Dæk op til flot efterårsfest i haven med græskar og et væld af årstidens "flammende" blomster.
Dæk op til flot efterårsfest i haven med græskar og et væld af årstidens "flammende" blomster. Foto: Lotte Bjarke

Skab stemning i efterårshaven med farver og Halloween-tema

Farver og Halloween-tema i haven skaber stemning udendørs og gør starten på den mørke tid mere festlig. Du kan skifte planterne fra sommerkrukkerne ud med efterårsplanter og -farver, og efterårskrukker er oven i købet nemme at holde. Flere af planterne holder sig, til frosten melder sig for alvor.

Af: Lotte Bjarke, 1408, 21. oktober 2014

Halloween forlænger udetiden

Den 31. oktober er det Halloween. Det er den aften, hvor genfærd, hekse og andre ubehagelige væsener samles for at håne de helgener, der skal hædres dagen efter.

Det er en god anledning til at gøre lidt ekstra ud af haven, for kan man skræmme et genfærd eller to med en flot græskarlygte, er det da værd at tage med.

Dermed er Halloween set med haveejerøjne en rar tradition, der forlænger udetiden, og samtidig falder tidspunktet sammen med, at fx havens krukker med sommerblomster har set bedre dage.

Hokkaido græskar og de fine rørstande af  Jødekirsbær, der ligner små japanske lygter, har præcis den lysende orange farve, der hører Halloween til. Kastanjer i flok matcher stemningen.

Ny jord og nye planter i krukkerne

Brug nogle timer på et par solbeskinnede oktoberdage til at sætte ny kulør på haven. Smid de afblomstrede sommerblomster på komposten og start forfra med ny jord og nye planter.

Gode valg til Halloween-temaet

Det er hyggeligt at slå Halloween an som tema med planter i spændende krukker. Giftiggrønne og næsten sorte blade har ikke så lidt magi over sig, og den kødædende fluetrompet, der også trives fint i efterårsvejret, er et helt oplagt valg til en Halloween-krukke.

Orange er årstidens yndlingsfarve

Den orange farve er et must i en rigtig Halloween-krukke. Her er jerusalemkoralbær med kuglerunde orange frugter, der ligner miniaturegræskar, helt perfekt. Også prydpeber, bedre kendt som Capsicum, sætter kulør på årstidens krukker med lysende orange frugter, der ser mystiske ud, når de putter sig mellem bladplanterne.

Både jerusalemkoralbær og prydpeber er kendt som stueplanter, men er også eminente krukkeplanter i sensommer og efterår. Jødekirsebær med orange, papiragtige lygter, der gemmer et smukt orangefarvet, giftigt bær, er nærmest som skabt til Halloween.

Prydpeber – eller Capsicum – fås med sjove frugter i stærke lakfarver. De klarer sig ude
ved døren til frosten sætter ind.

Efterårskrukker er nemme at holde

Det er blevet køligt og fugtigt i vejret, og det er en klar gevinst for krukkedyrkere, der ikke skal være helt så hurtige på vandkanden som i sommermånederne. Derfor kan man plante tæt i krukkerne, ligesom man kan pynte havebordet med små tableauer af planter i mindre potter, pynt og lys ... og så holder planterne længe. 

Græskarkerner kan koges i 5 min., drysses med salt og tørres i ovnen ved 100°. Så er de lige til at spise.

Græskar må der til

Store og små græskar og selvfølgelig de traditionsrige lygtemænd sætter prikken over i’et i oktoberhaven. Pyntegræskar med knortet ydre og mystiske farver er spændende naturlig pynt til en opstilling med planter, pynt og lanterner ved fordøren. De store lygtegræskar fuldender Halloween-temaet i haven, når de hules ud og lyser i mørket ved hjælp af et fyrfadslys. 

En iskugle-ske er et godt redskab, når lygtegræskarret skal udhules. Kødet kan bruges til fx suppe. En tusch tegner ansigtet op.

Lygter med kunstneriske udskæringer

Du kan også lave flotte lygter med kunstneriske udskæringer, hvis du ikke er til uhyggelige hoveder, og et udhulet græskar med indskårne ornamenter kan blive til en fin vase til sommerens sidste havebuketter på havebordet.

Du kan forlænge holdbarheden på din græskarlygte ved at pensle indersiden med Atamon, efter at du har udhulet græskarret.

Historien bag græskarlygten

Græskarlygten til Halloween kaldes en Jack O Lantern på amerikansk, men historien kommer fra et irsk sagn om drukkenbolten Jack, der flere gange indgik uhellige kontrakter med Fanden selv og oven i købet snød ham.

Da Jack døde, var både himmel og helvede lukket for ham. Fanden sparkede et stykke glødende kul ud til ham, som han lagde i en udhulet roe. Med den lygte må han derefter vandre hvileløst rundt her på jorden.

Irske udvandrere tog traditionen med til USA, hvor roen blev skiftet ud med det velkendte græskar. Herhjemme var roen populær op  til 80'erne. Nu har græskarret  overtaget.

 

21. oktober 2014 Lotte Bjarke, 1408
Mere om Havedesign

Ny bog guider dig til havedesign med græs

Bogen “Design med græsser” åbner for græssernes forunderlige verden. Hvis du ønsker at sætte større fokus på en af tidens havetrends, kan du her få inspiration til, hvordan du kan designe din have med græs.

Denne robotplæneklipper bor i et smølfehus

I en have på Sydfyn kører en robotplæneklipper ind og ud af stueetagen i eget hus, alt imens musvitter og gråspurve bygger rede på første...

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes...

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambitioner og får en dejlig have her.

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...