Græsser af enhver art tilføjer  et blødt, fejende indtryk på din prærie.
Græsser af enhver art tilføjer et blødt, fejende indtryk på din prærie. Foto: Lotte Bjarke

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Sammensætningen skaber effekten

Din have behøver ikke være stor som en prærie, for at du kan skabe dit eget præriebed inspireret af de nordamerikanske vidder. Det afgørende er, at plantesammensætningen afspejler de naturlige plantesamfund på de kanter. Det er nemlig sammensætningen, der skaber effekten. 

Opskriften på et smukt præriebed

Ingredienserne i opskriften på et lækkert præriebed er masser af bølgende græsser med farverige stauder imellem. Det skal se naturligt og tilfældigt ud, så det gælder om at glemme alt om principperne for et traditionelt staudebed, og så bare blande høje og lave planter mellem hinanden.

Trives på tør jord

Det er nemt at komme i gang med etableringen af et præriebed, fordi det helst skal se tilfældigt ud. Det vigtigste er, at du vælger et godt sted, hvor der er masser af solskin, og hvor jorden ikke er for fugtig. 

Prærieplanterne er fra naturens hånd udstyret med god evne til at klare tørre og næringsfattige forhold, så når først planterne er plantet og rødderne har fået godt fat, behøver du meget sjældent vande i præriebedet. På samme måde er prærieplanterne tilpasset næringsfattige vækstbetingelser, så der er som regel heller ingen grund til at gøde dit præriebed.

Nemt at passe

Det almindelige sortiment af stauder omfatter faktisk mange planter, der har deres oprindelse på prærien. Purpursolhat, hestemynte og røllike for bare at nævne et par stykker.

Man kan vælge at gå 100 procent efter de helt rigtige prærieplanter, men der er jo
ikke noget i vejen for at tillempe plantevalget, når bare planterne sammen skaber den rigtige helhed.

I præriebedet gør det ikke noget, at stauderne vokser ind mellem hinanden eller sår sig selv. Det er bare med til at fremme helhedsindtrykket. Derfor er sådan et bed også nemt at passe. Plant så vidt muligt i ukrudtsfri jord, så det er prærieplanterne, der har overtaget fra starten. 

Når først planterne er vokset godt sammen, begrænser vedligeholdelsen sig til en årlig nedklipning af de visne toppe i foråret. Samtidig er det oplagt at fjerne de ukrudtstotter, der måtte have sneget sig ind i bedet.

Klip en præriebuket

De fleste af prærieplanterne har stærke, stive stængler, så opbinding er ikke nødvendigt i præriebedet. Til gengæld kan der bindes meget fine præriebuketter af stauder og græsser, der holder dejligt længe i vasen.

Lad frøstandene stå

Et præriebed er smukt en meget stor del af året, fordi både græsser og mange af stauderne står med de fineste frøstande, der bliver endnu finere, når de glitrer af rimfrost eller får kalotter af sne. Så vent endelig med at klippe stauderne ned i foråret.

24. oktober 2017
Mere om Havedesign

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes ens, er Flemming og Malenes hus ikke som de andre på vejen. I 2012 anlagde ægteparret en svømmesø i haven og siden da, har den skabt rum for både bad, leg, æstetik og et rigt dyreliv. 

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambiti...

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt godt til havelivet løber af stablen i denne weekend fra den 20.-23. Juni.

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle...

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og billigt kan lave din egen.

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i...

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor meget der kan blive plads til. Det viser ny havebog, der guider til, hvordan du kan indrette dine udendørs kvadratmeter præcis, som du drømmer om - på trods af størrelsen.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed.  Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil gøre det sjove tableau efter. Til gengæld har du et have-design, der holder til frosten kommer.

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også...

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.