Byg en dejlig bålplads

Havedesign
Bag snobrød og steg pølser, lav et hyggebål og nyd en dejlig dag i haven.


Tekst og foto: Lise Mortensen Høy, idénytnr. 4, 2006
Tegning: Eva Wulff, Grafisk tegnestue

En bålplads giver hygge og leg året rundt. Børn elsker bål og kan bruge timer og dage på at “passe” det med kviste, kogler, blade og pinde. Eller bare sidde og kigge, mens de skubber lidt til brændet med en pind eller bager et snobrød.

Børnemad over bål
Snobrød er obligatorisk bålmad.
Lav en almindelig franskbrødsdej; den skal helst være rimelig fast.

Lad børnene finde nogle gode stærke pinde, og snit barken af på ca. 20 cm i spidsen. Smør spidsen med lidt olie, så slipper brødet bedre. Sno dejen om pinden, og pind og grilles direkte over bålet. Selv om bladene bliver brankede sorte, er majskolben fin indeni.

Desserten er brankede skumfiduser spiddet på en pind og holdt over gløderne. Se efter de poser, hvor der står på, at de er velegnede til grill.

Børnesikkerhed
• Sørg for, at børnene ikke har syntetisk tøj på, der antænder ved en gnist, når de sidder ved bålet.
• Aftal med børnene, hvad de må, hvor tæt de må komme på, og hvem der må lægge brænde på.
• Børn må ikke tænde bål alene; der skal altid være en voksen med. De må heller ikke løbe rundt med glødende pinde, selv om det er spændende.
• Hav altid en spand med vand i nærheden. Det kan slukke ilden, og brændte barnefingre kan hurtigt komme i koldt vand.
• Sluk altid bålet, og gør det grundigt, når I forlader det.

Tegning: Eva Wulff, Grafisk TegnestueNemt bål

Et pagodebål som dette tænder (næsten) hver gang.

1. Find to stykker brænde der er 10-15 cm i diameter og 25-35 cm lange.

2. Læg dem parallelt med lidt luft imellem, og så de peger i vindens retning.

3. Læg nu to stykker brænde på tværs oven på de første – og så måske to mere på tværs. Det skal ligne et lille fint hus – en pagode.

4. Krøl nogle avissider sammen til små kugler, og læg dem ind i pagoden.

5. Knæk en masse tynde kviste i mindre stykker, og sæt dem lodret ned omkring aviskuglerne. Læg også nogle tynde grene uden på pagoden.

6. Tænd bålet fra vindsiden, så flammerne bliver suget ind gennem bålet. Hvis brændet er lidt fugtigt, kan et par spritbriketter i midten af pagoden gøre underværker.22. april 2006
Mere om Havedesign

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Havedesign Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

Havedesign En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Sådan rammer du din have ind

Havedesign Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Sådan skaber du rum i haven

Havedesign Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere rum i din egen have.

Sådan skal du style din have i 2017

Havedesign Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Havedesign Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Havedesign Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

Havedesign I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Et super elegant bålsted

Havedesign Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

Skab læ i haven

Havedesign Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren. 

Indret den lille have

Havedesign Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

Design din have med potter, dåser og krukker

Havedesign Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Havedesign Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Havedesign Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Havedesign Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.