Græsser af enhver art tilføjer  et blødt, fejende indtryk på din prærie.
Græsser af enhver art tilføjer et blødt, fejende indtryk på din prærie. Foto: Lotte Bjarke

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Sammensætningen skaber effekten

Din have behøver ikke være stor som en prærie, for at du kan skabe dit eget præriebed inspireret af de nordamerikanske vidder. Det afgørende er, at plantesammensætningen afspejler de naturlige plantesamfund på de kanter. Det er nemlig sammensætningen, der skaber effekten. 

Opskriften på et smukt præriebed

Ingredienserne i opskriften på et lækkert præriebed er masser af bølgende græsser med farverige stauder imellem. Det skal se naturligt og tilfældigt ud, så det gælder om at glemme alt om principperne for et traditionelt staudebed, og så bare blande høje og lave planter mellem hinanden.

Trives på tør jord

Det er nemt at komme i gang med etableringen af et præriebed, fordi det helst skal se tilfældigt ud. Det vigtigste er, at du vælger et godt sted, hvor der er masser af solskin, og hvor jorden ikke er for fugtig. 

Prærieplanterne er fra naturens hånd udstyret med god evne til at klare tørre og næringsfattige forhold, så når først planterne er plantet og rødderne har fået godt fat, behøver du meget sjældent vande i præriebedet. På samme måde er prærieplanterne tilpasset næringsfattige vækstbetingelser, så der er som regel heller ingen grund til at gøde dit præriebed.

Nemt at passe

Det almindelige sortiment af stauder omfatter faktisk mange planter, der har deres oprindelse på prærien. Purpursolhat, hestemynte og røllike for bare at nævne et par stykker.

Man kan vælge at gå 100 procent efter de helt rigtige prærieplanter, men der er jo
ikke noget i vejen for at tillempe plantevalget, når bare planterne sammen skaber den rigtige helhed.

I præriebedet gør det ikke noget, at stauderne vokser ind mellem hinanden eller sår sig selv. Det er bare med til at fremme helhedsindtrykket. Derfor er sådan et bed også nemt at passe. Plant så vidt muligt i ukrudtsfri jord, så det er prærieplanterne, der har overtaget fra starten. 

Når først planterne er vokset godt sammen, begrænser vedligeholdelsen sig til en årlig nedklipning af de visne toppe i foråret. Samtidig er det oplagt at fjerne de ukrudtstotter, der måtte have sneget sig ind i bedet.

Klip en præriebuket

De fleste af prærieplanterne har stærke, stive stængler, så opbinding er ikke nødvendigt i præriebedet. Til gengæld kan der bindes meget fine præriebuketter af stauder og græsser, der holder dejligt længe i vasen.

Lad frøstandene stå

Et præriebed er smukt en meget stor del af året, fordi både græsser og mange af stauderne står med de fineste frøstande, der bliver endnu finere, når de glitrer af rimfrost eller får kalotter af sne. Så vent endelig med at klippe stauderne ned i foråret.

24. oktober 2017
Mere om Havedesign

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning på en hverdag. Vi giver inspiration til det ultimative hyggerum. 

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere...

Sådan skal du style din have i 2017

Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggest...

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det helt selv.

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Skab læ i haven

Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren.

Indret den lille have

Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

Opstammede og styltede træer kan forme haven smukt

Opstammede træer og hække giver mulighed for at inddele og forme haven, samtidig med, at her stadig er et luftigt design. Traditionen stamme...

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.