Foto: Jesper Carl Corfitzen, Signe Goldmann og Colourbox

Sådan lægger du den perfekte plan for din have

Med en god haveplan kan du let planlægge dig til en smuk og spændende have. Vi giver dig haveekspertens bedste råd til, hvordan du bærer dig ad.

Skal i år være året, hvor du får dig den have, du altid har drømt om? Så har vi det ultimative redskab til dig: haveekspertens trin for trin-guide til den perfekte haveplan.

Kan du lide at eksperimentere i haven, kan du sagtens gøre arbejdet selv, men vil du gerne gøre alt rigtigt i ét hug, kan det være en god investering at få en haveekspert eller havearkitekt på besøg for at vejlede dig om havens potentiale.

Din haveplan i 7 lette trin

1. Mål haven op ved at skridte af­ standen af fra alle husets hjørner ud til hækken eller hegnet. 

2. Tegn en plan af haven på et stort stykke papir. Det er bedst, hvis målestoks­ forholdet på din haveplan er mindst 1:100, det vil sige, at 1 centimeter svarer til 1 meter. Ternet papir, hvor hvert tern svarer til en meter, er en nem måde at skabe overblik på.

3. Tegn huset ud på plantegningen – og også gerne rummene og vinduerne. Det giver en god fornemmelse af, hvor­ dan huset åbner sig mod haven, så du kan planlægge haven i sammenhæng med huset og udsigten fra det. 

4. Kopiér haveplanen i flere eksem­plarer, så du kan eksperimentere med forskellige indretninger af haven. 

5. Tegn herefter vigtige haveelementer, som du ønsker at bevare – eksempelvis træer, buske, bede, terrasser og redskabs­ skure – ind på planen. 

6. Markér på tegningen, hvordan sol og skygge falder i haven på de tidspunkter af dagen, hvor du bruger haven mest.

7. Tegn din nye drømmehave – og gå i gang!

Når din haveplan er klar

Når du har tegnet din plan og indkøbt dine planter, skal jorden gøres klar, eventuelt vendes med noget kompost.

Stil planterne på deres kommende placering, før du planter dem ud.

Når du har plantet ud og vandet, er det bare at vente på, at haven gror til.

3. april 2019
Mere om Havedesign

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Denne vilde havetrend er mega populær lige nu

Det er slut med lige linjer og tætklippede kanter. Se hvilken megatrend Haveselskabet kalder den hotteste lige nu.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og billigt kan lave din egen.

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din...

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt for den lille familie, men da de fik en havearkitekt ind over, fik de både opfyldt alle deres havedrømme og en meget større haveglæde. Bliv inspireret af den lille have her. 

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.