Opstamning af træer giver hurtigt luft og lys til en gammel og tilgroet have.
Opstamning af træer giver hurtigt luft og lys til en gammel og tilgroet have. Foto: Lotte Bjarke

Nyt liv i gammel have

Havedesign

Når man overtager en gammel have, overtager man samtidig den tidligere indehavers møblement: Havens træer og buske, der er valgt og placeret efter forgængerens smag.


Når bevoksningen er for tæt
Ofte er gamle haver temmelig tilgroede. Måske har den tid­ligere ejer selv plantet træer og buske og har ikke nænnet at tynde ud. Måske har han slet ikke opdaget det, der for den nye ejer er helt tydeligt: Bevoksningen er blevet for tæt, og haven mangler lys og luft og nytænkning.

Før du går i gang
Men før du går i gang med motorsav og ørnenæb, så stop en halv. Haven er nok tilgroet, men omvendt er den også fyldt med planter, der har været årtier om at nå den nuværende størrelse.

Det er mange år om at komme igen
Hvis du fælder det hele og begynder forfra, varer det på ny årtier, før du har en frodig og stemningsfuld have. Derfor betaler det sig at gå nænsomt til værks og finde frem til de elementer i haven, der kan genbruges.

Fjern først døde træer
Begynd med at rydde op. Fjern døde træer og buske. Det kan i sig selv give lidt ekstra luft. Er der en busk, der helt tydeligt står i vejen, kan den selvfølgelig også fjernes.

Kend din have

Derefter er det en god idé at holde en lang pause.
Du bør faktisk ikke fortsætte, før du har haft haven i et år. Før ved du ikke, hvad den virkelig har at byde på. Forårets løgvækster, sommerens stauder, efterårets høstfarver og de stedsegrønne buskes betydning for haven i vinterhalvåret kan du ikke vurdere uden for sæsonerne.

Lær din nye have at kende
Så lad tiden gå, og lær din nye have at kende. Det er en god idé at føre dagbog over, hvad der dukker op af overraskelser. Notér, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Farver, former og fuglereder. Det giver et godt grundlag for at planlægge din videre fremfærd. Når året er omme, har du også opdaget, hvor havens gode kroge er. Tag udgangspunkt i dem, når du renoverer haven.

Foryngelseskur
En god vej til at forynge haven er at gå i gang med saksen. Stedsegrønne træer og ældre buske kan helt ændre karakter, hvis de stammes op. En enkel proces, der går ud på at klippe de nederste grene af helt inde ved stammen. Resultatet kan blive overraskende godt, og samtidig får du plads til at plante nyt under de “nye” træer.

Fjern de ældste grene
I det hele taget er saksen vigtig, når haven skal forynges. Ældre, sammenfiltrede buske bliver som unge igen, hvis nogle af de ældste grene fjernes ved grunden. Det giver luft i busken og plads til nyvækst.

Undertrykte stauder
Måske dukker der glemte, undertrykte stauder frem af jorden, når lyset kan komme igennem igen. Under alle omstændigheder er det en god idé at få has på den gamle have i etaper. Lav et projekt ad gangen, så du ikke går i stå undervejs.

Ukrudten har bredt sig
Problemet med ældre haver er typisk, at planterne er plantet for tæt, så de er groet ind i hinanden, og stærke vækster har fortrængt eller undertrykt de knapt så stærke. Samtidig har der etableret sig hårdnakket ukrudt mellem planterne, fordi det er umuligt at komme ind og luge.

Grav bevaringsværdige stauder op
Hvis bedene er fyldt med ukrudt, er det en god idé at grave bevaringsværdige stauder op og plante dem i et karantæne-bed, mens det gamle staudebed renses. Stauderne skal ikke plantes igen, før bedet er helt fri for ukrudt. En proces, der kan tage sin tid, så lad være med at gå i krig med for store arealer ad gangen.

Førstehjælp til plænen
Foto: Prodana, tlf. 63 17 16 00Græsplænen har det svært i en gammel, tilgroet og skyggefuld have, hvor mosset har gode vækstbetingelser. Det hjælper, når du begynder at tynde ud i beplantningen, men en forårskur hjælper endnu mere. Riv plænen godt igennem med en mosrive, og giv derefter luft til rødderne ved at stikke en greb lodret i jorden med jævne mellemrum.

Rum til afslapning
I takt med at du arbejder dig gennem haven, opstår der nye muligheder for at skabe hyggelige rum og kroge. Udnyt mulighederne til at etablere små terrasser og siddepladser til hygge og afslapning.

Til fest eller eftertanke
Du får meget mere glæde af din have, når du kan vælge mellem flere steder at slå dig ned alt efter vejr, vind og humør. Den ene dag er solskin værd at flytte efter, den næste er det måske en skyggefuld plads, der er mest tiltrækkende. Den ene dag er du til fest og selskab, den anden til ensomhed og eftertanke.

Bevar frugttræerne
Gamle frugttræer kan se miserable ud ved første øjekast. Men som regel kan man beskære træet, så det igen bliver smukt. Fjern først døde grene helt ved basis og derpå grene, der går på tværs af kronen. Dernæst kan du tynde ud i tætte grenpartier og rette op på kronens facon. Frugttræer giver ikke alene frugt, de er også utroligt smukke i blomstringstiden.

Hold en pause

Tag en pause på et år efter den første grove oprydning i haven. Følg planternes og blomsternes udvikling i løbet af året, så du ved, hvilke du skal bevare, og hvilke du kan fjerne uden at miste noget.
10. marts 2009
Mere om Havedesign

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Havedesign Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

Havedesign En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Sådan rammer du din have ind

Havedesign Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Sådan skaber du rum i haven

Havedesign Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Sådan skal du style din have i 2017

Havedesign Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Havedesign Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Havedesign Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

Havedesign I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Et super elegant bålsted

Havedesign Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Skab læ i haven

Havedesign Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren. 

Indret den lille have

Havedesign Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

Design din have med potter, dåser og krukker

Havedesign Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Havedesign Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Havedesign Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Havedesign Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.