Foto: Lauritz Knudsen

Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lysskulpturer i din have, så du kan nyde den året rundt. Sørg dog for at vælge lys der ikke blænder, så du ikke generer dine naboer.

Af: Berit Viuf, 4. december 2008

Sensorstyret belysning
Når det gælder de praktiske lysbehov, er mange glade for sensorstyret belysning, som automatisk tænder, når det bliver mørkt. Vil du have sensorstyret belysning, skal du have små følere installeret, som kan registrere bevægelser og lysniveau. Det skal gøres af en autoriseret elektriker.


Kan også virke præventivt

Med sensor styret belysning behøver du ikke lede efter kontakter og andet, når du kommer hjem. Det kan også virke præventivt over for ubudne gæster, og sidst men ikke mindst, sænker det energiforbruget i forhold til at have konstant belysning.

Skumringsrelæ
Med et skumringsrelæ tænder og slukker udendørs-belysningen automatisk, når dagslyset forsvinder. Det består af en lysfølsom sensor, der måler lysets styrke. Når dagslyset når ned på det niveau, du har indstillet det til, bliver en kontakt aktiveret og lyset tændes.

Tænd- og sluk-tider
Du kan også vælge at indstille anlægget med separate tænd- og sluk tidspunkter, så lyset bliver slukket på et bestemt tidspunkt og ikke står tændt hele natten.

Bevægelsessensorer
Med bevægelsessensorer sikrer du, at lyset tændes automatisk, når noget bevæger sig i det område, sensoren dækker. Når bevægelsen holder op, slukker lyset kort tid efter. En indbygget lyssensor sikrer, at lyset ikke tændes i dagstimerne.

Trådløs betjening
Det kan være praktisk at styre dit udelys via trådløs betjening. Det er både brugervenligt, og så sparer det dig for en masse kabellægning, da du kan tilslutte dine lamper til det nærmeste sted på ledningsnettet i stedet for at skulle trække kabler hele vejen hen til et bestemt sted i huset.

Styr lyset fra huset
Din elektriker vil opsætte en modtager, fx i dit bryggers, som kan kommunikere trådløst med dine sensorer via radiobølger. Sensorerne er batteridrevne, så de kan i princippet placeres hvor som helst. De giver besked til modtageren, som så giver besked til lampen om, hvornår den skal lyse. Inde fra huset kan du styre lysstyrken enten manuelt eller ved at indstille sensoren til automatisk lysregulering.

Fjernbetjen lyset fra bilen
Du kan få en fjernbetjening, som kommunikerer med den centrale modtager, så du fx kan tage fjernebetjeningen med i bilen og tænde lyset derfra, når du kommer hjem.

Styr lyset fra din computer
Det er også muligt at få systemer, så du kan styre lyset via din computer eller din mobiltelefon. Det kræver speciel software, som i princippet går ind og giver besked til din modtager på samme måde som en fjernbetjening. Beskeden kommer bare via internettet i stedet. Det betyder altså, at du kan tænde og slukke lys, selvom du fx er på ferie. Det kan være en fordel, hvis du ønsker at undgå ubudne gæster.

4. december 2008 Berit Viuf
Mere om Udendørsbelysning

5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt

Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt...

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din...

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i solceller til haven.

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge...

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydning for lampens funktion, så det skal du passe ekstra godt på. De genopladelige batterier kan oplades ca. 1.000 gange og holder typisk i 1 til 3 år. Her får du en håndfuld tricks til at give din solcellelampe et langt liv. 

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at...

Udendørsbelysning, der virker i frostvejr

Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med...

Havelygter af meloner til sommerfesten

Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes med is og tilsættes fx vaniljesukker, citron eller måske vodka eller rom.

Hyggelys i haven

I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men...

Krav til udelys

En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt...

Gem solen til aftenen

Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.

Lav selv gelelys

Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimen...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.