Terrassen har to niveauer. De store betonkrukkerne tåler frost, og så er de så tunge, at de ikke kan flyttes.
Terrassen har to niveauer. De store betonkrukkerne tåler frost, og så er de så tunge, at de ikke kan flyttes. Foto: Therese B.

En have med personlighed

Med udsigt over vandet har familien Håkans bygget bolig og anlagt en meget personlig have, hvor beton og træ spiller en væsentlig rolle.


Hyggekroge betyder udeliv hele året
For familien var det vigtigt at etablere masser af uderum. På terrasser og i hyggekroge rundt om huset leves livet hele året, og familien nyder at se haven skifte både farve og funktion i takt med årets gang. Her kan familien næsten altid finde læ, så også når frosten kommer, og sneen indfinder sig, kan den nyde terrassen.

En blanding af træ og beton
Foto: Therese B.
Familien valgte at bygge deres uderum i et miks af træ og beton. En spændende løsning der giver haven et både blødt og rustikt udseende. Borde, bænke og hyggekroge råber på at blive brugt – og de kan tåle både det og et barskt vejrlig.

Sæbebehandlet træværk
Træet på terrasse-gulvet, til borde, bænke og espalier har et bevidst tørt og lyst udseende. Det er resultatet af løbende sæbeafvaskninger med maskine i stedet for løbende oliebehandlinger, der blot gør træet mørkere.

Familien støbte selv
Beton er det andet hovedmateriale i haveløsningen. Familien har selv støbt de forskellige beton-elementer, et arbejde der har budt på et væld af erfaringer. Da de lavede de første beton-blandinger, løb betonen lige ud af formen, men øvelse gør mester, og familien fik styr på processen.

Få gode råd om, hvordan du arbejder med beton på næste side.#br

Arbejde med betonFoto: Therese N.
Beton blev opfundet af romerne. Det er bl.a. brugt i Pantheons kuppel. Beton består af sand, sten, vand, cement og evt. kemiske tilsætninger i forskellige forhold.
  • Skal du støbe mere end en enkelt krukke, skal du have en cementblander. Den kan lejes i byggemarkedet.
  • Vil du selv lave forme til at støbe i, skal du have hjælp til materialevalg i dit byggemarked eller din faghandel.
  • En vellykket beton-form har en ydre og en indre side. Brug skruer frem for søm, når formen skal sættes sammen. På den måde er det lettere at løsne formen igen, så den kan genbruges.

Cement, vand og sten En gammel tommelfingerregel siger, at størrelsen på stenene i blandingen højst må være en tredjedel af betonlagets tykkelse. En 1-3-5 beton-blanding er en blanding, der består af en del cement, tre dele sand og fem dele sten.  

Tips til betonkrukker
I krukkerne af beton er der i bunden lagt et 25 cm tykt drænlag af singels. Resten er muld, og det øverste lag udskiftes hvert år. Det blæser meget ved og omkring huset, så det er meget vigtig, at krukkerne får vand jævnligt. Her er en permanet slangeløsning en god ide.

29. marts 2010
Mere om Havedesign

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i København. Se mere her. 

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle...

Denne vilde havetrend er mega populær lige nu

Det er slut med lige linjer og tætklippede kanter. Se hvilken megatrend Haveselskabet kalder den hotteste lige nu.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Sådan lægger du den perfekte plan for din have

Med en god haveplan kan du let planlægge dig til en smuk og spændende have. Vi giver dig haveekspertens bedste råd til, hvordan du bærer dig ad.

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din...

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.