Foto: Lotte Bjarke

3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Når haven vågner efter en lang vinter, kribler det hos mange i fingrene efter at komme i gang og få lidt jord under neglene.

Heldigvis er der masser af forberedelser til den nye havesæson at kaste sig over.

Det er dejligt at slette sporene efter vinteren og nyde alle de spirende tegn på forår.

1. Få gang i planteværkstedet

Hjemmedyrkede sommerblom­ster og grøntsager gør haven fin og frodig for små penge. Lige nu er det højsæson for at forvandle vindues­karme til væksthuse, hvor et mylder af planter kan forspires.

De fleste frø spirer godt ved stuetemperatur, men efter fremspiring har de spæde planter det bedst ved lidt kølige temperaturer. Det er forholdet mellem lys og varme, der bestemmer, om planterne bliver blege og rang­lede eller grønne og stærke. Så stil dine små planter i et køligt værelse med masser af sollys. 

2. Ryd op i staudebedene

Staudetoppene fra sidste år har set bedre dage, og nu er tiden inde til at få dem klippet ned. Det er et dejligt arbejde, hvor du virkelig kan se, hvor du er kommet til, og hvor stor en forskel din indsats gør.

Klip de tørre toppe af et par centi­meter over jorden, og nyd, hvordan nye skud pibler frem i jordover­fladen. Du kan eventuelt klippe de tørre toppe i småstykker og fordele dem rundtom i bedene, hvor de hurtigt formulder og fungerer som næringsgivende kompost. 

3. Gør forårshaven mobil

I princippet er det endnu lidt for tidligt at plante forårsblomster i krukker, for vejrguderne kan være lunefulde i marts. Men det er svært at lade være, for der er nu ikke noget, der skaber forårsstemning i haven som fine forårsblomster.

Også insekterne nyder godt af et tilskud af nektar. En god løsning på dilemmaet er at have små, mobile haver i krukker eller på bakker, der er nemme at flytte i ly, hvis det pludselig bliver frostvejr igen.

3. april 2019
Mere om Havekalender

Derfor SKAL du feje efterårets blade væk fra fortovet

Det er ikke kun i sne og frost, at du som grundejer har et ansvar for at holde dit fortov rent. Det gælder hele året – og altså også nu, hvor nedfaldne blade kombineret med regn og fugt kan gøre fortovene glatte som sæbe.

3 tips til efterårshaven: Det skal du gøre nu

Efteråret byder på masser af hyggelige haveopgaver. Her er tre ting, du bør gøre i haven nu.

idényt havekalender

Vi har startet et nyt forum, hvor du kan nørde havens sæsoner sammen med andre læsere. Hver dag deler vi eksperternes bedste tips, holder...

Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne sæson. Læs hvordan nogle af sæsonens planter skal håndteres nu, og hvordan du får gratis planter.

Optimér tomathøsten, og plant sensommer-stauder - haven i september

I september er det tid til at få det sidste ud af tomatplanterne, som er ved at være ”trætte”. Klip de mindste, grønne tomater af, og pas...

Gøremål i haven i oktober

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål...

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste tomaterne, lægge blomsterløg og sætte plæneklipperens højde op.

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

Haven i marts - det skal du gøre

Få haven i form efter vinteren - du skal blot følge disse råd.

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det nemt at få flotte krukker i haven på grund af den lavere temperatur. Det er også nu, du kan lægge hvidløg i jorden og nyde dem i næste havesæson.

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

Netop nu - haven i juni

Juni i haven - det skal du huske Hyp jord op om kartoffel- og porreplanterne. Formklippede buksbom skal studses nu. Læg dahliaknolde i blomsterbedet. Fjern visne blomster af sommerblomsterne – så kan du holde gang i blomstringen lidt længere. Knib sideskud i tomatplanternes bladhjørner i takt med, at de dukker op.

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

Haven i september

Læs hvad der sker i haven i september.