Klokkespil i haven

Hvis du ønsker mere lyd i haven end fuglekvidder og susen i trækroner, er en vindklokke eller to måske sagen. En traditionel vindklokke består af en ring, hvorfra der hænger adskillige rør i forskellige længder. Når vinden blæser, slår rørene mod hinanden og spiller noget, der kunne minde om en lille melodi


Klokkerne var vejrprofeter i Kina
Vindklokkerne stammer fra oldtidens Kina, hvor klokkerne blev brugt som “vejrprofeter”. Alt efter den melodi, som klokkerne spillede, kunne man afgøre, hvorfra vinden kom og med hvilken styrke – det blev især brugt af fiskerne, så de kunne få et varsel om kommende stormvejr. I dag bruges de i Feng Shui-indretning, hvor lyden siges at tiltrække og skabe god energi.

Vindklokker af bambus-rør giver en behagelig lyd.

Få et helt orkester
Nogle vindklokker giver bare smukke lyde fra sig, mens andre spiller toner, der minder om Bach eller bryllupsmusik. Det er også muligt at få klokker, der er stemt i bestemte skalaer, og som kan spille sammen med andre klokker, så det lyder som om, der er et helt orkester i din have. Hvis det er sagen, er det måske nok en god idé at snakke lidt med naboerne først!

Metalrør giver en høj lyd
De fleste vindklokker har rør af metal, som giver en klar og relativ høj lyd. Hvis du vil have en mere afdæmpet lyd, skal du vælge en med rør af bambus.

Vindharper er også en mulighed
Det er en god idé at hænge den op under tagudhænget eller i et træ. Vælger du sidstnævnte, så sørg for, at den ikke kan gynge ind i grenene. Et alternativ til vindklokker er vindharper, der fungerer efter samme princip, men rørene er placeret på rad og række ved siden af hinanden.

Gongonger findes også som vindmodeller
Så er der gongonger, som i århundreder har været et kendt indslag i asiatisk musik. De fås både som vind-modeller, hvor det er vinden, der er musikeren, og i udgaver, hvor du selv kan slå på gongen, når du er på havevandring eller vil kalde gæsterne til bords.

En motor sørger for, at der kommer hvirvler i vandet, så klokkerne støder sammen i denne “vindklokke”.

Brugt som løveskræmmere
Vand kan også være med til at give lyd i haven, hvilket en såkaldt løveskræmmer er et eksempel på. Den består af et bambusrør, hvor kun den ene ende er åben. Røret er hævet over jorden i en holder, og mens den lukkede ende hviler på en sten, fyldes der vand i den anden ende. På et tidspunkt får røret overbalance, og vandet løber ud igen, hvorefter røret falder tilbage på stenen med et “klonk”.

Løveskræmmere findes i dag i japanske parker
Gennem flere hundrede år blev løveskræmmerne brugt af de japanske risbønder til at jage bjørne og andre vilde dyr væk fra rismarkerne. I dag er de et fast indslag i mange japanske parker. Ofte er der flere skræmmere i samme park, og via bambusrørenes forskellige længder og diametre giver skræmmerne forskellig lyd fra sig.

Regnkæder lyder som en rislende bæk
Hvis du bare vil nøjes med lyden af en rislende bæk, skal du anskaffe dig en regnkæde og hænge den op, hvor vandet strømmer ned fra tagrenden. Kæderne kan være enkle eller dekorative med skåle og blomster i metal, der sætter ekstra krydderi på musikken. 

To tips til vindklokker

  • Hvis du synes, at din vindklokke af metal-rør trænger til at blive gjort ren, kan du vaske rørene med vand og sæbe. Eventuelle dele af træ har godt af lidt olie en gang imellem.
  • Hvis du skal erstatte en snor, eller af anden årsag er nødt til at skille din vindklokke ad, så husk, at rørene bagefter skal sidde nøjagtig det samme sted i forhold til hinanden – ellers ændrer klangen og tonelejet sig.

Mest læste artikler