Byg en dejlig bålplads

Bag snobrød og steg pølser, lav et hyggebål og nyd en dejlig dag i haven.


Tekst og foto: Lise Mortensen Høy, idénytnr. 4, 2006
Tegning: Eva Wulff, Grafisk tegnestue

En bålplads giver hygge og leg året rundt. Børn elsker bål og kan bruge timer og dage på at “passe” det med kviste, kogler, blade og pinde. Eller bare sidde og kigge, mens de skubber lidt til brændet med en pind eller bager et snobrød.

Børnemad over bål
Snobrød er obligatorisk bålmad.
Lav en almindelig franskbrødsdej; den skal helst være rimelig fast.

Lad børnene finde nogle gode stærke pinde, og snit barken af på ca. 20 cm i spidsen. Smør spidsen med lidt olie, så slipper brødet bedre. Sno dejen om pinden, og pind og grilles direkte over bålet. Selv om bladene bliver brankede sorte, er majskolben fin indeni.

Desserten er brankede skumfiduser spiddet på en pind og holdt over gløderne. Se efter de poser, hvor der står på, at de er velegnede til grill.

Børnesikkerhed
• Sørg for, at børnene ikke har syntetisk tøj på, der antænder ved en gnist, når de sidder ved bålet.
• Aftal med børnene, hvad de må, hvor tæt de må komme på, og hvem der må lægge brænde på.
• Børn må ikke tænde bål alene; der skal altid være en voksen med. De må heller ikke løbe rundt med glødende pinde, selv om det er spændende.
• Hav altid en spand med vand i nærheden. Det kan slukke ilden, og brændte barnefingre kan hurtigt komme i koldt vand.
• Sluk altid bålet, og gør det grundigt, når I forlader det.

Tegning: Eva Wulff, Grafisk TegnestueNemt bål

Et pagodebål som dette tænder (næsten) hver gang.

1. Find to stykker brænde der er 10-15 cm i diameter og 25-35 cm lange.

2. Læg dem parallelt med lidt luft imellem, og så de peger i vindens retning.

3. Læg nu to stykker brænde på tværs oven på de første – og så måske to mere på tværs. Det skal ligne et lille fint hus – en pagode.

4. Krøl nogle avissider sammen til små kugler, og læg dem ind i pagoden.

5. Knæk en masse tynde kviste i mindre stykker, og sæt dem lodret ned omkring aviskuglerne. Læg også nogle tynde grene uden på pagoden.

6. Tænd bålet fra vindsiden, så flammerne bliver suget ind gennem bålet. Hvis brændet er lidt fugtigt, kan et par spritbriketter i midten af pagoden gøre underværker.22. april 2006
Mere om Havedesign

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med på besøg i denne charmerende have på blot 360 kvadratmeter, og få Claus Dalbys 10 gode idéer til den lille have.

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Sådan lægger du den perfekte plan for din have

Med en god haveplan kan du let planlægge dig til en smuk og spændende have. Vi giver dig haveekspertens bedste råd til, hvordan du bærer...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Alger kan fjernes med knofedt eller et algemiddel

Alger kan give grønne belægninger på vinduernes sålbænke eller på trappen, men heldigvis er det muligt at fjerne algerne. Du kan bruge...

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning på en hverdag. Vi giver inspiration til det ultimative hyggerum. 

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.