Mere end 19.000 gæster besøgte Cph Garden til premieren i 2017, og interessen for havelivet er fortsat stor.
Mere end 19.000 gæster besøgte Cph Garden til premieren i 2017, og interessen for havelivet er fortsat stor. Foto: Haveselskabet

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Af: Emil Jensen, 6. maj 2019

Er du typen, der ikke kan lade være med at stå på tæer og kigge ind i naboens have, for at se, hvad der mon gror der. Typen, der ikke bare elsker din egen have, men også elsker at ose i andres haver og lade dig inspirere.

Så er der gode nyheder til dig. Den 20.-23- juni kan du få lov at opleve de ypperste havekunskaber og høre foredrag af nogle af de største havenavne fra ind- og udland, når CPH Garden løber af stablen for anden gang.

Havefestivallen er arrangeret af Haveselskabet og finder sted i Ballerup i udkanten af København.

Nordisk havetradition

Cph Garden er inspireret af de store engelske blomstershows i blandt andet Chelsea og Hampton Court. Danmark har i årevis været kendt for design og gastronomi, og nu vises den smukke, nordiske havetradition også frem med et program spækket med begejstring for haven.

Da det første Cph Garden løb af stablen i 2017, var det første gang, der blev afviklet en showhavekonkurrence med en professionel fagjury på dansk grund.

– Publikum tog virkelig godt imod ideen, og vi glæder os til at vise otte nye showhaver. I år kan publikum komme helt ind i de enkelte haver og røre, dufte og opleve dem med alle sanser – noget som flere efterlyste sidste gang, fortæller Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

Showhaverne bliver i år også lidt større – mellem 50 og 80 m2.

Stor interesse for havelivet

Mere end 19.000 gæster besøgte Cph Garden til premieren i 2017, og interessen for havelivet er fortsat stor.

– Begejstringen for havelivet skaber nye fællesskaber, og vi deler ivrigt vores haveglæde – både med naboen over hækken, i lokale foreninger og på sociale medier, hvor vi alle steder hjælper hinanden med gode råd og er fælles om glæden. Der var meget stor interesse, da vi første gang afholdt Cph Garden, og vi mærker fortsat enorm interesse for havelivet. Jeg glæder mig derfor til at invitere indenfor til Cph Garden 2019, så vi kan dele haveglæden med hinanden og lade os inspirere til nye måder at nyde og dyrke haven, siger Charlotte Garby.

Disse havetendenser kan du høre mere om på CPH Garden

Bæredygtighed og biodiversitet

Fra klimarobuste bede og selvforsyning til dyreliv i haven. Den bæredygtige og miljøbevidste have er i fokus med naturlige staudebede, nordiske planter og vilde haver.

Byhaver og små haver

Salat i vindueskarmen og tomater på altanen, roser i baggården og prydblomster i krukker. Urban gardening og lysten til at dyrke haven på få kvadratmeter bliver stadig mere udbredt.

Sundhed og fællesskab

Stressfri zoner, offline-tid og havearbejde som får pulsen op. Med en stigende søgen efter stilhed og kontakt med naturenbidrager haven til vores trivsel og sundhed.

Den spiselige have og prydhaven

Selvforsyning – fra klassisk køkkenhave til forvandling af madaffald til bokashi-kompost – vinder frem på linje med passionen for prydhavens staudebede og storslåede roser.

Design og indretning

Grænserne mellem ude og inde smelter sammen og stiller nye krav til, hvordan vi indretter os – både med havemøbler, udendørs faciliteter og måder at betragte og bruge haven på.

Disse otte showhaver dyster om guld på årets Cph Gardenz

  • Grænserne mellem ude og inde smelter sammen. Guldvinderen fra 2017, Nete Højlund, fokuserer på design, æstetik og indretning af havens rum til både ro og til fællesskab.

”At føle, lugte, høre, se og smage de smukke aspekter af naturen kan være livsbekræftende og skabe den ultimative følelse af at være i zen. Det er glæden ved at skabe en oase, som man kan benytte hele året og som både er æstetisk og funktionel på samme tid,” siger Nete Højlund.

  • Den svenske haveforfatter og madguru Hannu Sarenström har fokus på smukke, blomstrende bede og roen i haven.

”For mig personligt er haven den ultimative frihed og nøglen til kreativitet. Jeg vil slå et slag for kolonihaven, den lille perle, hvor der er plads til det hele. Men det kan selvfølgelig lige så godt være en villahave, hvor man er træt af at slå græsset og erstatter den med flot blomstring,” siger Hannu Sarenström.

  • Biolog Katrine Turner, der er kendt fra TV2’s ‘Kamp til hækken’, lægger vægt på biodiversitet og fremtidens mere ekstreme klima.

”Det er en have der lægger op til at komme ud og nyde den nære natur, undres og forundres, samt at få fingrene i jorden. Det er vores overbevisning at en harmonisk have vil skabe en grundlæggende forståelse og respekt for vores fælles ressourcer, miljø og natur, nu og for eftertiden,” siger Katrine Turner.

  • Landskabsarkitekt Catrine Hancke fokuserer på fremtidshaven og tuner ind på behovet for ro fra hverdagens støj og stress. Haven tager afsæt i megatrends udpeget af PEJ-gruppen.

”Det moderne samfunds travlhed og informations-overloa, bliver der ikke mindre af i den nærmeste fremtid. Temaet i haven bliver derfor: Rekreation, stilhed, nærvær,” siger Catrine Hancke. 

  • Mads Boserup og Anne Tange fra TagTomat tager udgangspunkt i den urbane have og blander nytteplanter og prydplanter i en bæredygtig byhave.

”Vi vil tydeliggøre hvad planters økologiske æstetik betyder for os, og illustrere hvordan hvert rum ikke kun er et smukt øjebliksbillede, men også peger ud i verden og frem i tiden. Hvad enten man har en vindueskarm, en altan, en baggård, terrasse eller en nyttehave, vil der være elementer i showhaven man kan tage med hjem og integrere i sit eget lille landskab,” lyder det fra Mads Boserup og Anne Tange.

  • Jesper Friis og Christian Kielberg arbejder med at skubbe til forståelsen af haven og af landskabsdesign og modet til at lege med havens former og elementer på helt nye måder.

”Visionen handler om at lege med tyngde, elementer og rum – i showhaven skal tunge elementer virke svævende, lette emner skal være visuelt tunge. Der skal flyttes på opfattelsen af geometri og logik. I en dans imellem stramme former og naturens vilkårlighed,” siger Jesper Friis og Christian Kielberg.

  • Ægteparret Lise Bollhorn og Erik Dal har fokus på fremtidens tørre somre og våde vintre og en klimatilpasset have, som byder på oplevelser hele året.

”Haven bliver fyldt med magi og eventyr men også nogle bud på beplantning som er frodig. Den bagvedliggende tanke er, at vi kan forvente flere somre som den i 2018 med megen varme og tørke samt flere vintre med meget vand. Vi skal derfor tænke svalende opholdssteder og skygge ind i vores haver, men på en måde så det også kan afhjælpe problemer ved skybrud,” siger Lise Bollhorn og Erik Dal.

  • Havearkitekterne Henriette Lyngsted, Mette Rønne, Frank Kirkegaard, Lise-Lotte Juul Jensen og Karen Dahl arbejder med danske planter, frodig junglestemning og ro til at nyde naturen.

”Der er alt for meget stenørken i danske haver. Vi henter inspiration fra den frodige jungle og omsætter den til danske forhold med planter, der kan trives herhjemme. Vi vil skabe en frodig oase med letløvede træer, flimrende skygge, frodighed og vand. Med planter i flere etager. Et sted hvor man kan trække sig tilbage og nyde roen og naturen,” lyder det fra holdet bag.

Kort om Cph Garden

Cph Garden foregår den 20.-23. juni kl. 10-18 ved Marbækstien i Ballerup.

Alle fire dage kan du opleve de otte unikke showhaver, der designes særligt til Cph Garden af førende havedesignere samt et omfangsrigt program med spændende foredrag, debatter, workshops og inspirerende udstillinger. Der vil også være mange flotte stande med alt relevant til haven fra redskaber og drivhuse til, vandbassiner, krukker og frø.

Læs mere på Haveselskabet.dk, hvor programmet løbende opdateres med information om deltagere og udstillinger.

Billetter fås på Haveselskabets hjemmeside og koster 200 kroner. For medlemmer af Haveselskabet er billetprisen 125 kroner.

Fakta om Haveselskabet

Haveselskabet er en non-profit forening, hvor mere end 30.000 medlemmer deler viden og inspirerer hinanden til at få endnu større glæde af haven. Haveselskabet har Haveselskabets have på Frederiksberg, driver haveselskabet.dk og Haveselskabets rådgivning, hvor medlemmer kan få gratis og uvildig ekspertrådgivning. Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.

6. maj 2019 Emil Jensen
Mere om Havedesign

Ny bog guider dig til havedesign med græs

Bogen “Design med græsser” åbner for græssernes forunderlige verden. Hvis du ønsker at sætte større fokus på en af tidens havetrends, kan du her få inspiration til, hvordan du kan designe din have med græs.

Denne robotplæneklipper bor i et smølfehus

I en have på Sydfyn kører en robotplæneklipper ind og ud af stueetagen i eget hus, alt imens musvitter og gråspurve bygger rede på første...

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes...

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambitioner og får en dejlig have her.

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også...