egen ulykkesforsikring,  hvis du har en sådan

14. oktober 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Havekalender

Derfor skal du lægge alle kræfter i efterårshaven

Havearbejde forbindes typisk med foråret, men faktisk er efteråret den bedste årstid til at plante, beskære og luge. Lægger du alle dine kræfter i efterårshaven, får du meget mere tid til at nyde den til foråret. Find ud af, hvordan kræfterne skal fordeles i efterårshaven.

3 tips til efterårshaven: Det skal du gøre nu

Efteråret byder på masser af hyggelige haveopgaver. Her er tre ting, du bør gøre i haven nu.

idényt havekalender

Vi har startet et nyt forum, hvor du kan nørde havens sæsoner sammen med andre læsere. Hver dag deler vi eksperternes bedste tips, holder...

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Sådan gør du haven helt vinterklar

Havens planter kan have svært ved at tackle den nattefrost, der lurer lige om hjørnet. Få haveekspertens fem gode råd til at gøre haven...

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne...

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas på gråskimmel. Du kan plante stauder, der forlænger perioden med blomster i haven.

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.