Flotte mørke vindruer klar til at blive plukket. Og nej, vinstokkene står ikke i Sydfrankrig, men i en parcelhushave i Danmark.
Flotte mørke vindruer klar til at blive plukket. Og nej, vinstokkene står ikke i Sydfrankrig, men i en parcelhushave i Danmark.

Parcelhushaven er omdannet til en vinmark

Det begyndte med et par vinstokke og er nu professionel produktion af rød- og hvidvin. Henning og Berit har i dag omdannet deres have til en vinmark. Hvis du har lyst til at gøre dem kunsten efter, så er det bare at kaste sig ud i det!


160 liter egenproduceret vin på et år

7 flasker hjemmelavet vin – så mange blev det til det første år, hvor Henning og Berit Jensen høstede druer fra deres egen vinmark i parcelhushaven. Sidste år blev det til 160 liter rødvin og hvidvin.

Vælg druesorter, der passer til det danske klima

Du skal købe druesorter, der egner sig til det danske klima. Klimaet kan stadig være en barsk omgang for druerne, og derfor er det en god idé at plante mere end én sort, fordi sorterne reagerer forskelligt på sol og kulde.

Vælg ameikanask og undgå vinrodlusen

Vælg en vinplante, der enten er krydset med en amerikansk sort eller podet på en amerikansk rod, for at undgå skadedyret vinrodlusen. Lusen ødelagde alle Europas vinmarker tilbage i 1800-tallet, men den angriber ikke de amerikanske sorter.

Vil du dyrke økologisk eller sprøjte druerne?
Når du vælger sort, så tænk også over, hvor meget du har lyst til at skulle sprøjte. Nogle sorter får meget nemt meldug og skal sprøjtes kemisk, mens andre er mere modstandsdygtige og er nemmere at dyrke økologisk.

Haven inddraget til vinmarker
  Foto: Henning Jensen
  Vinmarken i parcelhushaven da den var ung – i dag er rækkerne tætte.

I dag står 50 vinstokke på snorlige rækker og fylder det meste af Henning og Berits have. Før var der en ganske almindelig græsplæne. Også haven ved deres sommerhus er omdannet til vinmark med 85 stokke.

Vinsmagning førte til vinproduktion
Henning og Berit ville have et projekt, de kunne forberede til deres liv som efterlønnere, endte det med, at de kom hjem fra vinsmagning med et par vinplanter, som de plantede i haven. Og året efter blev der købt stort ind af vinstokke.

Forarbejdet tog tre år
  Foto: Henning Jensen
  Flaskerne er fra Henning og Berits produktion, som går under navnet “Jusjong Vinhus”.

Efter et stort forarbejde med plantning og opbinding til espalier og tålmodig venten i tre år, høstede parret forsigtig de første druer. Druerne skal være rigtig modne, når du plukker dem. De er modne, når deres sukkerindhold er højt. I fagsprog bliver det målt i enheden oechsle.

Vindyrkning er hårdt arbejde
Og når tiden er inde, er der masser af arbejde til Henning og Berit. Når druerne er plukket, skal stilkene pilles af – på samtlige 350 kg druer. De første par år gjorde de det i hånden, men nu har de investeret i en stor maskine, der klarer jobbet i løbet af ingen tid.

Kræver flere investeringer end vinstokke
De har også investeret i glasballoner, fræser (til at holde ukrudtet mellem rækkerne væk), espalier, træfade, vinpresse, maskine til at sætte korkprop i de færdige vinflasker og meget andet.

Vinplanterne er den mindste udgift
  Foto: Henning Jensen
  Berit plukker vindruer. Sidste år blev det til 350 kg.

I alt er det løbet op i små 20.000 kr., men du kan godt komme i gang med vinproduktion for halvdelen. Selve vinplanterne er den mindste udgift – du kan typisk få en plante til omkring 35 kr. per plante.

Hvad kræver en vinplante af varme?
En vinplante i Danmark skal helst have minimum 800 graddage i vækstsæsonen for at modne druerne tilstrækkligt.

Hvad er en graddag?

I forbindelse med vindyrkning er en graddag summen af døgnmiddelværdien af udetemperaturen minus 10 grader. Dvs.

  • 1 graddag = døgnmiddeltemperatur på 11 grader.
  • 10 graddage = en dag med 21 grader i døgnmiddeltemperatur.

Du skal holde øje med vinproduktionen hele tiden
Vinproduktionen strækker sig over adskillige måneder og består af flere gæringer. Undervejs skal du holde nøje øje med processen – og bl.a. tilsætte enzymer og sørge for, at vinen ikke bliver iltet.

Øv gærprocessen på æbler
Henning øvede sig på selve processen ved at gære æbler de første par år, hvor vinplanterne alligevel ikke kunne høstes.
Læs også: fra små og billige vinkøleskab til cru-køleskabe
21. marts 2011
Mere om Havedesign

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt godt til havelivet løber af stablen i denne weekend fra den 20.-23. Juni.

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle...

Denne vilde havetrend er mega populær lige nu

Det er slut med lige linjer og tætklippede kanter. Se hvilken megatrend Haveselskabet kalder den hotteste lige nu.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med på besøg i denne charmerende have på blot 360 kvadratmeter, og få Claus Dalbys 10 gode idéer til den lille have.

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i...

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt for den lille familie, men da de fik en havearkitekt ind over, fik de både opfyldt alle deres havedrømme og fik en meget større haveglæde. Bliv inspireret af den lille have her. 

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Sådan lægger du den perfekte plan for din have

Med en god haveplan kan du let planlægge dig til en smuk og spændende have. Vi giver dig haveekspertens bedste råd til, hvordan du bærer...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning på en hverdag. Vi giver inspiration til det ultimative hyggerum. 

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.