Vi elsker vores haver, men de mange kvadratmeter er en konstant kilde til dårlig samvittighed.
Vi elsker vores haver, men de mange kvadratmeter er en konstant kilde til dårlig samvittighed. Foto: GettyImages

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambitioner og får en dejlig have her.

Haven er der altid. Den gror altid, og det er ikke sjældent at uvornt ukrudt eller store planter kræver tid eller knofedt - og som oftest begge dele. Men selvom vi har ambitioner om en velplejet prydhave eller en frodig nyttehave, så kan de mange kvadratmeter løssluppen natur løbe enhver over ende. 

Faktisk i sådan en grad, at hver tredje dansker bliver stresset over haven, ifølge en analyse fra Bolius.

Den oplevelse har hobbyhavemanden Thule Jessen også haft. Han står bag virksomheden Land Højbede, som vandt publikumsprisen for deres rummelige have til CPH Garden 2019, og forstår udmærket, hvorfor haven kan bringe stress og bekymringer med sig.

– Vi elsker vores haver. Vi interesserer os for dem, men det konstante vedligehold og de mange hundrede kvadratmeter natur er også en kilde til dårlig samvittighed. Derfor er det vigtigt at gøre havearbejdet simpelt og overskueligt, forklarer Thule Jessen i en pressemeddelelse.

Have uden havestress 

Behovet for inspiration og bedre udnyttelse af tid og kræfter i haven blev tydeliggjort til årets Cph Garden-festival, hvor Thule Jessen så en tydelig interesse for, hvordan man indretter haven, så den er så let at passe som muligt. Og han mener også, at netop dét er løsningen på problemet.

10 genveje til den lette have 

Hvis vi oplever, at haven er for stor eller at der er for mange projekter at tage hul på, bør vi blot spørge os selv, hvad vi egentlig ønsker os af vores have. 

Når vi først har svaret på dét, kan vi nemlig blive meget bedre til at afgrænse os til at dyrke de hjørner og ting, som vi kan se os selv bruge og blive glade for. På den måde kan vi spare kræfterne på resten af haven. 

- Det er okay, hvis resten af haven er en flad græsplæne, når bare en del af haven er indrettet med vores egen personlighed og den både giver hygge og de naturoplevelser, som vi ønsker, siger Thule Jessen.

En anden god løsning kan også være at snuppe en genvej eller to for at få en dejlig og let overskuelig have. Se med her, hvor vi har samlet 10 gode tips til, hvordan man let laver en nem (og frodig) have.  

Sommerferien er havetid

Selvom sommerferiemånederne er godt i gang, skal vi selvfølgelig heller ikke stresse over, at vi ikke har nået at få plantet det ud, som vi ville. Både blomster, urter og grøntsager til høst i efteråret kan nemlig stadig nå at blive sået langt ind i august måned

Det kan blandt andet være spinat, rucola, vårsalat og majroer. Med lidt held kan vi nå at høste inden frosten. Hvis ikke overvintrer planterne og er klar til en tidlig høst i foråret. Husk, at det også er muligt at lægge løg og hvidløg sidst på sommeren. 

14. august 2019
Mere om Havedesign

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes ens, er Flemming og Malenes hus ikke som de andre på vejen. I 2012 anlagde ægteparret en svømmesø i haven og siden da, har den skabt rum for både bad, leg, æstetik og et rigt dyreliv. 

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed.  Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil gøre det sjove tableau efter. Til gengæld har du et have-design, der holder til frosten kommer.

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også...

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.