Med god planlægning er det helt utroligt, hvor meget du kan få plads til, selv i en meget lille have.
Med god planlægning er det helt utroligt, hvor meget du kan få plads til, selv i en meget lille have. Foto: Nina Ewald

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor meget der kan blive plads til. Det viser ny havebog, der guider til, hvordan du kan indrette dine udendørs kvadratmeter præcis, som du drømmer om - på trods af størrelsen.

Der kommer flere rækkehuse og klyngehuse med små haver i disse år, hvor udstykninger bliver mindre, og gårdhaver og små urbane haver skyder op i byerne. Heldigvis ønsker flere familier med børn og karrierer sig en nem lille have, og for dem der er kommet lidt op i årene og har færre kræfter, er en mindre have også langt mere overkommelig. 

De få kvadratmeter efterlader dog ikke meget plads til at udleve store botaniske drømme. Har du selv en lille have, som du har svært ved at indrette optimalt, har vi derfor gode nyheder til dig. Med den nye havebog, Den store bog om små haver, viser have-journalisten Nina Ewald nemlig, hvordan du med lidt god planlægning kan forandre din lille have til et skønt og personligt fristed.

Jo mindre en have er, des flere overvejelser

Første del af bogen introducerer grundlæggende teknikker til at designe små haver. Her kan du læse om alt, der er værd at vide, når du skal i gang med at planlægge din egen lille have - hvad enten du skal begynde helt fra scratch eller omlægge en ældre en af slagsen.

Jo mindre en have er, des flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Derfor giver bogen gode ideer til, hvordan du kan udnytte pladsen optimalt. Samtidig gennemgår den alverdens egnede planter, træer og buske til frodighed, vildskab, prydhave og køkkenhave.

Uanset om du drømmer om en romantisk have fyldt med blomsterrigdom, vild natur og dyreliv, eller om du hellere vil holde en minimalistisk havestil med plads til afslapning, kan det sagtens lade sig gøre. Du kan også finde plads til børn og leg eller køkkenhave og drivhus alt afhængig af, hvad der passer til din families sammensætning.

Besøg 13 små haver

Det kan måske være svært at forestille sig, hvordan den lille have kan blive til det personlige fristed, du drømmer om, hvis du ikke har set flere velfungerende, små haver med egne øjne.

Derfor har Nina Ewald besøgt 13 fantastiske, små haver i størrelser lige fra 52 til 365 kvadratmeter. Haverne er vidt forskellige i stil og indretning, men fælles for dem er ejernes entusiasme, der kan inspirere dig til at skabe din drømmehave, uanset om du er ung eller ældre, single eller del af en storfamilie.

'Den store bog om små haver' udkommer den 28. maj 2019. Den indeholder 300 fotos af skønne haver og 13 forskellige haveplaner. Bogen er udgivet af Forlaget Nice og koster 300 kroner.

 

27. maj 2019
Mere om Havedesign

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes ens, er Flemming og Malenes hus ikke som de andre på vejen. I 2012 anlagde ægteparret en svømmesø i haven og siden da, har den skabt rum for både bad, leg, æstetik og et rigt dyreliv. 

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambiti...

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt godt til havelivet løber af stablen i denne weekend fra den 20.-23. Juni.

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle...

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og billigt kan lave din egen.

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i...

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed.  Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil gøre det sjove tableau efter. Til gengæld har du et have-design, der holder til frosten kommer.

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også...

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.