Viasat-reklamerne med de to havenisser er blevet så populære, at eksempelvis Bilka pt. melder næsten udsolgt på deres sortiment.

Havenisser indtager de danske haver

Nogle elsker dem, andre elsker at hade dem, men ingen tvivl om, at de tyskfødte havenisser lige nu er på indtogsmarch i Danmark. Læs mere om havenissernes oprindelse og hvorfor de i dag er blevet populære i danskernes haver.


Fra kitch til kult

Havenisser var førhen mest et udtryk for dårlig, tysk smag. Men bl.a. The Julekalender, kultdesigneren Philippe Starcks havenissebord og -skamler og ikke mindst de populære Viasat-reklamer har for alvor inviteret havenisserne inden for i varmen hos også nye fans.

Udsolgte havernisser
I dag er havenisser så populære og udbredte i Danmark, at Bilka må melde næsten udsolgt på sine udgaver af Viasat-nisserne, ligesom trendy netbutikker sælger havenisser på linje med de hotteste designprodukter.

Hvor kommer havenisserne fra?
Havenisserne er tyske eller polske. De har ikke en "ren nissestamtavle" herhjemme på linje med gårdbo-, skibs- eller kirkenisserne, og ingen ved, hvornår de præcist sneg sig over grænsen til Danmark. De første havenisser af ler menes at være blevet "født" i Gräfenroda i Thüringen, og de første, der begyndte at producere havenisserne, en polsk fabrik i Stettin ca. 1872, lyder det fra tyske kilder.

Havenisser bringer held
Først i 60’erne begyndte man at massefremstille de små havenisser i den form, de fleste kender i dag - den billigere og lettere plastikudgave. Havenisserne har historien igennem været anset for at være et dekorativt og hyggeligt indslag i haverne, men også for at bringe held til "værtsfamilien".

De frække havenisser
Havenissens image som en ofte meget gnaven "gnom" ændrede sig lidt efter 1937, hvor Walt Disneys "Snehvide og de syv små dværge" blev meget populær. Men først efter anden verdenskrig blev farverne lysere og havenissens mere frække sider fremhævet. En serie, der bedst kan beskrives som moderne, uartige og nøgne havenisser, kom på markedet i 1990’erne – nogle af dem så uartige, at de måske var direkte upassende at have stående i haven.

Forskellige havenissemodeller
En havenisseproducent i det sydtyske fremstiller i dag mere end 1.200 forskellige havenisser – eller Gartenzwerge, som de hedder her. Og selv om de findes i både afrikanske udgaver, som fodboldspillere, politikere eller blottere, er der træk, der går igen: De har farver, der er alt andet end de traditionelle julenissefarver i grå og rød, men de skal selvfølgelig også kunne holde til et helt års vekslende farver i haven og begå sig blandt alle arter af blomster.

Hvad mener du om havenisserne?
Er du til havenisser eller er du en ægte "nåsåer" – dvs. nissernes fjende? Og hvorfor elsker eller hader du de små gnomer? Er de udtryk for dårlig smag – og blot et hurtigt overgangsfænomen – eller kan du næsten ikke vente med selv at skaffe dig én?
30. oktober 2009
Mere om Havedesign

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Sådan skal du style din have i 2017

Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Skab læ i haven

Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren. 

Indret den lille have

Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.