Nyd det skønne efterårsvejr imens du klargører haven til vinter, så den kan nydes i foråret.
Nyd det skønne efterårsvejr imens du klargører haven til vinter, så den kan nydes i foråret. Foto: Getty Images

Derfor skal du lægge alle kræfter i efterårshaven

Havearbejde forbindes typisk med foråret, men faktisk er efteråret den bedste årstid til at plante, beskære og luge. Lægger du alle dine kræfter i efterårshaven, får du meget mere tid til at nyde den til foråret. Find ud af, hvordan kræfterne skal fordeles i efterårshaven.

Af: Madelene Sjøstrøm Gullach, 12. oktober 2020

Sommeren er gået på hæld, og det betyder, at efterårets lune og fugtige jord skal udnyttes, så du kan få glæde af massevis af planter i haven til foråret. Du får altså et gevaldigt forspring på havearbejdet ved at klare nogle af opgaverne nu. Derudover giver den fugtige jord de bedste betingelser for både hækplanter, surbundsplanter og stedsegrønt til at rodfæste sig under jorden.

– I efteråret har vi den lune og fugtige jord og en høj luftfugtighed, som får planterne til at etablere sig optimalt under jorden. Det gør, at de kommer hurtigere i gang om foråret. Der er meget synlig forskel på planter, der er plantet i efteråret kontra foråret, siger Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama, i en pressemeddelelse.


PR-foto Plantorama.

Udnyt energien under jorden

Både frugttræer, bærbuske og hække har stået i fuldt flor gennem de lune sommermåneder. Nu begynder de at afmodnes, og det giver ro på planterne over jordoverfladen. Derfor kan planternes energi bruges på at etablere rodnettet under jorden. På den måde udnyttes al energien på en effektiv måde, hvis de plantes i efteråret. Når planterne vågner op til foråret igen er de altså godt rustet til den kommende vækstsæson.

Når jorden er fugtig er den også lettere at vande op og arbejde med, hvorfor surbundsplanter som rhododendron og planter som thuja, cypres, nåletræer og andet stedsegrønt bør plantes i efteråret. Alle disse planter har brug for en stabil start med en fugtmættet jord.


PR-foto Plantorama.

Der er flere gode grunde til at beskære i efteråret

For mange planters vedkommende er efteråret den bedste årstid til beskæring, da de stadig er aktive. Derfor kan planterne bedre hele såret, end hvis man venter til vinter, hvor de går i dvale, eller til foråret hvor man kan risikere at beskære friske skud.

Der er faktisk også en helt særlig grund til, at du ikke må beskære samtlige træer i kirsebærfamilien om foråret. Risikoen for smitte med svampe- og bakteriesygdomme ved forårsbeskæring er nemlig stor med træer som mirabeller, blommer, abrikoser, slåen, japansk kirsebær og laurbærkirsebær. Planter som vin, birk, løn, ahorn, valnød og kastanje skal ligeledes beskæres i efteråret, da de afgiver for meget væske, hvis de beskæres på andre tidspunkter af året.


PR-foto Plantorama.

Lug og læg løg

Efteråret er også et godt tidspunkt til at luge ukrudt, der let slipper den fugtige jord. Du forhindrer samtidig ukrudtet i at smide sine frø. Bekæmpes det i efteråret bliver mængden, du skal slås med, selvfølgelig markant mindre til foråret, hvor det er langt sværere at få det op af den tørre jord.

Du skal også huske at fange en af de skønne solskinsdage, trække en sweater på og gå i haven for at lægge dine blomsterløg. Vær altid opmærksom på at lægge løgene, så den spidse ende peger opad. Ellers risikerer du, at der ikke kommer blomster til foråret.

Ikke alle blomster tåler frost. Derfor er det vigtigt at undersøge det, inden du lægger løgene. Dahlia og begonia lever ikke godt i kulden, mens du sagtens kan sætte hyacinter, tulipaner, påske- og pinseliljer, krokus og scilla. Du kan læse mere om hårdføre planter, der kan klare vinteren her.

12. oktober 2020 Madelene Sjøstrøm Gullach
Mere om Havekalender

Derfor SKAL du feje efterårets blade væk fra fortovet

Det er ikke kun i sne og frost, at du som grundejer har et ansvar for at holde dit fortov rent. Det gælder hele året – og altså også nu, hvor nedfaldne blade kombineret med regn og fugt kan gøre fortovene glatte som sæbe.

3 tips til efterårshaven: Det skal du gøre nu

Efteråret byder på masser af hyggelige haveopgaver. Her er tre ting, du bør gøre i haven nu.

idényt havekalender

Vi har startet et nyt forum, hvor du kan nørde havens sæsoner sammen med andre læsere. Hver dag deler vi eksperternes bedste tips, holder...

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Sådan gør du haven helt vinterklar

Havens planter kan have svært ved at tackle den nattefrost, der lurer lige om hjørnet. Få haveekspertens fem gode råd til at gøre haven...

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne...

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas på gråskimmel. Du kan plante stauder, der forlænger perioden med blomster i haven.

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede planter ud. Forspirede planter skal gradvist vænnes til udelivet, og når det gælder tulipanerne, er det nu, du skal slå til, hvis du ikke er helt tilfreds med farvekompositionen i bedet.

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i...

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.