Sikker brug af havetrampolinen
Sikker brug af havetrampolinen Foto: iStock

Hop sikkert på trampolinen

Trampoliner er fast inventar i danske haver. Det er den perfekte motion for børn, men der sker mange skader på havetrampoliner. Det ved alle. Derfor er det vigtigt at bruge sikkerhedsnettet og kantbeskyttelsen rigtig og følge Sikkerhedsstyrelsens 5 råd til sikker brug af trampoliner.

Et sikkerhedsnet er både godt og dårligt

Jo større trampolinen er des bedre. Børnene falder ikke så nemt ud over kanten. Et sikkerhedsnet er en god idé. Nogle eksperter mener dog også, at det kan skabe en falsk tryghed, da børnene kaster sig ind i nettet og bliver katapulteret tilbage i den anden på trampolinen, ellere ryger igennem nettet. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler dog brug af sikkerhedsnet.

Trampolinens kantbeskyttelse

Det skal være nemt at komme op og ned af trampolinen. Kantbeskyttelsen anbefales at være mindst 20 mm tyk og fyldt med skum. Den skal dække både ramme og fjedre og sidde godt fast. Det skal være sådan, at benene ikke kan smutte ned i hullerne ved fjedrene.

Plan placering af trampolinen

Der skal være fri passage over, under og ved siden af trampolinen. Der skal således være mindst halvanden meter til hårde ting som f.eks. vægge, elkabler, grene og legeredskaber.
  
Trampolinen skal placeres helt plant. Husk at binde trampolinen fast. når det blæser.Trampolinen kan eventuel graves ned. Som regel skal det være så dybt, som den er høj – 90 cm. Nogle eksperter mener dog, at det giver en falsk tryghed, fordi en trampolin, der er gravet ned, får børnene til at springe vildere.

Trampoliner på græsplænen

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at trampolinen anbringes på et blødt underlag. Det kan for eksempel være græsplænen. Hvis trampolinen stilles oven på hårdt underlag som fliser eller asfalt, så skal der lægges rigeligt med stødabsorberende materiale omkring trampolin. Sørg også for, at trampolin opstilles i tilpas stor afstand fra blandt andet vægge, elkabler, legeredskaber og vægge. 

Foto: Marianne EngelbrechtsenHelst kun én på trampolinen

Trampoliner er kun beregnet til en person. Er man flere på trampolinen, er det svært at holde øje med hinanden. 
  
Det officille sikkerhedsråd fra Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at der kun opholder sig én person på trampolinen ad gangen. Det er dog de færreste famililer, der formår at håndhæve den regel. Det er simpelthen for skønt at se glade børn hoppe på trampolinen med hinanden. Men det er som sagt noget, som eksperterne fraråder. Hvis man hopper 2 ad gangen, så bør hop og spring afpasses efter det.
  
Læs også: Gør dine havemøbler af plastik helt rene igen

Små børn skal altid hoppe alene

Mindre børn (under 6 år) har ikke så god balanceevne endnu, så derfor er det bedst, at de hopper alene. Hvis små børn hopper sammen med andre, kan de "store hop" også sende de små børn ud over kanten.

Trampolin er motion og frisk luft

Hvis man har ryg- og nakkeproblemer, er det en dårlig idé at springe på trampolinen, da det kan forværre situationen. Børn, der hopper, styrker dog ryggen, motorikken, indlæringen, konditionen og for de overvægtige, giver deres hoppesjov vægttab. Desuden får trampolinhoppere masser af frisk luft. Husk, at man altid skal tage skoene af inden man hopper op på trampolinen.

Hvad kan børnene?

Børnene skal lære de mest basale ting: landinger, at stoppe og at hoppe. Og de skal lære at lytte til deres krop, hvad er muligt? Det er sjovt at have bolde med på trampolinen, men også farligt. Som voksen må du vurdere, hvad dit barn er i stand til. Benyt evt. bolde af skum. Lær dine børn at passe på dem selv og de andre, der hopper. 

8000 årlige skader på trampoliner

Trampoliner hører ind under Sikkerhedsstyrelsens ansvarsområde. Sikkerhedsstyrelsen er en del af Erhvervs- og Vækstministeriet.
  
Ifølge de seneste skadestal, som Sikkerhedsstyrelsen har offentliggjort, sker der årligt ca. 8000 ulykker på trampoliner. I 6 ud af 7 tiilfælde rammer ulykkerne børn under 15. Den gode nyhed var i 2014 dog, at antallet af knoglebrud ikke havde været så lavt siden 2005.
  

De 5 trampolinråd fra Sikkerhedsstyrelsen

1. Man skal altid hoppe alene på en trampolin

2. Sikkerhedsnet anbefales

3. Saltomortaler frarådes

4. Der skal være en voksen til stede, når børn under 6 år springer på en trampolin

5. Tjek jævnligt om trampolinen opfylder alle sikkerhedsforeskrifter

 

   

Quiz: spot fejlen på dette billede.  
 

Svar: For mange børn på trampolinen.

 
24. marts 2016
Mere om Havedesign

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes ens, er Flemming og Malenes hus ikke som de andre på vejen. I 2012 anlagde ægteparret en svømmesø i haven og siden da, har den skabt rum for både bad, leg, æstetik og et rigt dyreliv. 

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambiti...

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt godt til havelivet løber af stablen i denne weekend fra den 20.-23. Juni.

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle...

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og billigt kan lave din egen.

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i...

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor meget der kan blive plads til. Det viser ny havebog, der guider til, hvordan du kan indrette dine udendørs kvadratmeter præcis, som du drømmer om - på trods af størrelsen.

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din...

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.