Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Havedesign

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Foto: Jyskredskabsrum, XL Byg, Sølund og JM Kiil

Har du hus og have, så har du også brug for at opbevare alskens redskaber og værktøj, som kan komme til at optage alt for meget plads i carporten eller garagen. Løsningen er selvfølgelig et haveskur, som fås i mange størrelser og udformninger.

Vil du anskaffe dig et haveskur, så begynd med at sætte dig ned og lav en liste over, hvad du gerne vil opbevare i skuret: Plæneklipper, trillebør, håndholdte haveredskaber, potter og pottemuld, diverse værktøj osv. Det bliver hurtigt til en del, så overvej grundigt, hvor stort skuret skal være, så du ikke risikerer at få pladsmangel med det samme.

Og når listen er færdig, så tænk lidt fremad. Var det en idé at bruge skuret som cykelskur også eller som stedet, hvor du opbevarer havemøblerne om vinteren, skal der også være plads til at overvintre æblehøsten og grøntsagerne fra køkkenhaven? Mulighederne er mange, men selvfølgelig kun hvis der er plads nok.

Når det bliver vinter

Hvis du vil bruge skuret til vinteropbevaring af frugt, grønt og sarte blomsterknolde, så skal skuret gøres frostfrit, og det kræver isolering og en vis tæthed i konstruktionen. 

Det er lige omvendt, hvis temperaturen ikke spiller nogen rolle, så er det vigtigt at sikre, at der er rigeligt med ventilation, så der ikke opstår kondens som følge af de hyppige temperatursvingninger, det danske klima byder os.

Hvis du er en habil handyman, så er der intet i vejen for at bygge dit skur selv, for konstruktionen behøver ikke at være specielt kompliceret. I princippet kan du klare dig med fire hjørnestolper og beklædning mellem dem - og så lige to ekstra stolper, så du kan montere en dør i en af siderne. Men start med at lave en målfast tegning, så kan du også danne dig et overblik over, hvad du skal købe af materialer.

Fås i samlesæt

Der er dog mange haveskure på markedet, hvor du får dem leveret som samlesæt, og her kan du sagtens være med, selvom du ikke har stort kørekort til værktøjskassen.

De billigste redskabsskure er lavet af el-galvaniserede stålplader og kan erhverves for et par tusind kroner. Men udvalget er noget større, hvis du vælger et skur af træ. 

Trykimprægneret træ er det billigste og et fint valg til et haveskur, men sørg for at købe NTR-mærket træ, så er du sikker på, at træet har lang holdbarhed og er imprægneret med midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

Hvad må du bygge?

Når det gælder have- og redskabsskure, så er det magiske tal 35 m2 (20 m2 ved rækkehuse). Er skuret under 35 m2, så skal du hverken anmelde byggeriet eller have en byggetilladelse.

Dog skal du være opmærksom på, at hvis du i forvejen har andre småbygninger, så gælder grænsen på de 35 m2 for det samlede areal af småbygningerne.

Du skal selvfølgelig overholde reglerne i forhold til bygningens højde. Skuret må ikke være over 2,5 meter højt. Du kan have to småbygninger på under 10 m2 på din grund uden at de tæller med i bebyggelsesprocenten. Bare husk, at her tæller både haveskure, drivhuse, pavillon og overdækkede terrasser med.

Husk, at lokalplaner og evt. tinglyste servitutter på din grund altid har forrang i forhold til bygningsreglementet, så undersøg om der gælder andre regler, der hvor du bor.

Husk at snakke med forsikringsselskabet

Inden du parkerer din spritnye havetraktor i redskabsrummet, så tag lige en snak med dit forsikringsselskab. Det er en god idé at få skuret registreret hos forsikringsselskabet, så eventuelle skader kan blive dækket. 

Der kan være forskellige regler hos selskaberne, så det er en god idé at få klarhed over, hvordan din indboforsikring dækker evt. tyveri fra redskabsskuret, og om forsikringsselskabet stiller krav til aflåsning af skuret.

Som udgangspunkt dækker de fleste indboforsikringer tyveri af genstande, der er beregnet til udendørs brug, hvis de bliver stjålet fra haveskuret. 

9 gode bud på dit nye haveskur

1. "Mary" - Sølund Huse

Et klassisk skur fra Sølund Huse i nordisk grantræ med imprægneret sokkel. grundarealet er 10.3 m2 og væggene er 2,8 cm tykke. Dør leveres med cylinderlås. Loftshøjden er mellem 188 og 210 cm. Prisen er 17.500 kr. inkl. levering.

2. "Berlin" - JM Kiil

Her er et fikst lille skur, der er nemt at samle. Skuret leveres i elementer, så alle kan være med. Skuret er 2,6 m2 er lavet af trykimprægneret træ og leveres med gulv og underpap til taget. Der medfølger en kraftig lås til dobbeltdøren. 3.495 kr. fra JM Kiil.

3. XL Byg

7,4 m2 plads er der i dette skur fra XL-Byg. Det er med kraftige vægge i 2,8 cm tykke brædder. Skuret bliver leveret som samlesæt. Prisen er 10.499 kr. inkl  levering og underpap. Dog uden gulv.

4. "Model 3" - JM Kiil

Har du brug for god plads er dette skur fra JM Kiil på hele 8,66 m2, så det har mange anvendelsesmuligheder. Skuret er i trykimprægneret træ og leveres med PVC trapezplader som tag. Der medfølger udførlig samlevejledning med billeder, der gør det nemt at samle. Prisen er 8.995 kr. 

5. Jyskredskabsrum

Et rigtigt rummeligt skur fra Jyskredskabsrum. Hele 19,3 m2 med loftshøjde mellem 210 og 220 cm er der at boltre sig på. skuret er bygget i 2,5 cm tyk trykbehandlet træ. leveres med dobbeltdør, ståltag, træ-gulv, vindue og tagrender i aluzink.

Skuret bliver monteret på galvaniserede jordspyd, så træet ikke har jordkontakt. Prisen er 29.999kr. inkl levering og opstilling. Du skal altså ikke selv have værktøjet frem.

6. XL Byg

Her er der god plads i skuret på 10.2 m2. Det er både praktisk og vil pynte i haven. Væggene er 2,8 cm tykke. Prisen er 15.999 kr. inkl. gulv, underpap og levering. Fra XL-Byg.

7. XL Byg

Et fikst lille skur fra XL-Byg på 4,3 m2. Skuret bliver leveret i færdige moduler, så det er nemt at sætte op. Prisen er 4.999 kr. inkl. gulv og underpap.
 

8. "Mia" - Sølund Huse

Skal du bare opbevare haveredskaberne og lidt til, så har Sølund Huse dette lille redskabsrum på 2,2 m2, der kan monteres på et eksisterende hus. Prisen er 4.000 kr. inkl levering.
 

9. Jyskredskabsrum

Et mindre skur fra Jysk redskabsrum. Her er der 13 m2,. Sskuret bliver leveret med tagrender, trægulv og dobbeltdør, og prisen på 25.499 kr. inkluderer levering og opsætning.

Kilder og fotos: Jyskredskabsrum, XL Byg, Sølund, JM Kiil

12. september 2016
Mere om Havedesign

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Havedesign Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

Havedesign En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Sådan rammer du din have ind

Havedesign Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Sådan skaber du rum i haven

Havedesign Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Sådan skal du style din have i 2017

Havedesign Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Havedesign Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Denne familie har mumitrolde i haven

Havedesign I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det helt selv.

Et super elegant bålsted

Havedesign Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Skab læ i haven

Havedesign Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren.

Indret den lille have

Havedesign Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

Opstammede og styltede træer kan forme haven smukt

Havedesign Opstammede træer og hække giver mulighed for at inddele og forme haven, samtidig med, at her stadig er et luftigt design. Traditionen stamme...

Design din have med potter, dåser og krukker

Havedesign Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Havedesign Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Havedesign Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Havedesign Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.