Foto: Jyskredskabsrum, XL Byg, Sølund og JM Kiil

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Af: Per Handberg, 12. september 2016

Har du hus og have, så har du også brug for at opbevare alskens redskaber og værktøj, som kan komme til at optage alt for meget plads i carporten eller garagen. Løsningen er selvfølgelig et haveskur, som fås i mange størrelser og udformninger.

Vil du anskaffe dig et haveskur, så begynd med at sætte dig ned og lav en liste over, hvad du gerne vil opbevare i skuret: Plæneklipper, trillebør, håndholdte haveredskaber, potter og pottemuld, diverse værktøj osv. Det bliver hurtigt til en del, så overvej grundigt, hvor stort skuret skal være, så du ikke risikerer at få pladsmangel med det samme.

Og når listen er færdig, så tænk lidt fremad. Var det en idé at bruge skuret som cykelskur også eller som stedet, hvor du opbevarer havemøblerne om vinteren, skal der også være plads til at overvintre æblehøsten og grøntsagerne fra køkkenhaven? Mulighederne er mange, men selvfølgelig kun hvis der er plads nok.

Når det bliver vinter

Hvis du vil bruge skuret til vinteropbevaring af frugt, grønt og sarte blomsterknolde, så skal skuret gøres frostfrit, og det kræver isolering og en vis tæthed i konstruktionen. 

Det er lige omvendt, hvis temperaturen ikke spiller nogen rolle, så er det vigtigt at sikre, at der er rigeligt med ventilation, så der ikke opstår kondens som følge af de hyppige temperatursvingninger, det danske klima byder os.

Hvis du er en habil handyman, så er der intet i vejen for at bygge dit skur selv, for konstruktionen behøver ikke at være specielt kompliceret. I princippet kan du klare dig med fire hjørnestolper og beklædning mellem dem - og så lige to ekstra stolper, så du kan montere en dør i en af siderne. Men start med at lave en målfast tegning, så kan du også danne dig et overblik over, hvad du skal købe af materialer.

Fås i samlesæt

Der er dog mange haveskure på markedet, hvor du får dem leveret som samlesæt, og her kan du sagtens være med, selvom du ikke har stort kørekort til værktøjskassen.

De billigste redskabsskure er lavet af el-galvaniserede stålplader og kan erhverves for et par tusind kroner. Men udvalget er noget større, hvis du vælger et skur af træ. 

Trykimprægneret træ er det billigste og et fint valg til et haveskur, men sørg for at købe NTR-mærket træ, så er du sikker på, at træet har lang holdbarhed og er imprægneret med midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

Hvad må du bygge?

Når det gælder have- og redskabsskure, så er det magiske tal 35 m2 (20 m2 ved rækkehuse). Er skuret under 35 m2, så skal du hverken anmelde byggeriet eller have en byggetilladelse.

Dog skal du være opmærksom på, at hvis du i forvejen har andre småbygninger, så gælder grænsen på de 35 m2 for det samlede areal af småbygningerne.

Du skal selvfølgelig overholde reglerne i forhold til bygningens højde. Skuret må ikke være over 2,5 meter højt. Du kan have to småbygninger på under 10 m2 på din grund uden at de tæller med i bebyggelsesprocenten. Bare husk, at her tæller både haveskure, drivhuse, pavillon og overdækkede terrasser med.

Husk, at lokalplaner og evt. tinglyste servitutter på din grund altid har forrang i forhold til bygningsreglementet, så undersøg om der gælder andre regler, der hvor du bor.

Husk at snakke med forsikringsselskabet

Inden du parkerer din spritnye havetraktor i redskabsrummet, så tag lige en snak med dit forsikringsselskab. Det er en god idé at få skuret registreret hos forsikringsselskabet, så eventuelle skader kan blive dækket. 

Der kan være forskellige regler hos selskaberne, så det er en god idé at få klarhed over, hvordan din indboforsikring dækker evt. tyveri fra redskabsskuret, og om forsikringsselskabet stiller krav til aflåsning af skuret.

Som udgangspunkt dækker de fleste indboforsikringer tyveri af genstande, der er beregnet til udendørs brug, hvis de bliver stjålet fra haveskuret. 

9 gode bud på dit nye haveskur

1. "Mary" - Sølund Huse

Et klassisk skur fra Sølund Huse i nordisk grantræ med imprægneret sokkel. grundarealet er 10.3 m2 og væggene er 2,8 cm tykke. Dør leveres med cylinderlås. Loftshøjden er mellem 188 og 210 cm. Prisen er 17.500 kr. inkl. levering.

2. "Berlin" - JM Kiil

Her er et fikst lille skur, der er nemt at samle. Skuret leveres i elementer, så alle kan være med. Skuret er 2,6 m2 er lavet af trykimprægneret træ og leveres med gulv og underpap til taget. Der medfølger en kraftig lås til dobbeltdøren. 3.495 kr. fra JM Kiil.

3. XL Byg

7,4 m2 plads er der i dette skur fra XL-Byg. Det er med kraftige vægge i 2,8 cm tykke brædder. Skuret bliver leveret som samlesæt. Prisen er 10.499 kr. inkl  levering og underpap. Dog uden gulv.

4. "Model 3" - JM Kiil

Har du brug for god plads er dette skur fra JM Kiil på hele 8,66 m2, så det har mange anvendelsesmuligheder. Skuret er i trykimprægneret træ og leveres med PVC trapezplader som tag. Der medfølger udførlig samlevejledning med billeder, der gør det nemt at samle. Prisen er 8.995 kr. 

5. Jyskredskabsrum

Et rigtigt rummeligt skur fra Jyskredskabsrum. Hele 19,3 m2 med loftshøjde mellem 210 og 220 cm er der at boltre sig på. skuret er bygget i 2,5 cm tyk trykbehandlet træ. leveres med dobbeltdør, ståltag, træ-gulv, vindue og tagrender i aluzink.

Skuret bliver monteret på galvaniserede jordspyd, så træet ikke har jordkontakt. Prisen er 29.999kr. inkl levering og opstilling. Du skal altså ikke selv have værktøjet frem.

6. XL Byg

Her er der god plads i skuret på 10.2 m2. Det er både praktisk og vil pynte i haven. Væggene er 2,8 cm tykke. Prisen er 15.999 kr. inkl. gulv, underpap og levering. Fra XL-Byg.

7. XL Byg

Et fikst lille skur fra XL-Byg på 4,3 m2. Skuret bliver leveret i færdige moduler, så det er nemt at sætte op. Prisen er 4.999 kr. inkl. gulv og underpap.
 

8. "Mia" - Sølund Huse

Skal du bare opbevare haveredskaberne og lidt til, så har Sølund Huse dette lille redskabsrum på 2,2 m2, der kan monteres på et eksisterende hus. Prisen er 4.000 kr. inkl levering.
 

9. Jyskredskabsrum

Et mindre skur fra Jysk redskabsrum. Her er der 13 m2,. Sskuret bliver leveret med tagrender, trægulv og dobbeltdør, og prisen på 25.499 kr. inkluderer levering og opsætning.

Kilder og fotos: Jyskredskabsrum, XL Byg, Sølund, JM Kiil

12. september 2016 Per Handberg
Mere om Havedesign

Ny bog guider dig til havedesign med græs

Bogen “Design med græsser” åbner for græssernes forunderlige verden. Hvis du ønsker at sætte større fokus på en af tidens havetrends, kan du her få inspiration til, hvordan du kan designe din have med græs.

Denne robotplæneklipper bor i et smølfehus

I en have på Sydfyn kører en robotplæneklipper ind og ud af stueetagen i eget hus, alt imens musvitter og gråspurve bygger rede på første...

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes...

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambitioner og får en dejlig have her.

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...