En have, der overrasker og udfordrer fantasien

En have, der hurtig kan overskues, byder ikke på mange overraskelser. Det gør til gengæld en have, hvor blikket kan søge i flere retninger: Ned ad en sti, der forsvinder rundt om et hjørne. Hen i en krog, der gemmer sig bag en grøn skillevæg.


En rummelig have kan have forskellige planter
En have med overaskelser har den fordel, at den har mange forskellige rum at opholde sig i. Rum, der kan indrettes forskelligt, så man kan vælge opholdssted alt efter vejr, vind og humør. En have, der er opdelt i flere mindre rum, er også mere rummelig end en have med en stor græsplæne omgivet af ensartede bede, da den giver plads til flere forskellige planter og små hyggelige siddepladser.
  Foto: Lotte Bjarke

En almindelig have kan med få midler blive spændende.

Mange muligheder
Indret en morgenterrasse med mor­gensol og en hyggekrog til skumringstimen omgivet af duftende planter og planter med sølvfarvet løv eller hvide blomster, der lyser i måneskin. Eller indret en wellness-have med plads til afslapning og måske lidt rislende vand til at dysse nerverne ned.

En anderledes have behøves ikke at kræve pasning
Den gode plads til planter betyder ikke, at haven bliver mere besværlig at vedligeholde. Græsplænen skal slås flere gange om ugen i vækstsæsonen, mens et tæt plantedække i det store hele passer sig selv, når det er etableret.

  Foto: Lotte Bjarke

Stien er næsten helt skjult af de mange grønne planter.

Planlæg stierne
En have, der er opdelt i rum, giver behov for løsninger, så man kan komme fra rum til rum. Stier og havegange, der forbinder de enkelte rum, er det, der for alvor gør haven spændende og tillokkende.

Stier kan have mange slags former

Stierne kan have mange former, fra den brede “motorvej”, der skaffer dig fra A til B på kort tid, til den smalle, næsten hemmelige sti, der er trampet i jorden, eller den udfordrende rute af trædesten, der virker som om, den går direkte ind i buskadset men faktisk ender i en fredfyldt plet med plads til privatliv.

Stierne skal planlægges
Det er nødvendigt at planlægge stiernes forløb, så de udfordrer uden at irritere. Hvis du starter fra bunden, så prøv at opstille midlertidige forhindringer der, hvor du overvejer nye bede, og læg mærke til, hvordan ganglinjerne bliver omkring forhindringerne. På den måde kan du skabe et godt netværk af stier, der skaffer dig hele haven rundt.

Prøv græs før du lægger sten
Samtidig kan du overveje belægningen til dine stier, men før du for alvor begynder at investere tid og penge i at lægge egentlige belægninger, kan det være en idé at lade det eksisterende græs blive til græsgange, der kan slås med plæneklipperen. Så finder du hurtigt ud af, om stierne rundt i haven er placeret rigtigt.

Foto: Lotte Bjarke
Foto: Lotte Bjarke

Gode kantplanter
Uanset hvilken belægning dine stier har, er det værd at give kanterne en ekstra tanke med på vejen. Der er mange meter kant langs et velforgrenet stisystem, og det gælder selvsagt om at minimere vedligeholdelsen mest muligt, så du fx
ikke skal klippe græskanter hver anden dag hele sommeren.

Vælg tætte planter
Det gælder det om at plante gode kantplanter langs stierne. Dvs. tætte, kompakte planter der fungerer som en bræmme langs stien og holder græs og ukrudt i ave. En sidegevinst ved at gøre lidt ekstra ud af kanterne er, at bede med veltrimmede kanter helt automatisk ser veltrimmede ud som helhed. Også selv om der er lidt ukrudt i krogene.

  Foto: Lotte Bjarke

7 idéer til overraskelser
Idéer til ting, der kan skabe overraskelser i din have:

  • slyngende stier
  • en særlig smuk plante
  • et lille vandmiljø
  • en flot krukke
  • en smuk sten
  • en lille statue
  • en bænk for enden af stien

Mest læste artikler