Smukke vandhaver i kar og krukker

En stor lerkrukke eller træbalje kan forvandles til en fin vandhave, der både er nem at anlægge og passe. Der er nogle planter, der egner sig bedre end andre - få en oversigt over de gode vandplanter, og se hvordan du planter dem korrekt.
Smuk vandhaver i kar og krukker

En stor lerkrukke eller træbalje kan forvandles til en fin vandhave, der både er nem at anlægge og passe. Der er nogle planter, der egner sig bedre end andre - få en oversigt over de gode vandplanter, og se hvordan du planter dem korrekt.


Skab en unik og rolig stemning i din have - brug krukker og bajler og fyld dem med vand.

Materialer til en nem og simpel vandhave
Et trækar, et stentrug, en zinkbalje eller en glaseret lerkrukke er et fint udgangspunkt for en fin vandhave. Når de vandtætte beholdere fyldes med vand og planter, skaber de stemning på terrassen, på altanen, ved hoveddøren, i udestuen, eller hvor du vælger at placere dem.

Vandhavens dronning
Åkander, eller rettere nøkkeroser Nymphaea, hører til blandt vandhavens største skønheder. De majestætiske blomster fås i mange farver, og der er flere sorter, som trives fint i store krukker og kar. Plant nøkkerosen i en kurv med en særlig lerjord til nøkkeroser, og stil den ned i krukken, så vanddybden passer til den sort, du har valgt. Herefter placeres krukken lyst og solrigt.

Forskellige sorter af nøkkerosen
Du kan fx vælge mellem sorterne 'Gonnère', der får mange hvide blomster, ’Marliacea Chromatella’ med cremegule blomster, ‘Hollandia’ med rosarøde blomster eller 'Leydekeri Fulgens' med mørkerøde blomster.

Find planterne i specielle havecentre
Planterne kan du købe hos planteskoler og på nettet, men der findes også havecentre med speciale i vand- og sumpplanter. Der findes hundredvis af smukke eksemplarer – med ret forskellige behov: Den store gruppe af sumpplanter skal kun lige have tæerne dyppet i vand, mens andre vandplanter, fx nøkkeroserne, kræver større vanddybde.

Flydeplanter og undervandsplanter
Flydeplanterne, der driver rundt på vandspejlet har den fordel, at de skygger for solen, så algerne ikke får lov at udvikle sig.
Undervandsplanter, eller iltgivere, har størstedelen af planten gemt under overfladen. De er med til at holde vandet klart, fordi de afgiver ilt og bruger næringsstoffer, så algevæksten begrænses.

De bedste vandplanter til haven
Mange vandplanter vokser så godt og hurtigt, at de inden længe bliver for store til en krukke – og vælter ud over kanten. På næste side kan du læse om sorterne med mere moderat vækst.


Blomstrende planter:
 • Brudelys, Butomus umbellatus: Lysrosa blomster i juni-aug, vanddybde: 10-40 cm, højde: 60-100 cm.
 • Gul iris, Iris pseudacorus: Gule blomster i maj-juni, vanddybde: 0-20 cm, højde 80-100 cm.
 • Bukkeblad, Menyanthes trifoliata: Rosa blomster i maj-juni, vanddybde: 0-10 cm, højde: 20-30 cm.
Siv/græsser:
 • Smalbladet papyrus, Cyperus longus: Grøn/brune aks i maj-juli, vanddybde: 0-10 cm, højde: 60-100 cm.
 • Stribet kalmus, Acorus calamus ’Variegatus’: Dufter af lakrids, vanddybde: 0-20 cm, højde: 60-80 cm.
 • Dværgdunhammer, Typha minima: Brune kolber i maj-september, vanddybde: 10-30 cm, højde 50-80 cm.

Flydeplanter:
 • Krebseklo, Stratiotes aloides: Hvide blomster i maj-aug, god vandrensende plante, vanddybde: fra 25 cm og dybere.
 • Hornnød, Trapa natans: Hvide blomster i juni-sept., vanddybde: op til 70 cm. vanddybde, forbruger næringsstoffer.
 • Muslingeblomst, Pistia stratiotes: Ingen blomster men kønne lysegrønne blade, vanddybde: 10-40 cm, højde: 0-10 cm.
Undervandsplanter (Iltgivere):
 • Vandspir: Hippurus vulgaris: God vandrenser, vanddybde: 10-40 cm.
 • Tusindblad, Myriophyllum aquaticum: God vendrenser, vanddybde ca. 15-40 cm.
 • Vandrøllike, Hottonia palustris: Hvide til violet/rosa blomster i maj-juni, vanddybde 20-50 cm

Vandhaven er nem at passe
En vandhave i krukker er på mange måder nemmere at passe end traditionelle blomsterkrukker. Planterne skal have en særlig gødning til vandplanter i vækstperioden. Til gengæld slipper du for den daglige tur med vandkanden. Skal du på ferie, kan vandhaven også sagtens overlades til sig selv. Flyt blot krukkerne ind i skyggen, så fordampningen bliver mindre.

På næste side får du bl.a. en guide til, hvordan du planter vandplanterne.

Tætte krukker
En almindelig lerkrukke kan også bruges til som vandkrukke – den skal bare tætnes først. Det kan gøres med produktet krukketætner, der males på hele indersiden af lerkrukken. Krukketætner kan købes på flere planteskoler og i havedamscentre.

Bliv fri for alger
Kniber det med at holde vandmiljøet fri for alger, kan du af og til skifte cirka en tredjedel af vandet. Brug helst opsamlet regnvand, når du hælder nyt vand i krukkerne. Er det nødvendigt at tømme krukken helt, fx for at gøre den ren, betaler det sig at gemme cirka halvdelen af det gamle vand og genbruge det. Bruger du kun frisk vand fra hanen, ødelægges den biologiske balance nemt.

Sådan planter du
Vandplanter plantes i særlige netkurve, der bringer ilt til rødderne, så de ikke rådner. Den særlige jord holder på næringsstofferne under vandet.
Gør kurven tung
Læg småsten i bunden af kurven – det gør den tungere, så den ikke flyder. Sæt planterne ned i kurven, tilføj gødningskugler, og fyld op med jord.

Pynt med sten
Dæk jorden med småsten, der trykkes godt fast omkring planterne. Stenene både skjuler og holder på jorden, når kurven sættes ned i vandet.

Suger godt med vand
Sæt nu kurven i en balje med vand i ca. 1 time. Herefter har jorden suget så meget vand, at du kan sætte kurven ned i krukken, uden at jorden hvirvles op.

Af Jane Eland Kristensen, 603
Fotos: Garden picture Library og Claus Peuckert
31. marts 2006
Mere om Havedesign

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med på besøg i denne charmerende have på blot 360 kvadratmeter, og få Claus Dalbys 10 gode idéer til den lille have.

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Sådan lægger du den perfekte plan for din have

Med en god haveplan kan du let planlægge dig til en smuk og spændende have. Vi giver dig haveekspertens bedste råd til, hvordan du bærer...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Alger kan fjernes med knofedt eller et algemiddel

Alger kan give grønne belægninger på vinduernes sålbænke eller på trappen, men heldigvis er det muligt at fjerne algerne. Du kan bruge...

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning på en hverdag. Vi giver inspiration til det ultimative hyggerum. 

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.