Flotte mørke vindruer klar til at blive plukket. Og nej, vinstokkene står ikke i Sydfrankrig, men i en parcelhushave i Danmark.
Flotte mørke vindruer klar til at blive plukket. Og nej, vinstokkene står ikke i Sydfrankrig, men i en parcelhushave i Danmark.

Parcelhushaven er omdannet til en vinmark

Det begyndte med et par vinstokke og er nu professionel produktion af rød- og hvidvin. Henning og Berit har i dag omdannet deres have til en vinmark. Hvis du har lyst til at gøre dem kunsten efter, så er det bare at kaste sig ud i det!


160 liter egenproduceret vin på et år

7 flasker hjemmelavet vin – så mange blev det til det første år, hvor Henning og Berit Jensen høstede druer fra deres egen vinmark i parcelhushaven. Sidste år blev det til 160 liter rødvin og hvidvin.

Vælg druesorter, der passer til det danske klima

Du skal købe druesorter, der egner sig til det danske klima. Klimaet kan stadig være en barsk omgang for druerne, og derfor er det en god idé at plante mere end én sort, fordi sorterne reagerer forskelligt på sol og kulde.

Vælg ameikanask og undgå vinrodlusen

Vælg en vinplante, der enten er krydset med en amerikansk sort eller podet på en amerikansk rod, for at undgå skadedyret vinrodlusen. Lusen ødelagde alle Europas vinmarker tilbage i 1800-tallet, men den angriber ikke de amerikanske sorter.

Vil du dyrke økologisk eller sprøjte druerne?
Når du vælger sort, så tænk også over, hvor meget du har lyst til at skulle sprøjte. Nogle sorter får meget nemt meldug og skal sprøjtes kemisk, mens andre er mere modstandsdygtige og er nemmere at dyrke økologisk.

Haven inddraget til vinmarker
  Foto: Henning Jensen
  Vinmarken i parcelhushaven da den var ung – i dag er rækkerne tætte.

I dag står 50 vinstokke på snorlige rækker og fylder det meste af Henning og Berits have. Før var der en ganske almindelig græsplæne. Også haven ved deres sommerhus er omdannet til vinmark med 85 stokke.

Vinsmagning førte til vinproduktion
Henning og Berit ville have et projekt, de kunne forberede til deres liv som efterlønnere, endte det med, at de kom hjem fra vinsmagning med et par vinplanter, som de plantede i haven. Og året efter blev der købt stort ind af vinstokke.

Forarbejdet tog tre år
  Foto: Henning Jensen
  Flaskerne er fra Henning og Berits produktion, som går under navnet “Jusjong Vinhus”.

Efter et stort forarbejde med plantning og opbinding til espalier og tålmodig venten i tre år, høstede parret forsigtig de første druer. Druerne skal være rigtig modne, når du plukker dem. De er modne, når deres sukkerindhold er højt. I fagsprog bliver det målt i enheden oechsle.

Vindyrkning er hårdt arbejde
Og når tiden er inde, er der masser af arbejde til Henning og Berit. Når druerne er plukket, skal stilkene pilles af – på samtlige 350 kg druer. De første par år gjorde de det i hånden, men nu har de investeret i en stor maskine, der klarer jobbet i løbet af ingen tid.

Kræver flere investeringer end vinstokke
De har også investeret i glasballoner, fræser (til at holde ukrudtet mellem rækkerne væk), espalier, træfade, vinpresse, maskine til at sætte korkprop i de færdige vinflasker og meget andet.

Vinplanterne er den mindste udgift
  Foto: Henning Jensen
  Berit plukker vindruer. Sidste år blev det til 350 kg.

I alt er det løbet op i små 20.000 kr., men du kan godt komme i gang med vinproduktion for halvdelen. Selve vinplanterne er den mindste udgift – du kan typisk få en plante til omkring 35 kr. per plante.

Hvad kræver en vinplante af varme?
En vinplante i Danmark skal helst have minimum 800 graddage i vækstsæsonen for at modne druerne tilstrækkligt.

Hvad er en graddag?

I forbindelse med vindyrkning er en graddag summen af døgnmiddelværdien af udetemperaturen minus 10 grader. Dvs.

  • 1 graddag = døgnmiddeltemperatur på 11 grader.
  • 10 graddage = en dag med 21 grader i døgnmiddeltemperatur.

Du skal holde øje med vinproduktionen hele tiden
Vinproduktionen strækker sig over adskillige måneder og består af flere gæringer. Undervejs skal du holde nøje øje med processen – og bl.a. tilsætte enzymer og sørge for, at vinen ikke bliver iltet.

Øv gærprocessen på æbler
Henning øvede sig på selve processen ved at gære æbler de første par år, hvor vinplanterne alligevel ikke kunne høstes.
Læs også: fra små og billige vinkøleskab til cru-køleskabe
21. marts 2011
Mere om Havedesign

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Sådan skal du style din have i 2017

Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Skab læ i haven

Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren. 

Indret den lille have

Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.