Lav selv gelelys

Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimentere med gelé, farver, glimmer, og hvad du ellers har lyst til at bruge af forskellig pynt.

Af: Knirke Egede, 403, 26. marts 2004

Det skal du bruge til gelelysene
Gelélysmasse og væger
Gelémassen er altid transparent. Du kan vælge mellem klar og udvalgte farver. Vægen, der fås i metermål, monteres på en lille metalfod, så den er lettere at håndtere.

Glas
Du kan købe glas eller bruge gamle sennepsglas, syltetøjsglas eller andre sjove glas. Tynde glas risikerer du flækker af varmen fra lysene. Brug kun de glas, du kan undvære, og behold dine flotte krystalglas i skabet.

Farvestof
Er meget drøjt i brug. Du behøver kun ganske få korn til at farve lysene.

Pynt
Du kan fx bruge sten, strandskaller, glimmer, kaffebønner, glasperler, vingummibamser osv. Hold dig fra brandbare ting.

Sådan går du frem
Start med at smelte geleen i en dåse over et vandbad. Jo mere flydende geleen er, jo mere klar bliver den, når den er færdig. Når geleen er smeltet, kan du komme farvestof i. Brug kun ganske lidt, og spæd evt op, hvis det bliver nødvendigt. Hvis du bruger for meget farvestof, vil lyset blive uigennemsigtigt og sode meget, når det brænder.

Hæld en smule gelé i dit glas, og stil vægen i det. Rul vægen om en spisepind eller lignende, så den står lige, og læg pinden oven på glasset. Så kan du hælde gelé uden at skulle holde på vægen.

Pynt med striber og glimmer

Hvis du vil have striber, hælder du de forskellige farver i efter tur. Hvert lag skal størkne, før du hælder næste farve i. Det tager lidt tid, men resultatet er flot. Vær opmærksom på, at pynteting falder til bunds, i takt med at lyset størkner. Glimmerlys er mulige at lave i et hug – en stor del af glimmeret vil dog falde til bunds, men noget vil blive i overfladen.

Pynt lidt af gangen
Hvis pynten skal være andre steder end i bunden, så hæld gelé i glasset til lidt højere end dér, hvor pynten skal være. Når geleen er kølet af, men stadig er flydende, kan du arrangere pynten. Du kan også lave pynt “i etager” ved at gentage processen flere gange.

Lav selv duftlys
Rør en æterisk olie i den flydende gelémasse, så får du et duftende lys. Duftolier er meget koncentrerede, så et par dråber er ofte nok. Du kan vælge mellem mange dufte, fx lavendel, eukalyptus eller rosengeranium. Olierne kan bl.a. købes i forskellige helse- og urtekramsforretninger.


26. marts 2004 Knirke Egede, 403
Mere om Udendørsbelysning

5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt

Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt...

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din...

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i solceller til haven.

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge...

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydning for lampens funktion, så det skal du passe ekstra godt på. De genopladelige batterier kan oplades ca. 1.000 gange og holder typisk i 1 til 3 år. Her får du en håndfuld tricks til at give din solcellelampe et langt liv. 

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at...

Udendørsbelysning, der virker i frostvejr

Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med...

Havelygter af meloner til sommerfesten

Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes med is og tilsættes fx vaniljesukker, citron eller måske vodka eller rom.

Hyggelys i haven

I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men...

Krav til udelys

En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt...

Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lysskulpturer i din have, så du kan nyde den året rundt. Sørg dog for at vælge lys der ikke blænder, så du ikke generer dine naboer.

Gem solen til aftenen

Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.