Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt for den lille familie, men da de fik en havearkitekt ind over, fik de både opfyldt alle deres havedrømme og fik en meget større haveglæde. Bliv inspireret af den lille have her. 

Mange haveejere har i dag små haver med få kvadratmeter til at udleve store havedrømme på. Heldigvis kan man komme langt med lidt god planlægning. Det viser havejournalisten Nina Ewald i den nye havebog, Den store bog om små haver.

Her besøger hun 13 fantastiske og forskellige små haver og guider til, hvordan man på bedste vis kan indrette en lille have efter familiens drømme og behov. Se med her, hvor hun er på besøg i en lille dansk villahave, der med sine små 276 kvadratmeter er indrettet med plads til hele familien.

Familien i haven

Familien bag haven består af Lotte og Carsten samt deres to teenagebørn Mikkel og Ida. Både Lotte og Carsten er meget begejstrede for have. Hendes interesse stammer fra forældrene, som har et nedlagt landbrug med en parklignende prydhave og en stor urtehave. Han har også haveinteresse med i bagagen fra sin far, som havde en rododendronhave.  

Havens start

Familien flyttede hertil i 1997. Da Lotte og Carsten overtog haven, var der stakit rundt langs hele grunden, men ingen låge mod gaden. Der var et gammelt das samt støbte betonplader foran huset, og i baghaven en uægte jasmin, en syren, en kirsebærkornel og en forsytia ved det sydvendte skel. Græsplæne i resten.

Huset ligger i et kvarter nær vandet og blandt oprindeligt mange tofamiliers arbejderhuse. Det er fra 1908, og haven har formodentlig i sin tid været en nødvendig nyttehave. Derfor syntes Lotte, at en cottagehave ville passe godt.

Haven tager form

Efter indflytningen begyndte haven at udvikle sig. Det startede med bede langs stakittet mod nord og vest, som stille og roligt blev fyldt op med planter fra Lottes forældres have. Så gik der nogle år med legehus, huler, trampolin og en terrasse med sandkasse, mens prydhaven mest bestod af krukker på terrassen ved huset. I 2004 blev der lagt en ny belægning, i 2011 blev der bygget drivhus, og i 2015 blev der indrettet en krukkearbejdsplads. I vinteren 2016 røg trampolinen ud. Dér hvor den havde stået, kom en cirkel med stenmel til syne. Her blev der anlagt et cirkelformet højbed, som i dag udgør køkken- og urtehaven. 

Potteafdelingen er et sted, som stod højt på Lottes ønskeseddel, og som holdt sit indtog i haven for nogle år siden. Det var et af de områder, som skulle bibeholdes, da havearkitekt Hanne Lynge Jacobsen tegnede den nye haveplan. Arbejdsbordene er bygget af treller og letbetonblokke.

Hjælp fra en havearkitekt

Drivhuset bruges også om vinteren, hvor der tændes op i koksovnen. Turene frem og tilbage hertil gav et mudret gangareal i den daværende græsplæne, og derfor anlagde parret en egentlig sti. Denne sti passede imidlertid ikke særlig godt ind i den lille have, og selvom Lotte og Carsten hidtil havde været ganske tilfredse med deres egne gode idéer, kunne de ikke rigtig komme videre.

I marts 2016, da Lotte og Carsten var kørt fast i alle deres ønsker, krav og muligheder, besluttede de at kontakte en havearkitekt. Valget faldt på Hanne Lynge Jacobsen.

Ingen spildplads

Hun udtrykte netop det, som parret selv havde konstateret – at der ikke må være spildplads i en lille have. Alle kvadratmeter skal udnyttes.

Ønsker

  • Plads til at opbevare alle de fornødenheder, der hører en børnefamilie med større børn til: cykler, knallerter, haveredskaber og -tilbehør.
  • Mulighed for grill og afslapning.
  • Et tørrestativ med plads omkring, så tøjet også kan være der, når det fylder godt i vinden.
  • En have, der skal være overskuelig at overkomme, for begge arbejder fuldtids.

Problemer og udfordringer 

  • For at komme frem og tilbage til arbejdsskuret, hvor redskaber, cykler, knallerter mv. opbevares, skal man krydse over grunden.
  • Grunden skråner lidt, så vandet løber fra i den ene ende, når der vandes.
  • Der er for lidt plads.

Opbevaringsplads

I en familie med store børn er der behov for opbevaringsplads til cykler, knallerter, haveredskaber mv. Det meste havde plads i det store skur, men det betød, at man skulle passere gennem haven for at komme frem og tilbage. Det var et problem, som skulle løses. Samtidig var der også et stort ønske om at kunne grille og spise ude og i det hele taget nyde årstiderne i den vestvendte have. Endelig skulle alle de planter, som var samlet over de sidste 15 år, tænkes ind.

Det blev et samspil mellem de eksisterende, velfungerende elementer i haven og de nye tiltag. Således var familien godt tilfreds med den eksisterende terrasse ved huset, drivhuset, arbejdspladsen til krukker og den nyligt placerede ’runde’ køkken-have. 

I dag er græsplænen fjernet og erstattet med en flisebelægning omkring et antal mindre bede. Samlet set består havens belægning af et smukt miks af fliser, beton- og chaussésten. Nogle steder er der smalle gange, mens området omkring bedene andre steder vider sig ud til større og mindre åbne pladser.

Oppe fra husets første sal er der et godt vue ned over haven. På trods af dens beskedne størrelse er der blevet plads til rigtig meget, både værksted, opbevaringsskur, køkkenhave, drivhus, pavillon, terrasse og staudebed.

Frodighed og biodiversitet

Bedene bugner af overdådige planter og blomster, køkkenhaven er fyldt med urter, frugt og grøntsager, der er skyggende (frugt)træer her og der, og terrasseområdet er blevet en lun og dejlig plads, hvor familien kan grille, spise ude og nyde årstiderne fra tidligt forår til hen på efteråret. 

Ikke mindst de blomstrende bede er til stor glæde for Lotte. Selv her i den lille have er der skabt fine betingelser for biodiversiteten. Sommerfugle, mariehøns, humlebier og andre insekter flokkes om de mange forskellige blomster. Haven er tillige fyldt med krukker, der kan flyttes omkring, og det gør, at Lotte indimellem kan give det hele et nyt udtryk. Med en stram haveplan kan det være svært at ændre noget, men det behov opfylder krukkerne, selvom Lotte engang imellem drømmer om en have med dobbelt så megen plads.

Løsninger og idéer

  • Der er espalier på stakittet hele vejen rundt om haven, så klematis og roser kan vokse opad.Rundt omkring i haven er der tillige hjemmelavede espalierer af rionet til klematis, ærteblomster, klokkeranker m.fl. De skaber højde og rum.
  • Oppe ved huset er der et større terrasseområde omkring nedgangen til kælderen, hvor Carsten har sit værksted, dette fungerer også som passage til og fra skuret mod sydvest.
  • Taks- og buksbomhække spiller en stor rolle, især til at ’stramme op’ omkring de vilde stauder.

Et kik hen mod grill- og spise- pladsen, som ligger tæt ved huset. Her er overdækket med en solid kvadratisk parasol på 3 x 3 meter.

Sådan ser haven ud i dag

Haven åbner sig mod syd og vest og har megen sol det meste af dagen. Nærmest huset er den store terrasse, der formidler gennemgangen fra lågen ud mod vejen i det nordøstlige hjørne hen til skuret mod sydvest. Helt inde ved huset er der en trappe ned til kælder og værksted, men den er skjult bag store krukker med planter.

De to runde anlæg ligger diagonalt overfor hinanden. Mod syd-vest er det køkken- og urtehave med højbede, mens terrassen mod nordøst i virkeligheden kun er en markering i belægningen med sten lagt i et andet mønster. Drivhuset er placeret mod nordvest, næsten i skel og lukker godt af for indsyn fra naboerne.

Havens midterareal er udformet som mange mindre bede med flisebelagte stier og større åbne pladser; i en af dem, med forankring i skuret, er det ønskede tørrestativ placeret. Familien har anvendt den engelske haves træk med stier og mange små rum, så det er muligt at ’blive væk’ på trods af havens størrelse. Dette er med til at få haven til både at føles og se større ud, end den i virkeligheden er. 

Havens bedste planter, træer og buske

  • Buksbom Buxus sempervirens, klippet for at skabe skarpe linjer
  • Hosta Hosta, giver ro i grønt løv
  • Klematis Clematis ’Mme Le Coultre’, Blue Angel’, ’Ernst’
  • Ruth’ for at løfte haven op i højden
  • Lavendel Lavandula angustifolia, giver duft og har insekttække
  • Rose Rosa ‘Queen of Sweden’, ‘Alchymist’, ‘Constance Spry’, Claire Austin’, ‘Astrid
  • Lindgren’, ‘Raubritter’, Gertrude Jekyll’, ‘New Dawn’ for at give højde og duft
  • Sommerfuglebusk Buddleje davidii giver duft og har insekttække
  • Storkenæb Geranium til skyggebede
  • Taks Taxus, klippet for at skabe skarpe linjer
  • Violfrøstjerne Thalictrum delavayi ’Hewitts double’, tilfører haven luftighed og ynde

‘Den store bog om små haver’ udkommer den 28. maj 2019. Den indeholder 300 fotos af skønne haver og 13 forskellige haveplaner. Bogen er udgivet af Forlaget Nice og koster 300 kroner.

Mest læste artikler