Hvid fingerbøl, kuglebuksbom og storkenæb vil give hygge på terrassen.
Hvid fingerbøl, kuglebuksbom og storkenæb vil give hygge på terrassen. Foto: Tove Hede, Haveplaner, tlf. 40 59 40 53"

Sådan anlægger du en flot have helt fra bunden

Når familien har taget det splinternye hus i besiddelse, er der endnu en drøm, der gerne skal gå i opfyldelse: En dejlig have, men kigger man ud af vinduerne, har den drøm mest karakter af mareridt, og forvandlingsprojektet ser umiddelbart temmelig uoverskueligt ud.

Find de naturlige ganglinjer

I første omgang gælder det om at skabe de rammer, der gør det muligt at realisere havedrømmene. Det er ikke det sjoveste arbejde i verden, men mens der ryddes op efter byggeriet, tager havedrømmene form. Man får en fornemmelse for sin nye grund, og det viser sig hurtigt, hvor de naturlige ganglinjer går. Dem er det en god idé at tage hensyn til, når du anlægger havegange.

Tag ukrudt i opløbet

Vurdér om jorden er kørt meget sammen af store maskiner. I så fald skal den løsnes i dybden, og det kræver professionel assistance. Hvis der er en ting, der er stensikkert, så er det, at ukrudtet vil myldre frem af den jomfruelige havejord. Det lyder mærkeligt, men et græstæppe kan faktisk være en hjælp i denne fase. Så græs i den del af haven, hvor du endnu ikke har planlagt bede osv. Græsset er til at fjerne, når du ved, hvordan resten af haven skal anlægges.

Hvad skal haven bruges til

Planlægningsarbejdet er straks sjovere end oprydningen. Lav en brainstorming, før du går konkret i gang. Hvad er det, haven skal bruges til? Daseliv? Fodbold? Hvordan ser den have ud, der dukker op for det indre øje? Skriv tankerne ned, og brug dem som udgangspunkt, når du anlægger haven.

Start med terrassen

Det er en god idé at begynde med at anlægge en terrasse og en lægivende beplantning rundt om den. I det hele taget er det en god idé at anlægge haven i etaper. Det gør projektet overskueligt. Begynd tættest på huset, og arbejd dig langsomt ud i hjørnerne. Tænk på verdenshjørnerne og på lys og skygge.

Siddepladser forskellige steder

Det er en god idé at etablere siddepladser flere forskellige steder rundt om i haven. Med terrasserne plottet ind på haveplanen, har du et udgangspunkt for at planlægge stiforløb og bede omkring siddepladserne, så der opstår rum i haven. Dermed får du skabt afgrænsede bede, der er overskuelige at passe.

De rigtige planter

Foto: Lotte BjarkePlantevalget er et spørgsmål om smag og behag, men også om de forhold, haven har at byde på. Vælg skyggetålende planter til husets nordside og planter, der klarer sol og tørke til sydsiden. Planter går ikke på kompromis med deres behov. Undgå sarte planter, indtil hækken giver læ.
10. marts 2009
Mere om Havedesign

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambitioner og får en dejlig have her.

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Denne vilde havetrend er mega populær lige nu

Det er slut med lige linjer og tætklippede kanter. Se hvilken megatrend Haveselskabet kalder den hotteste lige nu.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og billigt kan lave din egen.

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i...

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor meget der kan blive plads til. Det viser ny havebog, der guider til, hvordan du kan indrette dine udendørs kvadratmeter præcis, som du drømmer om - på trods af størrelsen.

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din...

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.