Viasat-reklamerne med de to havenisser er blevet så populære, at eksempelvis Bilka pt. melder næsten udsolgt på deres sortiment.

Havenisser indtager de danske haver

Nogle elsker dem, andre elsker at hade dem, men ingen tvivl om, at de tyskfødte havenisser lige nu er på indtogsmarch i Danmark. Læs mere om havenissernes oprindelse og hvorfor de i dag er blevet populære i danskernes haver.


Fra kitch til kult

Havenisser var førhen mest et udtryk for dårlig, tysk smag. Men bl.a. The Julekalender, kultdesigneren Philippe Starcks havenissebord og -skamler og ikke mindst de populære Viasat-reklamer har for alvor inviteret havenisserne inden for i varmen hos også nye fans.

Udsolgte havernisser
I dag er havenisser så populære og udbredte i Danmark, at Bilka må melde næsten udsolgt på sine udgaver af Viasat-nisserne, ligesom trendy netbutikker sælger havenisser på linje med de hotteste designprodukter.

Hvor kommer havenisserne fra?
Havenisserne er tyske eller polske. De har ikke en "ren nissestamtavle" herhjemme på linje med gårdbo-, skibs- eller kirkenisserne, og ingen ved, hvornår de præcist sneg sig over grænsen til Danmark. De første havenisser af ler menes at være blevet "født" i Gräfenroda i Thüringen, og de første, der begyndte at producere havenisserne, en polsk fabrik i Stettin ca. 1872, lyder det fra tyske kilder.

Havenisser bringer held
Først i 60’erne begyndte man at massefremstille de små havenisser i den form, de fleste kender i dag - den billigere og lettere plastikudgave. Havenisserne har historien igennem været anset for at være et dekorativt og hyggeligt indslag i haverne, men også for at bringe held til "værtsfamilien".

De frække havenisser
Havenissens image som en ofte meget gnaven "gnom" ændrede sig lidt efter 1937, hvor Walt Disneys "Snehvide og de syv små dværge" blev meget populær. Men først efter anden verdenskrig blev farverne lysere og havenissens mere frække sider fremhævet. En serie, der bedst kan beskrives som moderne, uartige og nøgne havenisser, kom på markedet i 1990’erne – nogle af dem så uartige, at de måske var direkte upassende at have stående i haven.

Forskellige havenissemodeller
En havenisseproducent i det sydtyske fremstiller i dag mere end 1.200 forskellige havenisser – eller Gartenzwerge, som de hedder her. Og selv om de findes i både afrikanske udgaver, som fodboldspillere, politikere eller blottere, er der træk, der går igen: De har farver, der er alt andet end de traditionelle julenissefarver i grå og rød, men de skal selvfølgelig også kunne holde til et helt års vekslende farver i haven og begå sig blandt alle arter af blomster.

Hvad mener du om havenisserne?
Er du til havenisser eller er du en ægte "nåsåer" – dvs. nissernes fjende? Og hvorfor elsker eller hader du de små gnomer? Er de udtryk for dårlig smag – og blot et hurtigt overgangsfænomen – eller kan du næsten ikke vente med selv at skaffe dig én?
30. oktober 2009
Mere om Havedesign

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i København. Se mere her. 

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle...

Denne vilde havetrend er mega populær lige nu

Det er slut med lige linjer og tætklippede kanter. Se hvilken megatrend Haveselskabet kalder den hotteste lige nu.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Sådan lægger du den perfekte plan for din have

Med en god haveplan kan du let planlægge dig til en smuk og spændende have. Vi giver dig haveekspertens bedste råd til, hvordan du bærer dig ad.

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din...

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.