Tjek energimærket, når du køber udelys

Både pærer og lamper skal energimærkes. El-pærer mærkes efter deres elforbrug, og her er LED-pærer de mest besparende. Bliv klogere, inden du køber din udendørs-belysning.


Tjek energimærket på pærer og lamper

Før du vælger dit udelys, skal du huske, at både pærer og lamper skal energimærkes. El-pærer mærkes efter deres elforbrug, her er LED-pærer de mest besparende.

Lamper energimærkes efter hvilke pærer, der kan sættes i lampen. Lamper, der kan bruge LED pærer, har det bedste energimærke.

Mærket for lamper kan se ud på flere måder – det viser, hvilken energiklasse pærer, der kan benyttes i lampen – og samtidig, om der følger en pære med, når du køber lampen.

LED-pærer bruger mindst el 

LED-pærer har lang levetid – op til 30.000 timer, og de tænder med det samme, også i frostvejr.

Se efter LED-pærer med Kelvin 2700 – 3000, det giver en rar farvetone – ligesom glødepærer.

Læs også: Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

LED-pærers lysstyrke opgives i Lumen

  • 25 watt  250 lumen
  • 40 watt  470 lumen
  • 60 watt  800 lumen

Tjek sokkel, dimensioner og spredningsvinkel 

Tjek både sokkel og dimensioner, så du er sikker på, at pæren passer til din lampe. Tjek, om pærens spredningsvinkel passer til lampen og lysets funktion. Spredningsvinkelen bør være over 180 til almen belysning. Er den væsentligt under, er pæren egnet til spots eller arbejdsbelysning.

LED-pæren er robust, da den ikke indeholder en glødetråd, der kan gå i stykker, og den afgiver meget mindre varme end halogen- og glødepærer.

Gode links

Se Energistyrelsens guide til nyt lys 

Ikke alle lyskilder fungerer i alle lysdæmpere. Nyt online-værktøj gør det nemt at få et hurtigt overblik over, hvilke LED-lyskilder, der kan dæmpes.

Mest læste artikler