Opstamning af træer giver hurtigt luft og lys til en gammel og tilgroet have.
Opstamning af træer giver hurtigt luft og lys til en gammel og tilgroet have. Foto: Lotte Bjarke

Sådan får du nyt liv i gammel have

Når man overtager en gammel have, overtager man samtidig den tidligere indehavers møblement: Havens træer og buske, der er valgt og placeret efter forgængerens smag. Se hvordan du skaber nyt liv her. 

Af: Lotte Bjarke, 10. marts 2009


Når bevoksningen er for tæt

Ofte er gamle haver temmelig tilgroede. Måske har den tid­ligere ejer selv plantet træer og buske og har ikke nænnet at tynde ud. Måske har han slet ikke opdaget det, der for den nye ejer er helt tydeligt: Bevoksningen er blevet for tæt, og haven mangler lys og luft og nytænkning.

Før du går i gang

Men før du går i gang med motorsav og ørnenæb, så stop en halv. Haven er nok tilgroet, men omvendt er den også fyldt med planter, der har været årtier om at nå den nuværende størrelse.

Det er mange år om at komme igen

Hvis du fælder det hele og begynder forfra, varer det på ny årtier, før du har en frodig og stemningsfuld have. Derfor betaler det sig at gå nænsomt til værks og finde frem til de elementer i haven, der kan genbruges.

Fjern først døde træer

Begynd med at rydde op. Fjern døde træer og buske. Det kan i sig selv give lidt ekstra luft. Er der en busk, der helt tydeligt står i vejen, kan den selvfølgelig også fjernes.

Kend din have

Derefter er det en god idé at holde en lang pause.
Du bør faktisk ikke fortsætte, før du har haft haven i et år. Før ved du ikke, hvad den virkelig har at byde på. Forårets løgvækster, sommerens stauder, efterårets høstfarver og de stedsegrønne buskes betydning for haven i vinterhalvåret kan du ikke vurdere uden for sæsonerne.

Lær din nye have at kende

Så lad tiden gå, og lær din nye have at kende. Det er en god idé at føre dagbog over, hvad der dukker op af overraskelser. Notér, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Farver, former og fuglereder. Det giver et godt grundlag for at planlægge din videre fremfærd. Når året er omme, har du også opdaget, hvor havens gode kroge er. Tag udgangspunkt i dem, når du renoverer haven.

Foryngelseskur

En god vej til at forynge haven er at gå i gang med saksen. Stedsegrønne træer og ældre buske kan helt ændre karakter, hvis de stammes op. En enkel proces, der går ud på at klippe de nederste grene af helt inde ved stammen. Resultatet kan blive overraskende godt, og samtidig får du plads til at plante nyt under de “nye” træer.

Fjern de ældste grene

I det hele taget er saksen vigtig, når haven skal forynges. Ældre, sammenfiltrede buske bliver som unge igen, hvis nogle af de ældste grene fjernes ved grunden. Det giver luft i busken og plads til nyvækst.

Undertrykte stauder

Måske dukker der glemte, undertrykte stauder frem af jorden, når lyset kan komme igennem igen. Under alle omstændigheder er det en god idé at få has på den gamle have i etaper. Lav et projekt ad gangen, så du ikke går i stå undervejs.

Ukrudten har bredt sig

Problemet med ældre haver er typisk, at planterne er plantet for tæt, så de er groet ind i hinanden, og stærke vækster har fortrængt eller undertrykt de knapt så stærke. Samtidig har der etableret sig hårdnakket ukrudt mellem planterne, fordi det er umuligt at komme ind og luge.

Grav bevaringsværdige stauder op

Hvis bedene er fyldt med ukrudt, er det en god idé at grave bevaringsværdige stauder op og plante dem i et karantæne-bed, mens det gamle staudebed renses. Stauderne skal ikke plantes igen, før bedet er helt fri for ukrudt. En proces, der kan tage sin tid, så lad være med at gå i krig med for store arealer ad gangen.

Førstehjælp til plænen

Græsplænen har det svært i en gammel, tilgroet og skyggefuld have, hvor mosset har gode vækstbetingelser. Det hjælper, når du begynder at tynde ud i beplantningen, men en forårskur hjælper endnu mere. Riv plænen godt igennem med en mosrive, og giv derefter luft til rødderne ved at stikke en greb lodret i jorden med jævne mellemrum.

Rum til afslapning

I takt med at du arbejder dig gennem haven, opstår der nye muligheder for at skabe hyggelige rum og kroge. Udnyt mulighederne til at etablere små terrasser og siddepladser til hygge og afslapning.

Til fest eller eftertanke

Du får meget mere glæde af din have, når du kan vælge mellem flere steder at slå dig ned alt efter vejr, vind og humør. Den ene dag er solskin værd at flytte efter, den næste er det måske en skyggefuld plads, der er mest tiltrækkende. Den ene dag er du til fest og selskab, den anden til ensomhed og eftertanke.

Bevar frugttræerne

Gamle frugttræer kan se miserable ud ved første øjekast. Men som regel kan man beskære træet, så det igen bliver smukt. Fjern først døde grene helt ved basis og derpå grene, der går på tværs af kronen. Dernæst kan du tynde ud i tætte grenpartier og rette op på kronens facon. Frugttræer giver ikke alene frugt, de er også utroligt smukke i blomstringstiden.

Hold en pause

Tag en pause på et år efter den første grove oprydning i haven. Følg planternes og blomsternes udvikling i løbet af året, så du ved, hvilke du skal bevare, og hvilke du kan fjerne uden at miste noget.
10. marts 2009 Lotte Bjarke
Mere om Havedesign

Ny bog guider dig til havedesign med græs

Bogen “Design med græsser” åbner for græssernes forunderlige verden. Hvis du ønsker at sætte større fokus på en af tidens havetrends, kan du her få inspiration til, hvordan du kan designe din have med græs.

Denne robotplæneklipper bor i et smølfehus

I en have på Sydfyn kører en robotplæneklipper ind og ud af stueetagen i eget hus, alt imens musvitter og gråspurve bygger rede på første...

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes...

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambitioner og får en dejlig have her.

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.