Både børn og voksne kan få timer til at gå med et bål.
Både børn og voksne kan få timer til at gå med et bål. Foto: Martin Riis og iStock

Byg din egen bålplads i haven på et par timer

Skab en bålplads på et par timer og få et nyt samlingssted i haven flere år frem i tiden. Her er nogle enkle tips til at gøre det nemt og sikkert.

Havens nye hyggested

Drømmer du om at riste snobrød, skumfiduser og pølser hjemme i haven? Så er det bare med at komme i gang med at lave din egen bålplads. Efter et par timers arbejde har du havens nye hyggested, hvor du sammen med venner og familie kan sidde året rundt og nyde det smukke syn af glødende træ, spise bålmad og samtidig lære børn at omgås ild på en naturlig måde.
Fotos: Martin Riis
Klar til det første bål i haven. Så kan der laves snobrødsde

Bålpladsens beliggenhed

Find et egnet sted i haven, hvor din bålplads kan være. Det skal være et åbent område i haven, der minimum ligger 10 meter fra alle bygninger med fast tag. Bor du i hus med stråtag, så skal du minimum 30 meter væk fra det.

Tænk på omgivelserne

Pas også på, at din bålplads ikke svider grenene af de nærliggende træer. I det hele taget er det vigtigt at tænke grundigt over placeringen. Det er ikke smart, at bålpladsen ligger lige i vindretningen foran terrassen, omvendt er det også en dårlig idé at få den alt for langt væk fra huset. 
Fotos: Martin Riis
Bålpladsen skal afgrænses, så ilden ikke breder sig

 

 

 

Husk naboerne

Hyggen forsvinder lidt, hvis man skal forvises til havens fjerneste krog for at tænde bål. Husk også naboerne, som helst ikke skal være generet af din bålrøg.

Når du har fundet den rigtige placering, er det bare at gå i gang med spaden. Sørg for, at din bålplads får en ordentlig størrelse – diameteren skal gerne være på minimum en meter – ellers bliver der for lidt plads til brænde, og til at holde en ordentlig sikkerhedsafstand til siddepladserne omkring.

Brug en snor og pind til cirklen

Grav græstørvene af. Du kan eventuelt bruge en snor og en pind til at markere cirklen med, så du får en pæn rund bålplads. Grav et spadestik ned, så din bålplads kommer til at ligge lidt i læ, og samtidig ikke behøver at blive tømt så ofte for aske.
Fotos: Martin Riis
Sorter de store runde sten fra, de bliver gode siddepladser.

Dræn jorden ved bålpladsen

Hvis der er meget fugtigt i din have, er det en god idé at “dræne” bunden af din bålplads med småsten, så pladsen ikke kommer til at stå under vand. Husk blot, at du aldrig må bruge flintesten, da flint sprænger ved høje temperaturer. Du kan også bruge sand i bunden af bålpladsen. 

Afgrænsningen må ikke være brændbar

Når du har gravet bålpladsen ud, skal du sørge for, at den bliver ordentligt afgrænset. Brug mursten, natursten, fliser eller andet “ikke brændbart” – materiale. Afgrænsningen er vigtig, da den sikrer, at bålet ikke breder sig, og samtidig er det en god kant, som du kan bruge til at lægge en bålrist eller snobrødspindene på.

Siddepladser ved bålpladsen

Endelig kan det være en god idé at tænke på siddepladser omkring bålet. Små træstubbe – eller store sten uden kanter er super velegnede til formålet. God fornøjelse – og godt bål.
Læs også: sådan bygger du en træterrasse

Tjek din kommunes regler

Brænd kun små stykker træ af – din nye bålplads er ikke beregnet til haveaffald. Hvis du vil brænde haveaffald af, skal du først tjekke din kommunes regler. Hold afstand til bygninger. Bålpladsen skal ligge 10 meter fra bygninger med fast tag og 30 meter fra huse med stråtag. Tjek vejrudsigten: I tørkeperioder og dage med blæst er det farligt at tænde bål. Tænk på dine naboer – de skal helst ikke blive generet af, at du hygger dig i haven.

Fotos: Martin RiisKøb en færdig bålplads

Har du ikke lige en velegnet plads i din have, eller orker du ikke at skulle ud med spaden, kan du købe et transportabelt bålfad.
Har du mod på det, kan du her læse hvordan du støber dit eget bålfad

Året rundt

En bålplads kan bruges til hygge hele året rundt. Husk blot at tjekke vejrudsigten. Det dur ikke at tænde bål i blæsevejr.
12. februar 2016
Mere om Havedesign

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med på besøg i denne charmerende have på blot 360 kvadratmeter, og få Claus Dalbys 10 gode idéer til den lille have.

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Sådan lægger du den perfekte plan for din have

Med en god haveplan kan du let planlægge dig til en smuk og spændende have. Vi giver dig haveekspertens bedste råd til, hvordan du bærer...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Alger kan fjernes med knofedt eller et algemiddel

Alger kan give grønne belægninger på vinduernes sålbænke eller på trappen, men heldigvis er det muligt at fjerne algerne. Du kan bruge...

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning...

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggestolene, potterne, pottemulden, og hvad vi ellers har brug for i haven.

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...

5 trin: Genveje til at forandre en have

Her er den hurtige manual, hvis du ønsker at ændre en ældre have. 5 nemme trin - og du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Husk også at tjekke værktøjslisten. 

De bedste tricks til at friske en gammel have op

Du har købt drømmehuset, men haven er slet ikke din smag. Her er en række gode råd til at 'restaurere' de grønne rum.

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.