Få fisk i haven – byg din egen lille havedam

Det er faktisk ikke så svært at bygge havedam, når blot du læser på lektien, før du går i gang med projektet. Følger du anvisningerne, kan du til og med holde fisk i dammen hele året rundt.


Grav ud til bassinet

Find først formen på dit bassin og placeringen i haven. Herefter kan du begynde at grave. Er jorden god uden for meget ler eller store sten, kan du nok klare arbejdet i hånden. Ellers må du ud og leje en bobcat eller minigraver til projektet.

Det skal du bruge til fiskedammen

  • Spade 
  • Lange planker
  • Vaterpas
  • Sand og sten
  • Kraftig plastikdug
  • Saks og hobbykniv
  • Afløbsrør
  • Pumpe og slange (til det lille vandfald)

Justér kanten af bassinet

Med planken og vaterpasset justerer du kanten på bassinet, så den er nogenlunde plan hele vejen rundt. Læg mærke til, at denne udgravning er dybere i den ene ende. Det kan fiskene godt lide, da de bedre kan gemme sig. Noget af den jord, som du fjerner, kan formes til en lille bakke. Her kan vandet fra pumpen løbe nedad.

Placering af plastdugen

Når du er færdig med at grave og har planeret, skal du fjerne alle sten med skarpe kanter, kviste eller andet, der kan ødelægge plastikdugen. Det er en god idé at lægge et lag fint sand ovenpå udgravningen, som trampes godt til. 
   
Så skal plastikdugen placeres. Når dugen er på plads, anbringer du lidt større sten rundt i kanten og fylder bassinet med vand. Plastikdugen glider under påfyldningen på plads på ønsket måde.

Montér afløbsrør

Nu skal afløbsrøret på plads – det skal fungere som overløbsrør for overskydende vand. Vælg et rør med gitter i den ene ende, så småfiskene ikke smutter med ud.
   
Når du har fyldt grus, lidt runde sten og evt. sand i bassinet, der danner bund, er du klar til at sætte fisk i dammen.

Guldfisken er en god begynder-fisk i havedammen

Guldfisk stiller ikke så store krav til plads og vandkvalitet som fx karper. Guldfisk finder sig hurtigt til rette, og det er ikke usædvanligt, at de yngler efter kort tid i deres nye omgivelser. 

Vejledning fra dyrehandlen

Det er nødvendigt med lidt vejledning fra dyrehandlen eller fra bøger på området, så du ikke roder sig ud i de almindeligste begynderfejl. Du skal blandt andet overveje, hvorvidt din dam også skal huse fisk om vinteren. Samtidig kan vandkvaliteten drille lidt. En luftpumpe i den forbindelse er en fornuftig investering. 

Formålet med en luftpumpe

Luftpumpen tjener to formål. Dels holder den vandet i omløb, så der ikke så let danner sig is, dels forebygger den mod algedannelse. Du kan også plante åkander og andre vandplanter, der er med til at skabe balance i økosystemet. Også her er det en god idé at søge ekspertise på området. Husk at forsyne bassinets overløbsrør med et net af metal eller plast, så fiskene ikke smutter ud 

Få veltilpasse fisk i dammen

Byg dammen, så der er flere forskellige dybder. Her kan fiskene bedre gemme sig. Forsyn dammen med vandplanter og andet, der kan skabe skygge og et sundt vandmiljø. Undgå skarpe sten eller kanter i din dam. Guldfisk kan være lidt klodsede og let rive sig på skarpe kanter.

Sådan fodrer du fiskene i havedammen

I sommervarmen skal du fodre fiskene oftere, men giv dem aldrig mere foder, end de magter at spise inden for et par minutter. Fisk kan godt blive overvægtige. Giv gerne dine fisk myggelarver eller anden levende føde, som fås i dyrehandlen. Til høst skal du give fiskene lidt mere mad, så de har huld til vinteren.

Rengøring og sikkerhed

Dit havebassin skal renses fra tid til anden for nedfaldne blade o.lign. Køb et fiskenet i en hobbybutik til formålet.
Tænk også på sikkerheden. Små børn og vand i haven kan være en farlig kombination. Vær opmærksom på, at bassinet skal kunne skærmes af, så børn ikke uhindret kan nå ned i vandet.

Mest læste artikler