Foto: istockphoto

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Af: Amanda Vejle, 17. marts 2017

Rum i haven

Rum i haven er ikke specielt nyt, men det er for alvor blevet rigtigt stort de seneste par år og det bliver kun større i denne sæson.

Når du ser på rum i haven, handler det om at haven får et helt nyt fokus. Når man har styr på boligen og den er som den skal være med diverse designermøbler, lamper osv., er næste skridt at få styr på haven, siger Dorthe Kvist, haveekspert fra Meltdesignstudio. Haven skal i dag afspejle personlighed i højere grad end før.

Sådan gør du

Først bør du tage stilling til, hvordan huset ser ud og hvordan grunden ser ud. Du skal tænke over, hvilke funktioner, du gerne vil have ind i haven og hvilke rum, du finder interessante.

Kunne du godt tænke dig en spiseplads i haven, et sted du kan slappe af og drikke eftermiddagskaffe eller er der børn, der skal have plads til leg?

Haven er din legeplads

Dernæst skal du betragte haven, som et rum der kan inddeles i forskellige sektioner. Lidt ligesom en stue, der kan have flere funktioner. Der er eksempelvis både sofaarrangement med TV, læsehjørne og skrivebordsområde.

Find ud af, hvad det er, du gerne vil bruge din have til og hvor skal tingene skal placeres i forhold til hinanden. Husk at tage hensyn til læ og solrige steder i haven, samt hvor de forskellige planter kan gro.

Husk også at spisepladsen højst sandsynligt skal være tæt på ind/udgangen til huset, så den er let tilgængelig.

Sørg for at vælge forskellige ting, så du kan få nogle forskellige oplevelser når du bevæger dig rundt i haven. Sørg for at forbinde hele haven sammen af stier, så du ubesværet kan komme fra rum til rum.

Du skal have forbundet dine rum, så der kommer et flow i haven. Se på, hvad der giver mening og om eksempelvis stier eller andet er relevant for dig.

Skab forskellighed i rummene

Sammenhæng og rød tråd er en god ting, men du skal også sørge for at adskille dine rum. Det kan du eksempelvis gøre ved hjælp af "gulv" og "vægge". Overvej, hvilket gulv du vil have og hvilke vægge samt, hvordan rummene skal adskilles.

Afgrænsningen mellem rummene kan eksempelvis gøres ved at vælge forskellige former for gulvbelægning. Du kan variere mellem træ, fliser, græs eller grus. Fliser bliver varmet op og holder på varmen længe – det kan være relevant til en lille terrasse eller et spisested.

- Det kan være en god idé at benytte sig af grus i eksempelvis indkørslen eller på stier. Grus knaser under fødderne og giver lyd fra sig, når der kommer gæster, pointerer Dorthe Kvist.

Væggene, der opdeler rummene kan være alt lige fra opstammede træer, hække, hegne af pil eller et espalier med klatreplanter og meget andet.

Rum ifølge Dorthe Kvist

Dorthe Kvinst pointerer vigtigheden af at få lov at spise udenfor. Med det danske klima, skal man have en spiseplads, der er nem at komme ud til. Man ved aldrig om det begynder at regne eller om det bliver solrigt. Derfor er det vigtigt at man kan komme nemt og ubesværet ud til en skøn spiseplads.

En anden vigtig ting er et loungeområde.

- Der findes efterhånden vidunderligt mange udendørs loungemøbler, så der er et hav af forskellige muligheder. Det skal være et sted, man kan slappe af og eksempelvis ligge ned eller slænge sig og 'hænge ud', som de unge siger i dag, siger Dorthe Kvist.

- Og så selvfølgelig en køkkenhave, hvor man kan dyrke krydderurter og små lækre ting til køkkenet, tilføjer hun.

Vær ikke bange for græsplænen

Det er en stor misforståelse at folk bare klasker ting op langs hækken og hegnet. Folk er bange for at 'forstyrre' græsplænen i dag. De er bange for at være vovede og bange for, at de en dag for brug for den store tomme græsplæne, siger Dorthe Kvist.

Fejltagelsen sker, når man bliver ved med at udskyde haveprojekterne, fordi man måske lige skal holde den der store havefest, hvor man får brug for at sætte det store 60 personers telt op. Eller fordi ungerne måske gerne vil spille fodbold i haven, når de bliver ældre.

Måske skal man overveje om man virkelig får holdt den havefest, hvor man har brug for det store telt – og måske skal man overveje, om ungerne ikke sagtens kan spille fodbold rundt om en busk eller et bed, påpeger hun.

En ting er sikkert. Du ved først rigtigt, hvad du kan lide og hvor tingene skal være, når du har haft din have i et års tid. Det er først her, du har overblik over, hvor de gode solpletter er, hvor møblerne skal placeres og hvor du har lyst til at tilbringe tid i haven.

Så hvis du ikke har fået holdt havefesten endnu, så få det gjort, hvis du absolut skal have det store telt sat op.

Den lille have egner sig godt til rum

Selvom man har en lille have, skal man ikke tro at det bliver for meget at dele den op i flere rum. Hvis du har to forskellige steder at sætte dig, har du faktisk to forskellige rum. Det er en særligt stor fordel at praktisere rum i den lille have – det får nemlig haven til at syne større.

Vi talte også med Dorthe om, hvordan du generelt skal indrette din have. Få hendes bedste tips og tricks til havestil, takt og tone her.

Dorthe Kvist har skrevet en ny bog om netop dette med titlen "Sådan skaber du rum i din have". Bogen udkommer midt maj, fra forlaget Koustrup & co. – og kan købes i udvalgte boghandlere.

17. marts 2017 Amanda Vejle
Mere om Havedesign

Ny bog guider dig til havedesign med græs

Bogen “Design med græsser” åbner for græssernes forunderlige verden. Hvis du ønsker at sætte større fokus på en af tidens havetrends, kan du her få inspiration til, hvordan du kan designe din have med græs.

Denne robotplæneklipper bor i et smølfehus

I en have på Sydfyn kører en robotplæneklipper ind og ud af stueetagen i eget hus, alt imens musvitter og gråspurve bygger rede på første...

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes...

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambitioner og får en dejlig have her.

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...