Klimarobuste planter, hensyn til dyreliv, selvforsyning og bæredygtigt design er blandt de stærkeste tendenser, som præger havelivet netop nu
Klimarobuste planter, hensyn til dyreliv, selvforsyning og bæredygtigt design er blandt de stærkeste tendenser, som præger havelivet netop nu Foto: Haveselskabet

Denne vilde havetrend er mega populær lige nu

Det er slut med lige linjer og tætklippede kanter. Se hvilken megatrend Haveselskabet kalder den hotteste lige nu.

Af: Emil Jensen, 3. juni 2019

Haven skal være grøn som aldrig før – både på farvepaletten og i den måde vi indretter og bruger den. Klimarobuste planter, hensyn til dyreliv, selvforsyning og bæredygtigt design er blandt de stærkeste tendenser, som præger havelivet netop nu.

– Natur i haven er blevet en megatrend. Og under den udspringer en række mindre tendenser, som alle tager udgangspunkt i den vilde have, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet i en pressemeddelelse.

Hun er løbende i kontakt med Haveselskabets medlemmer, og her er det tydeligt, at omtanke for naturen fylder mere og mere.

– Flere bliver bevidste om klimaudfordringerne, og for mange virker det nærliggende at tage fat i egen have med for eksempel regnvandsløsninger og insektvenlige planter, tilføjer hun.

Den voksende interesse viser sig også blandt havedesignere, som i stigende grad arbejder med bæredygtighed – men også med, hvordan haven kan gøres til en afslappende oase fremfor en tung pligt i en hektisk hverdag. Sundhed og afstresning i haven er nemlig en anden stærk tendens, der vinder frem, ligesom haveglæden også spirer frem i byerne med flere blomstrende altaner og dyrkede baggårdsmiljøer.

De mange nye tendenser kan opleves, når Haveselskabet i juni inviterer til haveshowet Cph Garden. Her står en række havedesignere bag otte showhaver, som viser nye måder at bruge haven på, og sammen med førende haveeksperter giver de deres bud på fremtidens haveliv.

Har du lyst til at lære mere om, hvordan du med få tiltag kan hjælpe dyrene i din have. Og hvordan de kan hjælpe dig? Så tilmeld dig vores online kursus 'Haven i balance' her.

En international tendens

Louise Møller har netop besøgt den internationalt toneangivende haveudstilling Chelsea Flower Show, der løb af stablen i maj. Også her var det tydeligt, at bæredygtighed gennemsyrer havelivet i disse år – fra køkkenhave til drivhus, fra møbelvalg til brug af planter. Haven skal fremfor alt være grøn, påpeger hun.

– Blomster spiller ikke en lige så fremtrædende rolle i haven som tidligere. Der er en klar tendens til, at man bruger flere hjemmehørende og robuste planter, som gør haven i stand til bedre at håndtere klimaforandringer, siger Louise Møller.

Den for bæredygtighed afspejles også af, at flere får lyst til at gå i haven, påpeger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

– Vi oplever, at flere gerne vil ud i haven og selv have fingrene i jorden. Haven er i højere grad blevet en legeplads, hvor vi prøver nye ideer af. Det gør det kun endnu mere relevant at samle fagfolk og haveentusiaster, så vi sammen kan få inspiration til at indrette os med både plads til naturen og til vores mange forskellige passioner – hvad end det er økologi i drivhuset, smukke stauder eller ganske enkelt et roligt sted til at koble af i hverdagen, siger hun.

 

Årets fem største tendenser ifølge Haveselskabet

Baseret på Cph Garden 2019, engelske haveshow som Chelsea Flower Show, Garden Trend Report og tilkendegivelser hos Haveselskabets medlemmer og i den grønne branche.

Bæredygtighed og biodiversitet

Fra klimarobuste bede og selvforsyning til dyreliv i haven. Den bæredygtige og miljøbevidste have er i fokus med naturlige staudebede, nordiske planter og vilde haver.

Vi bliver mere bevidste om klimaudfordringer, og hvad er mere håndgribeligt end at begynde på egen matrikel? Mikroaktivisme danner grobund for denne stigende interesse, hvor dyrelivet prioriteres med blomster til bierne, små vandområder til tudser og kvas-hegn, som giver bolig til pindsvinet. Vi går på plantebyttemarkeder og efterspørger klimarobuste stauder.

Byhaver og små haver

Salat i vindueskarmen, tomater på altanen, roser i baggården og prydblomster i krukker. Urban gardening og lysten til at dyrke haven på få kvadratmeter bliver stadig mere udbredt.

Med krukker er der stort behov for vanding, men her kan intelligente systemer hjælpe – både med at samle vand op og til at fortælle, hvornår planterne er tørstige. To dugfriske bøger om små haver viser, at interessen er voksende, ligesom ventetiden på en kolonihave – nogle steder op til 20 år – understreger, at vi gerne vil ud ud og røre ved jorden, også selv om vi bor i byen.

Sundhed og fællesskab

Stressfri zoner, offline-tid og havearbejde som får gang i pulsen. Med en stigende søgen efter stilhed og kontakt med naturen bidrager haven til vores trivsel og sundhed.

I Haveselskabet har vi spurgt medlemmerne, hvordan deres humør er, efter de har været i haven, og 94 procent bliver i bedre humør. I haven skal du ikke præstere, men bare være. Du kan søge råd og dele din haveglæde i f.eks. Grupper på nettet, men du skal ud i haven for at arbejde med den. Den vilde haves popularitet giver plads til hjørner med lidt mere ukrudt.

Den spiselige have og prydhaven

Selvforsyning vinder frem på linje med smukke staudebede og passionen for storslåede roser.

For år tilbage var køkkenhave noget man havde af nød, da der ellers ikke kom friske grøntsager på bordet, men i dag kan alle handle i supermarkedet. I takt med at vi bliver mere bevidste om klimaudfordringer, bliver vi også bevidste om, hvorfra vores frugt og grøntsager kommer. Også kompost er et emne, mange haveejere vil vide mere om. Prydhave og køkkenhave kan ligge side om side – mange planter spiselige blomster i køkkenhaven for at tilføje farver og pryd.

Design og indretning

Grænserne mellem ude og inde smelter sammen og stiller nye krav til, hvordan vi indretter os – både med havemøbler, udendørs faciliteter og måder at betragte og bruge haven på.

Haven er i dag et rum, der indrettes ligesom stuen, køkkenet og soveværelset. Planter, træer, krukker, sofasæt og kunst bruges til at indrette haven. Møbler kan flyttes og bruges både ude og inde, design og funktionalitet vægtes højt, og ligesom hjemmet indrettes med designklassikere, gør haven det også. Haveejerne vil væk fra ‘brug og smid væk’ – også i havens indretning. 

Fakta om Cph Garden

Cph Garden foregår den 20.-23. juni kl. 10-18 ved Marbækstien i Ballerup.

Alle fire dage kan du opleve de otte unikke showhaver, der designes særligt til Cph Garden af førende havedesignere samt et omfangsrigt program med spændende foredrag, debatter, workshops og inspirerende udstillinger. Der vil også være mange flotte stande med alt relevant til haven fra redskaber og drivhuse til, vandbassiner, krukker og frø.

Billetter koster 200 kr. For medlemmer af Haveselskabet er billetprisen 125 kr.

3. juni 2019 Emil Jensen
Mere om Havedesign

Ny bog guider dig til havedesign med græs

Bogen “Design med græsser” åbner for græssernes forunderlige verden. Hvis du ønsker at sætte større fokus på en af tidens havetrends, kan du her få inspiration til, hvordan du kan designe din have med græs.

Denne robotplæneklipper bor i et smølfehus

I en have på Sydfyn kører en robotplæneklipper ind og ud af stueetagen i eget hus, alt imens musvitter og gråspurve bygger rede på første...

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes...

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambitioner og får en dejlig have her.

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...