Dæk op til flot efterårsfest i haven med græskar og et væld af årstidens "flammende" blomster.
Dæk op til flot efterårsfest i haven med græskar og et væld af årstidens "flammende" blomster. Foto: Lotte Bjarke

Skab stemning i efterårshaven med farver og Halloween-tema

Farver og Halloween-tema i haven skaber stemning udendørs og gør starten på den mørke tid mere festlig. Du kan skifte planterne fra sommerkrukkerne ud med efterårsplanter og -farver, og efterårskrukker er oven i købet nemme at holde. Flere af planterne holder sig, til frosten melder sig for alvor.

Halloween forlænger udetiden

Den 31. oktober er det Halloween. Det er den aften, hvor genfærd, hekse og andre ubehagelige væsener samles for at håne de helgener, der skal hædres dagen efter.

Det er en god anledning til at gøre lidt ekstra ud af haven, for kan man skræmme et genfærd eller to med en flot græskarlygte, er det da værd at tage med.

Dermed er Halloween set med haveejerøjne en rar tradition, der forlænger udetiden, og samtidig falder tidspunktet sammen med, at fx havens krukker med sommerblomster har set bedre dage.

Hokkaido græskar og de fine rørstande af  Jødekirsbær, der ligner små japanske lygter, har præcis den lysende orange farve, der hører Halloween til. Kastanjer i flok matcher stemningen.

Ny jord og nye planter i krukkerne

Brug nogle timer på et par solbeskinnede oktoberdage til at sætte ny kulør på haven. Smid de afblomstrede sommerblomster på komposten og start forfra med ny jord og nye planter.

Gode valg til Halloween-temaet

Det er hyggeligt at slå Halloween an som tema med planter i spændende krukker. Giftiggrønne og næsten sorte blade har ikke så lidt magi over sig, og den kødædende fluetrompet, der også trives fint i efterårsvejret, er et helt oplagt valg til en Halloween-krukke.

Orange er årstidens yndlingsfarve

Den orange farve er et must i en rigtig Halloween-krukke. Her er jerusalemkoralbær med kuglerunde orange frugter, der ligner miniaturegræskar, helt perfekt. Også prydpeber, bedre kendt som Capsicum, sætter kulør på årstidens krukker med lysende orange frugter, der ser mystiske ud, når de putter sig mellem bladplanterne.

Både jerusalemkoralbær og prydpeber er kendt som stueplanter, men er også eminente krukkeplanter i sensommer og efterår. Jødekirsebær med orange, papiragtige lygter, der gemmer et smukt orangefarvet, giftigt bær, er nærmest som skabt til Halloween.

Prydpeber – eller Capsicum – fås med sjove frugter i stærke lakfarver. De klarer sig ude
ved døren til frosten sætter ind.

Efterårskrukker er nemme at holde

Det er blevet køligt og fugtigt i vejret, og det er en klar gevinst for krukkedyrkere, der ikke skal være helt så hurtige på vandkanden som i sommermånederne. Derfor kan man plante tæt i krukkerne, ligesom man kan pynte havebordet med små tableauer af planter i mindre potter, pynt og lys ... og så holder planterne længe. 

Græskarkerner kan koges i 5 min., drysses med salt og tørres i ovnen ved 100°. Så er de lige til at spise.

Græskar må der til

Store og små græskar og selvfølgelig de traditionsrige lygtemænd sætter prikken over i’et i oktoberhaven. Pyntegræskar med knortet ydre og mystiske farver er spændende naturlig pynt til en opstilling med planter, pynt og lanterner ved fordøren. De store lygtegræskar fuldender Halloween-temaet i haven, når de hules ud og lyser i mørket ved hjælp af et fyrfadslys. 

En iskugle-ske er et godt redskab, når lygtegræskarret skal udhules. Kødet kan bruges til fx suppe. En tusch tegner ansigtet op.

Lygter med kunstneriske udskæringer

Du kan også lave flotte lygter med kunstneriske udskæringer, hvis du ikke er til uhyggelige hoveder, og et udhulet græskar med indskårne ornamenter kan blive til en fin vase til sommerens sidste havebuketter på havebordet.

Du kan forlænge holdbarheden på din græskarlygte ved at pensle indersiden med Atamon, efter at du har udhulet græskarret.

Historien bag græskarlygten

Græskarlygten til Halloween kaldes en Jack O Lantern på amerikansk, men historien kommer fra et irsk sagn om drukkenbolten Jack, der flere gange indgik uhellige kontrakter med Fanden selv og oven i købet snød ham.

Da Jack døde, var både himmel og helvede lukket for ham. Fanden sparkede et stykke glødende kul ud til ham, som han lagde i en udhulet roe. Med den lygte må han derefter vandre hvileløst rundt her på jorden.

Irske udvandrere tog traditionen med til USA, hvor roen blev skiftet ud med det velkendte græskar. Herhjemme var roen populær op  til 80'erne. Nu har græskarret  overtaget.

 

21. oktober 2014
Mere om Havedesign

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Sådan skal du style din have i 2017

Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Skab læ i haven

Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren. 

Indret den lille have

Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.