Foto: istockphoto

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Rum i haven

Rum i haven er ikke specielt nyt, men det er for alvor blevet rigtigt stort de seneste par år og det bliver kun større i denne sæson.

Når du ser på rum i haven, handler det om at haven får et helt nyt fokus. Når man har styr på boligen og den er som den skal være med diverse designermøbler, lamper osv., er næste skridt at få styr på haven, siger Dorthe Kvist, haveekspert fra Meltdesignstudio. Haven skal i dag afspejle personlighed i højere grad end før.

Sådan gør du

Først bør du tage stilling til, hvordan huset ser ud og hvordan grunden ser ud. Du skal tænke over, hvilke funktioner, du gerne vil have ind i haven og hvilke rum, du finder interessante.

Kunne du godt tænke dig en spiseplads i haven, et sted du kan slappe af og drikke eftermiddagskaffe eller er der børn, der skal have plads til leg?

Haven er din legeplads

Dernæst skal du betragte haven, som et rum der kan inddeles i forskellige sektioner. Lidt ligesom en stue, der kan have flere funktioner. Der er eksempelvis både sofaarrangement med TV, læsehjørne og skrivebordsområde.

Find ud af, hvad det er, du gerne vil bruge din have til og hvor skal tingene skal placeres i forhold til hinanden. Husk at tage hensyn til læ og solrige steder i haven, samt hvor de forskellige planter kan gro.

Husk også at spisepladsen højst sandsynligt skal være tæt på ind/udgangen til huset, så den er let tilgængelig.

Sørg for at vælge forskellige ting, så du kan få nogle forskellige oplevelser når du bevæger dig rundt i haven. Sørg for at forbinde hele haven sammen af stier, så du ubesværet kan komme fra rum til rum.

Du skal have forbundet dine rum, så der kommer et flow i haven. Se på, hvad der giver mening og om eksempelvis stier eller andet er relevant for dig.

Skab forskellighed i rummene

Sammenhæng og rød tråd er en god ting, men du skal også sørge for at adskille dine rum. Det kan du eksempelvis gøre ved hjælp af "gulv" og "vægge". Overvej, hvilket gulv du vil have og hvilke vægge samt, hvordan rummene skal adskilles.

Afgrænsningen mellem rummene kan eksempelvis gøres ved at vælge forskellige former for gulvbelægning. Du kan variere mellem træ, fliser, græs eller grus. Fliser bliver varmet op og holder på varmen længe – det kan være relevant til en lille terrasse eller et spisested.

- Det kan være en god idé at benytte sig af grus i eksempelvis indkørslen eller på stier. Grus knaser under fødderne og giver lyd fra sig, når der kommer gæster, pointerer Dorthe Kvist.

Væggene, der opdeler rummene kan være alt lige fra opstammede træer, hække, hegne af pil eller et espalier med klatreplanter og meget andet.

Rum ifølge Dorthe Kvist

Dorthe Kvinst pointerer vigtigheden af at få lov at spise udenfor. Med det danske klima, skal man have en spiseplads, der er nem at komme ud til. Man ved aldrig om det begynder at regne eller om det bliver solrigt. Derfor er det vigtigt at man kan komme nemt og ubesværet ud til en skøn spiseplads.

En anden vigtig ting er et loungeområde.

- Der findes efterhånden vidunderligt mange udendørs loungemøbler, så der er et hav af forskellige muligheder. Det skal være et sted, man kan slappe af og eksempelvis ligge ned eller slænge sig og 'hænge ud', som de unge siger i dag, siger Dorthe Kvist.

- Og så selvfølgelig en køkkenhave, hvor man kan dyrke krydderurter og små lækre ting til køkkenet, tilføjer hun.

Vær ikke bange for græsplænen

Det er en stor misforståelse at folk bare klasker ting op langs hækken og hegnet. Folk er bange for at 'forstyrre' græsplænen i dag. De er bange for at være vovede og bange for, at de en dag for brug for den store tomme græsplæne, siger Dorthe Kvist.

Fejltagelsen sker, når man bliver ved med at udskyde haveprojekterne, fordi man måske lige skal holde den der store havefest, hvor man får brug for at sætte det store 60 personers telt op. Eller fordi ungerne måske gerne vil spille fodbold i haven, når de bliver ældre.

Måske skal man overveje om man virkelig får holdt den havefest, hvor man har brug for det store telt – og måske skal man overveje, om ungerne ikke sagtens kan spille fodbold rundt om en busk eller et bed, påpeger hun.

En ting er sikkert. Du ved først rigtigt, hvad du kan lide og hvor tingene skal være, når du har haft din have i et års tid. Det er først her, du har overblik over, hvor de gode solpletter er, hvor møblerne skal placeres og hvor du har lyst til at tilbringe tid i haven.

Så hvis du ikke har fået holdt havefesten endnu, så få det gjort, hvis du absolut skal have det store telt sat op.

Den lille have egner sig godt til rum

Selvom man har en lille have, skal man ikke tro at det bliver for meget at dele den op i flere rum. Hvis du har to forskellige steder at sætte dig, har du faktisk to forskellige rum. Det er en særligt stor fordel at praktisere rum i den lille have – det får nemlig haven til at syne større.

Vi talte også med Dorthe om, hvordan du generelt skal indrette din have. Få hendes bedste tips og tricks til havestil, takt og tone her.

Dorthe Kvist har skrevet en ny bog om netop dette med titlen "Sådan skaber du rum i din have". Bogen udkommer midt maj, fra forlaget Koustrup & co. – og kan købes i udvalgte boghandlere.

17. marts 2017
Mere om Havedesign

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med på besøg i denne charmerende have på blot 360 kvadratmeter, og få Claus Dalbys 10 gode idéer til den lille have.

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Sådan lægger du den perfekte plan for din have

Med en god haveplan kan du let planlægge dig til en smuk og spændende have. Vi giver dig haveekspertens bedste råd til, hvordan du bærer...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Alger kan fjernes med knofedt eller et algemiddel

Alger kan give grønne belægninger på vinduernes sålbænke eller på trappen, men heldigvis er det muligt at fjerne algerne. Du kan bruge...

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning på en hverdag. Vi giver inspiration til det ultimative hyggerum. 

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.