Ud over at være et praktisk urtebed har et højbed ofte en smuk dekorativ virkning i haven.
Ud over at være et praktisk urtebed har et højbed ofte en smuk dekorativ virkning i haven. Foto: Lise Mortensen Høy

Få et rustikt højbed

Havedesign

Brug rustikke planker til dit nye højbed - få dit lokale savværk til at skære plankerne ud.


Hvis du vil designe dit helt eget højbed, er savværket et godt sted at købe materialerne. Her er træet råt, rent og uden imprægnering, der måske ellers kan ende i jorden, hvor du dyrker dine grøntsager.

 
  Jordsnapperen er genial til at grave stolpehullet.
Kom godt fra start

 • Start med at måle bedet op, så du har længden på de fire sider, og mål dig frem til en minimumshøjde for hver af bedets fire sider.
 • Regn med, at plankerne ligger som “hele skiver” af et træ, hvor der er bark på begge kanter. Bredden kan variere ganske meget, afhængigt af træets størrelse.
 • Hvis jordstykket, hvor bedet skal stå, skråner lidt, er det derfor en god idé at måle en minimumsbredde til hver ende af plankerne. Måske gør det ikke noget, at en af plankerne er smallere i den ene ende.
 • Når du har målt omhyggeligt op, skal du ud på savværket og finde fire egnede planker. Det kan ikke gøres over telefonen. Du skal temmelig sikkert med ud og gennemgå et par bunker, før du finder det helt rigtige træ.
 • Køber du 2''-planker, får du et solidt bed, der ikke buler ud, når jorden presser på indefra.
 • Du kan få savværket til at save plankerne ud på længde og bredde. Læg gerne 10-20 cm til længderne, så har du lidt ekstra, når plankerne skal passes til.
 
  Uhøvlede planker passer godt til den naturlige have.

Bark eller ej
 • Overvej, om du vil have savværket til at save barkkanten af plankerne. Du kan evt. få savet plankerne lige på den side, der skal stå på jorden, så er de nemmere at passe til.
 • Lader du barkkanten sidde på den kant, der kan ses, -giver det et flot, naturligt look. Køb også fire stolper til hjørnerne, fx 4'' x 4''. De skal helst graves 60-70 cm ned i jorden for at stå godt fast.
 • Når planken er savet til, skal den tvinges ind til stolperne med skruetvinger. Det kræver lidt tålmodighed og en mukkert at få de store planker ordentligt på plads. Måske skal planken op en gang til, hvis der skal graves jord af.
Rund hjørnerne
 • Slut af med at runde hjørnerne med en elhøvl eller en båndsliber. Det giver en flot afslutning på bedet og gør hjørnerne stærkere. Hvis der er et hjørne, der ikke er blevet så fint tilpasset, kan det også reddes med elhøvlen.

Kredsløb

 • Når plankerne engang er rådnede, kan de smides på komposten eller ned bagest i haven, så formulder de og gøder jorden og indgår i naturens eget kredsløb.
 • Hvis du bygger et bed af -imprægneret træ, skal resterne køres på genbrugspladsen, når træet forfalder.
 • Vælg en træsort der holder
 • Spørgsmålet om træsort handler både om holdbarhed, udseende og pengepung.
 • Eg og robinie er absolut de bedst egnede træsorter til jordkontakt med en holdbarhed helt op til 25-30 år.
 • Vær opmærksom på, at eg skal være lagret for at holde i jorden. I frisk eg står træets porer åbne, så vand kan trænge ind og få træet til at rådne.
 • Douglasgran og lærk har en levetid med jordkontakt på mellem 10 og 15 år. Skovfyr kan normalt holde omkring 10 år. Bøg er særdeles uegnet. Det går der hurtigt svamp i.
 • Forhold som kvaliteten af træet, dimension og lokale jordforhold spiller en stor rolle for holdbarheden.
 • Prismæssigt er eg og robinie en dyrere løsning.

Sådan gør du:

 • 2''-planker kræver et par stærke m/k’er til at løfte, skubbe og save.
 • Start med at måle op, og sæt en stolpe i hvert hjørne. Brug en “jordsnapper” til stolpehullerne. Det er med stolperne, du bestemmer, hvor lige bedet bliver; så mål grundigt op!
 • Næste skridt er plankerne. Tag dem én ad gangen og pas dem til. Plankerne kan graves lidt ned i jorden, til højden passer til den foregående planke. Læg den første planke på plads, flugt den med stolpen i den ene ende, og mærk op, hvor den skal saves af. Brug et vaterpas, når du mærker op, så hjørnet bliver i vater.

Tips
 •  
    Bolt bedet sammen med 10 mm galvaniserede bræddebolte.
  Hvis du skruer en klods fast på et strategisk sted, kan skruetvingen trække en planke på plads uden at trække jordstolpen skæv.
23. september 2008
Mere om Havedesign

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Havedesign Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

Havedesign En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Sådan rammer du din have ind

Havedesign Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Sådan skaber du rum i haven

Havedesign Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Sådan skal du style din have i 2017

Havedesign Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Havedesign Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Havedesign Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

Havedesign I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Et super elegant bålsted

Havedesign Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Skab læ i haven

Havedesign Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren. 

Indret den lille have

Havedesign Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

Design din have med potter, dåser og krukker

Havedesign Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Havedesign Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Havedesign Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Havedesign Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.