Dit uderum kan nemt leve op til boligtrenden.
Dit uderum kan nemt leve op til boligtrenden. Foto: Pavillon Danmark og Pavillongruppen

8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning på en hverdag. Vi giver inspiration til det ultimative hyggerum. 

Af: Per Handberg, 10. april 2018

Få følelsen af ferie i egen have

Det er skønt at gå i haven efter en arbejdsdag, og vil I have fornemmelsen af at tage på ferie i egen have, så er et fritstående uderum sagen.

En selvstændig bygning giver fornemmelsen af at være et helt andet sted  – gode forudsætninger for at slappe helt af og lade op til endnu en dag. En selvstændig bygning skærmer selvfølgelig også for vind og vejr, og er derfor fremragende til at forlænge sæsonen i begge ender.

Har I valgt en pavillon med masser af glas, så kan selv vintersolen varme så meget, at I kan "feriere" i haven en vinterweekend uden at være pakket ind i overtøj og tæpper.

Kend jeres behov

Der er rigtigt mange muligheder for et fritstående uderum i jeres have, og inden I beslutter jer for typen, skal I overveje, hvad det er, I vil bruge det til. Er det til at sidde i ro og mag og nyde en bog eller dele et måltid, vil I kunne dyrke en masse planter også, eller skal det være dedikeret til at samle familie og venner til en hyggelig grillaften i al slags vejr?

8 idéer til hyggerum i haven 

Der er mange muligheder og I kan finde pavilloner, hytter og orangerier, der er skræddersyet til bestemte ting. Nedenfor har vi samlet 8 idéer til hyggerum i din have.

1. Orangeri med lukket bagende

I et orangeri kan I nemt kombinere hyggerum med dyrkning af eksotiske planter. Her ses et eksempel på et orangeri med glasvægge mod den åbne have og lukket bagende.

2. Åben pavillon

Her er ly, når vejrguderne drypper eller duggen falder.

3. Et lille "hyggehus"

Et næsten selvstændigt hus – men uderummet har normalt ikke indlagt varme og vand. 

4. Modulopbygget havehus

Her er et eksempel på et modulopbygget havehus, der kan skræddersys til lige netop jeres behov. 

5. Orangeri med skygge

Energiglas og solafskræmning er medvirkende til at regulere klimaet i orangeriet.

6. Lukket pavillon

En pavillon i haven kan være med til at forlænge sæsonen ganske betragteligt. 

7. Grillhytte

For grillentusiasterne er en decideret grillhytte et under. Her kan hele familien grille i al slags vejr. 

8. Et hyggerum væk fra huset

Et hyggerum, der ligger væk fra huset, kan hensætte familien i feriestemning. 

Leveres som samlesæt

De fleste leverandører af pavilloner, hytter, orangerier og lignende tilbyder at levere husene som samlesæt, som du selv kan bygge (gerne med hjælp fra gode venner), men tilbyder også at samle husene på din grund, hvis du foretrækker det.

Vær opmærksom på, at du ikke altid bare kan bestille en hytte og sætte den op på din grund, for der er visse regler, der skal overholdes.

Først og fremmest er det vigtigt at holde sig for øje, at hvis hytten skal bruges til beboelse, så skal den leve op til bygningsreglementets bestemmelser for helårsbeboelse herunder energikrav, og du skal søge om byggetilladelse, inden du går i gang med at bygge.

Sådan sikrer I jer et godt indeklima

En lukket pavillon, der ikke er opvarmet kræver lidt opsyn i perioder, hvor den står ubenyttet hen - især i kolde og fugtige årstider. Først og fremmest gælder det om at lufte ud jævnligt, så der ikke ophober sig fugt, der på længere sigt kan risikere at føre til skimmelangreb.

Der skal heller ikke gemmes for mange ting af vejen i pavillonen, så det hindrer luftcirkulationen, og lad dig endelig ikke friste til at tørre tøj i hytten i perioder, hvor du ikke bruger den.

Hold på varmen

Taget på uderummet bør være et termotag, der isolerer godt og dermed sikrer mod kondensproblemer.

Du kan også få taget lavet i specielt lavenergiglas, der dels er varmereflekterende, dels udstyret med UV-filter, der sikrer mod overophedning og blænding. Et tag i glas sikrer, at du får optimalt lysindfald.

Gulvet bør også være velisoleret. Har du flisegulv i dit uderum anbefales det, at isolere det med 200 mm, mens et trægulv skal isoleres med mindre end halvdelen for at undgå problemer med fugt.

10. april 2018 Per Handberg
Mere om Havedesign

Ny bog guider dig til havedesign med græs

Bogen “Design med græsser” åbner for græssernes forunderlige verden. Hvis du ønsker at sætte større fokus på en af tidens havetrends, kan du her få inspiration til, hvordan du kan designe din have med græs.

Denne robotplæneklipper bor i et smølfehus

I en have på Sydfyn kører en robotplæneklipper ind og ud af stueetagen i eget hus, alt imens musvitter og gråspurve bygger rede på første...

Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes...

Hver tredje stresser over haven - men det kan let undgås

Haven byder ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Se, hvordan du justerer dine haveambitioner og får en dejlig have her.

Dansk park bugner med roser i alle farver

Fra juni til august kan du blive inspireret af smukke temahaver og opleve over 80 smukke rosensorter, når du spadserer gennem Valbyparken i...

I dag åbner Danmarks største haveudstilling

Copenhagen Garden med intet mindre end otte showhaver, 9 inspirationshaver, et omfattende show- og eventprogram og over 100 stande med alt...

Ny bog bringer dig tæt på Tivolis blomstrende univers

Nu kan du komme helt tæt på Tivolis blomstrende univers med den nye coffee-table-bog, der med over 800 billeder viser aspekter af den gamle have, som aldrig er set før. Livsstilsbogen vil uden tvivl være den oplagte gaveide for alle, der sætter pris på den grønne del af Tivoli.

Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med...

Sådan bygger du let en original sandkasse

Passer sandkasserne, du kan finde hos din forhandler, ikke ind i din havestil, har vi måske den perfekte løsning til, hvordan du nemt og...

Denne artikel er sponsoreret

Få pool og spabad derhjemme

Der findes ikke noget bedre end en dukkert på en varm dag. Ægte luksus er hvis du ikke engang behøver at tage hjemmefra for at hoppe i vandet. Vi har samlet seks af de bedste udbydere af pools og spa-bade, lige til at installere derhjemme.

Besøg den lille have i engelsk cottagestil

Tag med 'Den store bog om små haver' på besøg i Lotte og Carstens lille have i engelsk cottagestil. Havens design fungerede ikke optimalt...

Ny bog guider til indretning af den lille have

Jo mindre haven er, jo flere overvejelser skal der til for at få den til at fungere godt. Med god planlægning er det dog utroligt, hvor...

Plant en prærie til din sensommerhave - sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Haveselskabet indbyder til årets fest for haveelskere

I juni løber havefestivalen CPH Garden for anden gang af stablen med showhaver, foredrag og planter for enhver smag.

Design din have med potter, dåser og krukker

Her er oldemors symaskine-bord og andre loppefund kommet til ære og værdighed. Du skal ikke have mange kroner op af lommen, hvis du vil...