Rosa ’Desdemona’, der allerede nu står med smukke blomster med en dejlig duft og hvor mange flere blomster er på vej.
Rosa ’Desdemona’, der allerede nu står med smukke blomster med en dejlig duft og hvor mange flere blomster er på vej. Foto: Julie Schou Christiansen

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i København. Se mere her. 

Er du vild roser, og mangler du inspiration til, hvordan du kan plante de klassiske blomster i din egen have? Så er der ét særligt sted, du med fordel kan besøge over de næste par måneder. I Valbyparken i København findes der nemlig mange smukke og forskelligartede haverum, og netop nu står roserne i fuldt flor.  

Du kan blandt andet besøge parkens unikke Rosenhave, hvor over 12.000 rosenplanter blomstrer og dufter henover sommeren, eller spadsere i parkens 17 unikke temahaver, som hver især viser, hvordan man kan skabe fantastiske uderum. 

Gå tur i de runde temahaver

De cirkelformede temahaver er et af parkens særkender. De blev grundlagt i 1996, da København var europæisk kulturby, og er designet af nogle af Danmarks mest kendte landskabsarkitekter. Haverne er sidenhen blevet bevaret og udviklet, og derfor kan du stadig nyde godt af en gåtur i det duftende område. 

I baggrunden ses til venstre slyngroserne Rosa ’Laguna’ og til højre Rosa ’Alibaba’, og midtfor er Rosa ’Olivia Rosa Austin’ startet blomstring. Fra temahaven ’Sunde roser giver glæde og liv’.

‘Sunde roser giver glæde og liv’ 

Vil du have en fantastisk sanseoplevelse af farver og duft, kan du blandt andet finde inspiration i temahaven ’Sunde roser giver glæde og liv’. Her findes mange sunde rosensorter, der er nemme at dyrke.

Haven er plantet til med et bredt udsnit af forskellige roser, der netop er begyndt at blomstre, og det giver dig mulighed for at se forskellige rosentyper som busk-, bunddække-, buket-, slyngrose, engelsk rose samt storblomstret rose med egne øjne og vurdere på deres vækstform, om de passer ind i din have. 

80 rosensorter

Besøger du haven ’Sunde roser giver glæde og liv’, vil du opleve, at der i den første del af haven er samme farver på begge sider af stien, mens den anden del af haven er opbygget forskelligt på de to sider. Det er også her de større rosensorter er placeret. I haven kan du se og selv vurdere 80 forskellige rosensorter.

Den årlige rosenkåring

Søndag den 4. august er der fokus på haven og rosenkåring i Valbyparken. Fra kl. 11 til kl. 16 foregår der mange forskellige aktiviteter som for eksempel rosenkåring og rundvisning i temahaverne. Arrangementet byder på underholdning, information og inspiration og giver alle haveinteresserede mennesker en god mulighed for at udveksle haveerfaringer.

Ved indgangen til temahaven 'Sunde roser giver glæde og liv' viser en tegning og folder, hvordan haven er opbygget, samt hvad rosensorterne hedder.

Rosentemahaven ’Sunde roser giver glæde og liv’ udspringer af et projekt støttet af Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter og fra Miljø- og Fødevareministeriets Erhvervsudviklingsordning 2016: "Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne".

4. juli 2019
Mere om Havedesign

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes ens, er Flemming og Malenes hus ikke som de andre på vejen. I 2012 anlagde ægteparret en svømmesø i haven og siden da, har den skabt rum for både bad, leg, æstetik og et rigt dyreliv. 

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambiti...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed.  Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil gøre det sjove tableau efter. Til gengæld har du et have-design, der holder til frosten kommer.

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også...

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.