Beskæring uden skader – og andre opgaver i november

Når havens træer skal have fjernet større grene, er det vigtigt at gå rigtigt til værks, så skader på træet undgås. Det er blandt andet vigtigt, at du lægger snittet langs grenkraven. Du kan også dyrke din egen mistelten og gå på svampejagt i haven i november.

beskæring


Foto: Lotte BjarkeSav grenen over ad to omgange

Hvis du bare saver løs, risikerer du at såre træet, når grenen knækker og trækker en barkstrimmel med sig i faldet. Begynd i stedet med at save et hak i grenens underside et stykke fra det sted, hvor grenen skal saves af. Sav derefter ovenfra lidt længere ude på grenen. Når du er ved at være igennem, og grenen er klar til at knække af, kan du roligt lade den falde. Rillen på undersiden stopper riften i barken. Herefter kan du i ro og mag save grenstumpen af.

Grenkraven er vigtig for sårhelingen

Når du beskærer, er det vigtigt at lægge snittet langs den grenkrave, der er der, hvor grenen udspringer fra stammen. Grenkraven indeholder nemlig træets sårhelingsberedskab. Hvis du saver kraven af, har såret svært ved at hele og kan blive indfalds-port for svampesygdomme. Men du skal heller ikke save for langt ude, for den kallus, der skal lukke såret, kan ikke vokse ud over grenstumpen.

Brug altid skarpslebent rent beskæringsværktøj for at minimere risikoen for efterfølgende angreb af plantesygdomme.

Dyrk din egen mistelten – den svære

Foto: Lotte BJarkeEr du kysselysten, kan du selv dyrke mistelten til december måneds tradition. Men det er en tålmodighedskrævende hobby. Planten er en snylter, der vokser på et andet træ og suger næringsstoffer fra det. Fra det klistrede frø ”sås” på unge grene af æble- eller paradisæbletræer, går der 8-10 år, før du kan høste grene til jul. Heldigvis kan man skyde genvej og købe træer, der allerede er podet med mistelten.

 

 

Svampejagt på
græsplænen – den lette

Foto: Lotte BjarkeEfterår er svampetid i naturen og nogle gange også i græsplænen, hvor fx støvbolde, blækhatte og endog champignon pludselig kan dukke op som ud af ingenting. Der er ingen grund til panik, hvis plænen pludselig er fyldt med paddehatte. De færreste forvolder skade på græsset, men hvis du gerne vil være fri for dem, skal du luge dem, så snart de dukker op. Svampene danner sporer i lamellerne på hattens underside, der sår sig lige som frø.

 

 

Grønne tips til haven i november

Foto: Lotte BJarke– Plant hækplanter
– Plant barrodede træer og buske
– Lad staude-toppene stå på stauderne
– Visne blade hører til i komposten ikke på plænen
– Frugt og bær i haven hjælper fuglene gennem vinteren
– Høst jordskokker
– Tjek, om haven mangler høstfarver, og plant derefter
– Luk for vandet til udendørs vandhaner
– Plant en julekrukke
– Læg de sidste tulipanløg
– Skær efterårshindbær ned til grunden- Fæld træer og buske, der er blevet for store
– Stik lodrette dræn-huller i plænen med en greb
– Sæt fuglekasser op

Mest læste artikler