Terrassen har to niveauer. De store betonkrukkerne tåler frost, og så er de så tunge, at de ikke kan flyttes.
Terrassen har to niveauer. De store betonkrukkerne tåler frost, og så er de så tunge, at de ikke kan flyttes. Foto: Therese B.

En have med personlighed

Med udsigt over vandet har familien Håkans bygget bolig og anlagt en meget personlig have, hvor beton og træ spiller en væsentlig rolle.


Hyggekroge betyder udeliv hele året
For familien var det vigtigt at etablere masser af uderum. På terrasser og i hyggekroge rundt om huset leves livet hele året, og familien nyder at se haven skifte både farve og funktion i takt med årets gang. Her kan familien næsten altid finde læ, så også når frosten kommer, og sneen indfinder sig, kan den nyde terrassen.

En blanding af træ og beton
Foto: Therese B.
Familien valgte at bygge deres uderum i et miks af træ og beton. En spændende løsning der giver haven et både blødt og rustikt udseende. Borde, bænke og hyggekroge råber på at blive brugt – og de kan tåle både det og et barskt vejrlig.

Sæbebehandlet træværk
Træet på terrasse-gulvet, til borde, bænke og espalier har et bevidst tørt og lyst udseende. Det er resultatet af løbende sæbeafvaskninger med maskine i stedet for løbende oliebehandlinger, der blot gør træet mørkere.

Familien støbte selv
Beton er det andet hovedmateriale i haveløsningen. Familien har selv støbt de forskellige beton-elementer, et arbejde der har budt på et væld af erfaringer. Da de lavede de første beton-blandinger, løb betonen lige ud af formen, men øvelse gør mester, og familien fik styr på processen.

Få gode råd om, hvordan du arbejder med beton på næste side.#br

Arbejde med betonFoto: Therese N.
Beton blev opfundet af romerne. Det er bl.a. brugt i Pantheons kuppel. Beton består af sand, sten, vand, cement og evt. kemiske tilsætninger i forskellige forhold.
  • Skal du støbe mere end en enkelt krukke, skal du have en cementblander. Den kan lejes i byggemarkedet.
  • Vil du selv lave forme til at støbe i, skal du have hjælp til materialevalg i dit byggemarked eller din faghandel.
  • En vellykket beton-form har en ydre og en indre side. Brug skruer frem for søm, når formen skal sættes sammen. På den måde er det lettere at løsne formen igen, så den kan genbruges.

Cement, vand og sten En gammel tommelfingerregel siger, at størrelsen på stenene i blandingen højst må være en tredjedel af betonlagets tykkelse. En 1-3-5 beton-blanding er en blanding, der består af en del cement, tre dele sand og fem dele sten.  

Tips til betonkrukker
I krukkerne af beton er der i bunden lagt et 25 cm tykt drænlag af singels. Resten er muld, og det øverste lag udskiftes hvert år. Det blæser meget ved og omkring huset, så det er meget vigtig, at krukkerne får vand jævnligt. Her er en permanet slangeløsning en god ide.

29. marts 2010
Mere om Havedesign

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Sådan skal du style din have i 2017

Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Skab læ i haven

Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren. 

Indret den lille have

Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.